W tym kuchennym przewodniku opowiem Ci o podstawowym kuchennym wyposażeniu, które warto mieć, kiedy zaczynasz swoją kulinarną przygodę.
Podstawy



Nóż szefa kuchni:
- Twój najlepszy przyjaciel! Jest dość szeroki i ma dłuższe, zwężające się ku końcowi ostrze (ok 20 cm). Najbardziej uniwersalny- będziesz nim porcjować, szatkować, siekać. Kiedy nabierzesz wprawy, szerokie ostrze może służyć do przenoszenia składników. Sprawdzi się do warzyw, mięsa, ryb, ziół i wielu innych składników.
- Jeśli możesz, warto zainwestować nieco więcej w nóż dobrej jakości – dobrze pielęgnowany będzie Ci służył przez lata. Przy wyborze warto poświęcić chwilkę, żeby sprawdzić, czy jest dobrze wyważony i jak leży w Twojej dłoni.
- Najlepiej myj swój nóż ręcznie, w ciepłej wodzie z płynem i wytrzyj do sucha od razu po myciu. Mycie w zmywarce będzie go tępić.
Deska do krojenia:
- Warto zainwestować w kilka dobrej jakości desek. Jeśli wolisz drewniane, warto żeby były wykonane z twardego drewna (np bambus), aby nie chłonęły płynów i były odporne na zarysowania. Przed pierwszym użyciem drewnianą deskę należy zaimpregnować. Nie należy jej też myć w zmywarce.
- Alternatywą są deski wykonane z plastiku. Warto wiedzieć, że jest system kolorystyczny ułatwiający zachowanie higieny przy korzystaniu z plastikowych desek. I tak: deska czerwona – przeznaczona jest do surowego mięsa; żółta – do surowego drobiu; brązowa – do wędlin i gotowanego i mięsa; zielona – do warzyw i owoców. Czasami można też spotkać deski fioletowe – do przygotowywania potraw dla alergików. Takie deski należy przechowywać osobno, aby nie stykały się potencjalnymi alergenami. Plastikowe deski możemy myć w zmywarce.
Garnki i patelnie:
- Na start warto zaopatrzyć się w zestaw podstawowy: rondel, jeden większy garnek, jeden średni i jeden mały. Do tego jedna większa patelnia (23-24 cm).
- Ja lubię garnki ze stali nierdzewnej, ponieważ łatwo się je myje i nie odpryskują, jak naczynia emaliowane, ale wybór należy do Ciebie. Zwróć jedynie uwagę, aby garnki nadawały się do użycia na Twojej kuchence (np nie każdy garnek może być używany z płytą indukcyjną).
Szpatułki, chochelki, szczypce:
- Czyli to, czego potrzebujesz do obracania, mieszania, nabierania i serwowania. W sprzedaży są niedrogie, gotowe zestawy podstawowych przyborów kuchennych.
- Zazwyczaj są to: chochelka do zupy (albo nalewania ciasta naleśnikowego), duża łyżka do mieszania, łopatka (np do przewracania naleśników), szczypce, dzięki którym trzymamy ręce z dala od gorących naczyń. Czasami również łyżka do nabierania makaronu, trzepaczka, łyżka cedzakowa.
- Najpraktyczniejsze są wykonane ze specjalnego plastiku lub silikonu, ponieważ nie rysują powłoki patelni i łatwo utrzymać je w czystości.
Ważenie, mierzenie, mieszanie
Ponoć gotowanie to sztuka, a pieczenie to nauka. Pierwsze daje większe pole do eksperymentów i pozwala na swobodniejsze podejście do składników. Drugie wymaga większej precyzji i odmierzania. Ja nie do końca się z tym zgadzam. W gotowaniu przydaje się znajomość kilku zasad i trochę porządku, a w pieczeniu jest miejsce na kreatywność i eksperymenty. I jedno i drugie to chemia i fizyka, tyle że we własnej kuchni, przyjemniej i nie na ocenę. 😉
Tak, czy siak, waga i miarki na pewno się przydadzą.
- Miarki kuchenne: do dokładnego odmierzania produktów płynnych i sypkich. Zazwyczaj można je kupić w zestawach. Będziesz potrzebować przezroczystego dzbanka z podziałką (ok 1,5l). Do tego dochodzi zestaw miarek/kubeczków (o pojemności szklanki 250ml, ½, ⅓ i ¼ szklanki), oraz zestaw łyżek (najczęściej: łyżka stołowa 15ml, ½ łyżki stołowej, łyżeczka do herbaty 5ml, ½ łyżeczki, szczypta)
- Waga kuchenna: klasyczna, albo elektroniczna – jak wolisz.
- Miski: kilka misek w różnych rozmiarach przyda Ci się po mieszania i łączenia składników i przygotowywania różnych elementów potraw, ciast etc.
- Rózga/trzepaczka: Stalowa, lub powleczona silikonem przyda Ci się do ubijania jajek lub śmietany, mieszania sosów, ciasta do gładkiej konsystencji
Baking
Piekarniki mają zazwyczaj w swoim wyposażeniu płytką i głębszą blachę oraz ruszt. Przyda Ci się jeszcze kilka podstawowych akcesoriów, dzięki którym będziesz w stanie przygotować wiele różnych potraw.
- Formy do pieczenia: keksówka (wąska, podłużna foremka, np do ciasta lub chleba), tortownica (okrągła forma z odpinanym brzegiem, np do tortów, serników), wyższa, prostokątna forma (uniwersalna, upieczesz w niej zarówno placek drożdżowy, jak i brownie, czy całego kurczaka)
- Wałek kuchenny: rozwałkujesz nim ciasto, rozkruszysz herbatniki, rozbijesz orzechy


Przygotowywanie potraw
- Obieraczka: oczywiście możesz używać nożyka do obierania, ale ja jednak wolę pomagać sobie obieraczką
- Tarka: warto kupić tarkę stojącą, która na każdej ściance ma różnej wielkości otwory do ścierania
- Praska do czosnku: jeśli nie chce Ci się siekać czosnku, warto zaopatrzyć się w praskę. Dostępne są różne rodzaje – do zgniatania, wyciskania, ścierania – jak wolisz.
- Sitka: do przesiewania mąki, odcedzania makaronów lub wywarów. Jedno duże i jedna malutkie.
Małe AGD
- Mikser ręczny – nie musisz od razu wydawać pieniędzy na wolnostojącego robota kuchennego. Tak, są cudowne i potrafią zrobić za nas większość pracy, ale zajmują miejsce i kosztują dużo pieniędzy. Warto za to zaopatrzyć się w ręczny mikser. Zazwyczaj można go dostać z zestawem akcesoriów – końcówkami do ubijania (małe rózgi), blendowania (możesz zblendować nią zupę w garnku), mieszania (spiralne “rogi” np do płynnego ciasta), czasem również pojemnik z rozdrabniaczem ( świetnym do rozdrobnienia orzechów, siekania ziół lub cebuli, albo… niewielkiej porcji kruchego ciasta).
- Mini piekarnik/opiekacz – jeśli nie masz piekarnika, to małe urządzenie może go w znacznym stopniu zastąpić. Wymaga wprawdzie nieco ręcznej obsługi, ale możesz w nim przygotować wiele potraw (proste ciasta, drób, ryby, zapiekanki, tosty, pizzę etc)


Bezpieczeństwo
- Rękawice kuchenne – must-have absolutny! Najlepiej grube, z warstwą silikony w częsci chroniącej palce i dłonie
- Fartuch kuchenny – ochroni ubranie i ciało przed poplamieniem lub poparzeniem
- Ściereczki kuchenne – najprostsze, najtańsze, przydają się do wszystkiego: do przykrycia ciasta przed wyschnięciem, wytarcia rąk, podłożenia pod deskę do krojenia, żeby się nie ruszała, wysuszenia warzyw, etc. Najlepiej kupić kilka i prać na bieżąco.
- Ręcznik papierowy – pierwsza pomoc w wycieraniu plam, osuszaniu składników, etc
- Timer – w zegarku, telefonie, lub wolnostojący
Odpowiedni zestaw narzędzi i akcesoriów na pewno pomoże Ci w zdobywaniu kuchennych umiejętności i budowaniu pewności siebie. Bez względu na to, czy masz w planach prosty obiad w czasie tygodnia, czy próbujesz swoich sił w pieczeniu, czy może eksperymentujesz z nowymi przepisami, ten niezbędnik sprawi, że odbędzie się to sprawnie i bezproblemowo.
W miarę gdy zyskasz w kuchni większą pewność i doświadczenie, zapewne zechcesz uzupełnić kuchenne zbiory o nowe gadżety. Jestem jednak pewna, że ten zestaw będzie Ci świetnie służył nie tylko na początku Twojej drogi, lecz również nieco później.
Mam nadzieję, że skorzystasz z moich podpowiedzi. Smacznego i powodzenia w zgłębianiu tajników sztuki kulinarnej!
Zdjęcia pochodzą z serwisu Freepik