To danie powstało w biegu, z potrzeby chwili (burczący żołądek), braku czasu i chęci wykorzystania resztek z lodówki.
Nie wiem, czy zasługuje na miano przepisu, bo to raczej zbiór wskazówek, a nie dokładnych proporcji, ale na pewno zasługuje na Twoją uwagę. Robi się je błyskawicznie, od startu z pustym talerzem, do gotowego dania dzieli Cię 15 minut.
Lekkie, ale sycące, rozgrzewające harissą, pachnące kminem rzymskim, pomidorami i świeżymi ziołami.
Highly recommend!
Pikantna ciecierzyca z pomidorkami i jajkiem w dressingiem z tahini
Ultraszybkie, pełne smaku i aromatu danie łączące chrupką, pikantną ciecierzycę z łagodnym jajkiem i delikatnym dressingiem.
Servings 1
Prep Time 5 minutes mins
Cook Time 10 minutes mins
Equipment
- frying pan
- duża łyżka do mieszania
Ingredients
- pół cup jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka tahini
- 1 tsp ostrej pasty paprykowej (np harissa)
- ½ tsp lemon juice
- ½ Tbsp oliwy
- pół cup ugotowanej ciecierzycy może być z puszki
- ½ tsp cayenne pepper
- ½ tsp kminu rzymskiego
- ½ tsp wędzonej słodkiej papryki lub zwykłej słodkiej mielonej papryki
- 1 garść pomidorków koktailowych
- 1 egg im świeższe, tym lepiej
- salt, pepper
- 1-2 Tbsp świeżych ziół
Instructions
Dressing
- W miseczce lub kubku wymieszaj jogurt z tahini i harissą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i z sokiem z cytryny. Ostaw na bok.
Ciecierzyca, pomidorki i jajko
- Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i pomidorki koktailowe. Posyp całość kminem, pieprzem cayenne i wędzoną papryką. Smaż na średnim ogniu kilka minut, aż ciecierzyca i pomidorki zaczną "strzelać". Ciecierzyca zrumieni się lekko i stanie nieco chrupiąca.
- Odsuń wszystko na bok patelni, żeby zrobić nieco miejsca. Wbij w nie jajko i smaż, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Serving
- Jeśli masz ochotę, możesz przełożyć zawartość patelni na talerz, ale calkowicie zrozumiem, jeśli po prostu zostawisz wszystko na patelni i polejesz przygotowanym wcześniej dressingiem. Posyp całość świeżymi ziołami, dodaj odrobinkę wędzonej papryki dla koloru i gotowe!
Course: snack, breakfast/brunch
Keyword: ciecierzyca, jajko smażone, na szybko, tahini
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Total Time 40 minutes mins
Equipment
- 1 big bowl
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- baking paper
- nóż, duża łyżka do mieszania
- chopping board
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Ingredients
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 medium cebule
- 3 cloves of garlic
- 1 tsp ground allspice mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych large
- 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instructions
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Notes
Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad
Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13
Howdy! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to
check it out. I’m definitely loving the
information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
Terrific blog and outstanding style and design.
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I don’t know who you are but definitely you are going
to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!