To jedno z tych niby zwyczajnych ciast, których kawałek zjadasz do kawy, a potem kroisz kolejny i kolejny, i kolejny… 🙂
Marmurkowa babka waniliowo-czekoladowa jest delikatna i puszysta, jak przystało na ciasto ucierane. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a przepis nie jest skomplikowany i poradzisz sobie z nim nawet, jeśli stawiasz dopiero pierwsze kroki w kuchni.
Pamiętaj o trzech rzeczach: składniki w temperaturze pokojowej, dobrze utarte (napowietrzone masło) i lekka ręka przy mieszaniu ciasta z mąką, a efekt będzie idealny.
Highly recommend!
Marble pound cake
Leciutka i delikatna babka z nutami wanilii i kakao
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Equipment
- stand mixer with a whisk or a hand mixer
- duża miska jeśli używasz miksera ręcznego
- miarki measuring cups and spoons; cup = 250ml, Tbsp = 15ml, tsp = 5ml
- kitchen scale
- sitko do mąki
- spatula or a big spoon
- forma na babkę z kominem
Ingredients
- 200 g butter room temperature
- 200 g sugar
- 4 large eggs
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1 tsp aromatu waniliowego
- 170 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 tsp baking powder
- 2 Tbsp Dutch-processed cocoa powder
- masło/olej i bułka tarta do wysypania formy
Instructions
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki/ ogrzać jajka, masło i jogurt.
- Formę do babki wysmaruj masłem lub olejem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 170℃.
- Do mniejszej miski odmierz mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
- W dużej misce, lub misce miksera utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się bardzo puszysta i prawie biała.
- Dodawaj jajko, po jednym na raz. Po każdym, dobrze zmiksuj masę, zanim dodasz kolejne.
- Dodaj jogurt oraz aromat waniliowy i zmiksuj całość. Nie przejmuj się, jeśli masa może się wydawać nieco zwarzona. Wszystko później ładnie się połączy.
- Do masy przesiej mieszankę mąki i proszku. Wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników. Uważaj, żeby mieszać zbyt długo, bo ciasto wyjdzie zbite.
- Przełóż ⅔ ciasta do foremki. Do pozostałej ⅓ masy dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż kakaową masę na jasne ciasto. Możesz przemieszać patyczkiem robiąc marmurkowe wzorki.
- Piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Zostaw ciasto w foremce na 5 minut, po czym odwróć foremkę i wyjmij ciasto. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
- Ciasto możesz polać lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody, lub polewą czekoladową.
Author: Kasia
Course: cake, dessert
Keyword: babka, babka marmurkowa, ciasto ucierane, ciasto wielkanocne, Wielkanoc
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Total Time 40 minutes mins
Equipment
- 1 big bowl
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- baking paper
- nóż, duża łyżka do mieszania
- chopping board
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Ingredients
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 medium cebule
- 3 cloves of garlic
- 1 tsp ground allspice mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych large
- 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instructions
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Notes
Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad
Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13