Marble pound cake

149
EASY
Bardzo łatwa w wykonaniu, waniliowo- czekoladowa babka. Sprawdzi się na zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole.

To jedno z tych niby zwyczajnych ciast, których kawałek zjadasz do kawy, a potem kroisz kolejny i kolejny, i kolejny… 🙂

Marmurkowa babka waniliowo-czekoladowa jest delikatna i puszysta, jak przystało na ciasto ucierane. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a przepis nie jest skomplikowany i poradzisz sobie z nim nawet, jeśli stawiasz dopiero pierwsze kroki w kuchni.

Pamiętaj o trzech rzeczach: składniki w temperaturze pokojowej, dobrze utarte (napowietrzone masło) i lekka ręka przy mieszaniu ciasta z mąką, a efekt będzie idealny.

Highly recommend!

Marble pound cake

Leciutka i delikatna babka z nutami wanilii i kakao
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes

Equipment

  • stand mixer with a whisk or a hand mixer
  • duża miska jeśli używasz miksera ręcznego
  • miarki measuring cups and spoons; cup = 250ml, Tbsp = 15ml, tsp = 5ml
  • kitchen scale
  • sitko do mąki
  • spatula or a big spoon
  • forma na babkę z kominem

Ingredients

  • 200 g butter room temperature
  • 200 g sugar
  • 4 large eggs
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 tsp aromatu waniliowego
  • 170 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 tsp baking powder
  • 2 Tbsp Dutch-processed cocoa powder
  • masło/olej i bułka tarta do wysypania formy

Instructions

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki/ ogrzać jajka, masło i jogurt.
  • Formę do babki wysmaruj masłem lub olejem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 170℃.
  • Do mniejszej miski odmierz mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
  • W dużej misce, lub misce miksera utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się bardzo puszysta i prawie biała.
  • Dodawaj jajko, po jednym na raz. Po każdym, dobrze zmiksuj masę, zanim dodasz kolejne.
  • Dodaj jogurt oraz aromat waniliowy i zmiksuj całość. Nie przejmuj się, jeśli masa może się wydawać nieco zwarzona. Wszystko później ładnie się połączy.
  • Do masy przesiej mieszankę mąki i proszku. Wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników. Uważaj, żeby mieszać zbyt długo, bo ciasto wyjdzie zbite.
  • Przełóż ⅔ ciasta do foremki. Do pozostałej ⅓ masy dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż kakaową masę na jasne ciasto. Możesz przemieszać patyczkiem robiąc marmurkowe wzorki.
  • Piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Zostaw ciasto w foremce na 5 minut, po czym odwróć foremkę i wyjmij ciasto. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
  • Ciasto możesz polać lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody, lub polewą czekoladową.
Author: Kasia
Course: cake, dessert
Keyword: babka, babka marmurkowa, ciasto ucierane, ciasto wielkanocne, Wielkanoc

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 40 minutes

Equipment

  • 1 big bowl
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • baking paper
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • chopping board
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Ingredients

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 medium cebule
  • 3 cloves of garlic
  • 1 tsp ground allspice mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych large
  • 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instructions

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Notes

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
All rights reserved
Close