"Green moss" layered cake with raspberries, pomegranate and cream frosting

125
EASY
A wonderfully light and moist "moss" cake. Lusciously green thanks to the addition of spinach, with creamy frosting and fruits.

The cake is not complicated to prepare and looks great. I made it as a birthday cake! 

As for the spinach - in my opinion it is slightly noticeable, but maybe because I know about it and I admit that it doesn't bother me at all. The guests must have liked it too, because it disappeared quickly.

I recommend it as something different - for a birthday, for the Easter table, or with no special occasion at all. It's delicious!

"Green moss" layered cake with raspberries, pomegranate and cream frosting

Green moss cake with spinach and creamy mascarpone frosting

Equipment

  • standig mixer with a whisk attatchment
  • blender
  • medium size bowl
  • spatula
  • round tin ca 24-26cm diameter
  • baking paper
  • measuring cups and spoons; cup = 250ml, Tbsp = 15ml, tsp = 5ml

Ingredients

Dough

  • 400 g fresh baby spinach
  • 3 large eggs room temperature
  • 1 cup caster sugar
  • 2/3 cup oil
  • 2 cup wheat flour
  • tsp baking powder
  • 2-2,5 Tbsp lemon or orange juice optional

Frosting

  • 250 g mascarpone cheese well chilled
  • 200 g heavy cream/whipping cream 36% fat well chilled
  • 4 Tbsp icing sugar
  • 1 tsp vanilla essence

Assembling and decoration

  • sour fruits: raspberries, pomegranate, fresh mint

Instructions

  • Preheat the oven to 165℃. Line a round cake tin with baking paper. If you crumple a piece of paper in your hand and then straighten it, it will be malleable and can easily be adjusted to the shape of the tin.
  • Sift the flour into a bowl, add baking powder, mix and set aside.
  • Wash the spinach, put it in a food processor, add lemon or orange juice and blend well.
  • Crack the eggs into the mixer bowl, add sugar and beat at high speed until the mixture becomes very light and very fluffy. It should increase volume significantly.
  • Continue beating, while very slowly adding the oil to combine everything nicely.
  • Add the blended spinach and mix at low speed, or use a spatula to evenly distribute the spinach in the batter.
  • Finally, add flour and baking powder and mix briefly with a spatula, but only until the ingredients are combined, no longer.
  • Pour the mixture into the cake tin, smooth it out and place in the preheated oven. Bake for about 40-45 minutes until a toothpick inserted comes out clean, with no wet pieces of cake stuck on.

Frosting

  • Put all the frosting/filling ingredients into the mixer bowl and beat at high speed until the cream thickens.

Assembly

  • Wait until the cake cools completely. It will rise with a "dome" - cut it flat with a sharp knife and crumble the dome part. It will be the top layer of the cake, pretending to be moss. Cut the leveled dough into two layers. Collect the crumbs.
  • Place the bottom layer on a plate, add half of the cream and spread it evenly. Place the raspberries on top of the cream and press them lightly into the mixture. Cover with the second layer and spread the remaining cream on it. Sprinkle the top with all the crumbs you've collected. Decorate the top with pomegranate seeds and mint leaves.
Course: cake, dessert
Keyword: moss cake, layered cake, spring cake, green cake

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 40 minutes

Equipment

  • 1 big bowl
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • baking paper
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • chopping board
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Ingredients

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 medium cebule
  • 3 cloves of garlic
  • 1 tsp ground allspice mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych large
  • 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instructions

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Notes

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
All rights reserved
Close