Exactly as the name says - delicious everyday bread, perfect for sandwiches for a work or school lunches.
Preparation is faster and less complicated than sourdough bread. You can handle it even if you are just at the beginning of the bread baking adventure.
I make my work easier by kneading the dough in a stand mixer, but you can also knead it in a large bowl or on the board.
Everyday sandwich bread is slightly moist in the middle and stays fresh quite nicely. It is best to wrap it in baking paper and keep it in a plastic bag.
It disappears quickly, give it a try!
Everyday sandwich bread
A simple bread that can be easily baked even in the middle of the week. Perfect for sandwiches for work or school.
Prep Time 3 hours hrs 15 minutes mins
Cook Time 46 minutes mins
Equipment
- stand mixer with dough hook attachment
- big bowl
- measuring cups and spoons; cup = 250ml, Tbsp = 15ml, tsp = 5ml
- pastry boardor countertop
- tin approx 10 x 30 cm
Ingredients
- 480 g wheat flour (type 650) ca 4 cups
- 4½ g instant yeast 1 1/2 teaspoon
- 20 g sugar 1 1/2 tablespoon
- 10 g salt 1 1/2 teaspoon
- 250 ml water (lukewarm) 1 cup
- 125 ml milk (lukewarm) 1/2 cup
- 1 egg small
- 1 tablespoon melted butter
- oil to grease the tin
Instructions
- Sift the flour into the mixer bowl, add the yeast and mix well. Add sugar, salt, water and milk and mix until combined. Knead until the dough is soft, about 8-10 minutes at low speed. The dough is quite loose, but after rising it can be shaped nicely.
- When the dough is kneaded, cover the mixer bowl tightly with cling film and a kitchen cloth. Let it rise for about 2 hours in a warm place, away from drafts. It should double in volume.
- Once the dough has doubled the size, you have two options - simple shaping, or a shortcut. 🙂
opcja1: Formowanie
- Place the dough on a board dusted with flour. Dust the bread and your hands with flour as well, to prevent them from sticking. Gently stretch the dough into a roughly square shape. Now imagine that the cake in front of you is a shirt and you are buttoning it. With your left hand, grab the far left corner of the dough, and with your right hand, grab the right corner and join them in the middle. Then grab the edge a little lower and do the same until you reach the corner closest to you. When the bread "shirt" is buttoned, gently roll the dough, starting from the lower (closest) edge, away from you. Try not to apply too much force so as not to degas the dough.
- Przełóż ciasto do foremki, przykryj wilgotną ściereczką i pozwól wyrastać przez ok. 45 minut.
- Pod koniec wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 190℃ (góra-dół).
opcja2: Na skróty
- Gently transfer the dough directly into the tin. Cover with a damp cloth and let rise for about 45 minutes
- Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 190℃ (góra-dół).
Baking
- Wyrośnięty bochenek posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika, na dolny poziom i piecz 40-45 minut aż stanie się złoto-brązowy, Well-baked bread should sound hollow when removed from the pan and tapped on the bottom.
- Brush the loaf with melted butter and let it cool on a rack.
Course: snack, breakfast/brunch
Keyword: bread, sandwich bread
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Total Time 40 minutes mins
Equipment
- 1 big bowl
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- baking paper
- nóż, duża łyżka do mieszania
- chopping board
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Ingredients
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 medium cebule
- 3 cloves of garlic
- 1 tsp ground allspice mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych large
- 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instructions
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Notes
Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad
Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13