Bulgur with tomatoes, baked aubergine and lemony yoghurt

374
VEGE
A light and filling main course or appetizer. A delicious combination of tomatoes, eggplant and aromatic lemon. Minimum fuss, maximum taste!

Oto idealne połączenie prostoty i wyrafinowania. Ta potrawa jest jednoczenie lekka i sycąca, rozgrzewająca dzięki przyprawom i odświeżająca przez dodatek cytrynowego jogurtu i mięty.

Zaledwie kilka składników i niewiele zamieszania z przygotowaniem. Poza kilkoma minutami na krojenie i podsmażanie, cała reszta w zasadzie „robi się sama”.

Kasza bulgur z pomidorami i bakłażanem może być pełna smaku przystawką, lub fantastycznym samodzielnym daniem. Oryginalny przepis pochodzi stąd: Yotam Ottolenghi „Prosto”

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 40 minutes

Equipment

  • 1 big bowl
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • baking paper
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • chopping board
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Ingredients

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 medium cebule
  • 3 cloves of garlic
  • 1 tsp ground allspice mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych large
  • 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instructions

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Notes

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Did you like this recipe?

Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
All rights reserved
Close