I don't think it can get simpler than that 😉
Bread that you don't have to knead. Comes with a wonderful crispy crust and tastes just great. Even beginner home bakers should be able to handle this recipe.
Minimum effort, maximum pleasure.
Highly recommend!
Super easy no-knead bread
Very simple to make, delicious bread with a crispy crust
Prep Time 13 hours hrs
Cook Time 45 minutes mins
Equipment
- 1 big bowl
- Big spoon for mixing
- pastry board or countertop
- baking paper
- cast iron Dutch oven
Ingredients
- 3 cup strong wheat flour (type 650)
- 1½ tsp instant yeast
- 2 tsp salt
- 1½ cup warm water
Instructions
- Add all dry ingredients into a bowl and mix. Pour warm water and mix with a large spoon (or by hand) until there are no traces of dry flour in the dough.
- Cover with plastic wrap or a damp kitchen towel and leave to rise overnight (if you start in the evening), or for all day (if you start in the morning).
- Place the cast iron pot in the oven and heat to 230℃ for at least 30 minutes. The pot should be really hot.
- Gently place the risen dough on a board or countertop sprinkled with flour, lightly gather it into a ball shape. Place it on baking paper with the smooth side up.
- Remove the pot from the oven and carefully place the bread into it, holding by the baking paper. You can put 2-3 ice cubes between the paper and the pot wall for extra steam.Bake for 30 minutes covered and 15 minutes uncovered, until the crust is beautifully golden brown.
Course: bread
Keyword: bread, no-knead bread, bread for beginners, bread with yeast, home bread, easy bread
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Total Time 40 minutes mins
Equipment
- 1 big bowl
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- baking paper
- nóż, duża łyżka do mieszania
- chopping board
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Ingredients
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 medium cebule
- 3 cloves of garlic
- 1 tsp ground allspice mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych large
- 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instructions
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Notes
Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad
Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13