This wonderful carrot cake is easy and quick to make. Rich and moist, but not at all heavy.
You may use cinnamon or substitute with gingerbread spice and choose the kind of nuts you like most.
Chocolate chips are optional, but I believe they complement the cake beautifully. On the other hand- I strongly advise you not to skip the cheese frosting! You may use the cream cheese (eg Philadelphia) or, like me, choose a good quality cheescake cheese that comes in small buckets.
Highly recommend!
Carrot cake with nuts, chocolate chips and cream cheese frosting
Moist and wonderful carrot cake with nuts, chocolate chips and cream cheese frosting
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Equipment
- grater
- 2 medium size bowls
- 1 big bowl or stand mixer bowl
- stand mixer with a whisk or a hand mixer
- scale and measuring cups and spoons
- knife, spatula of big spoon
- chopping board
Ingredients
- 260 g wheat flour
- 1½ tsp baking soda
- 1 tsp baking powder
- ½ tsp salt
- 1 tsp cinnamon or gingerbread spice
- 400 g carrots
- 4 eggs large
- 200 g caster sugar
- 150 g brown sugar or cane sugar
- 1 tsp vanilla essence
- 300 ml oil
- 100 g milk chocolate chocolate chips or chopped
- 100 g nuts use the ones you like: pecan, hazelnuts or walnuts
Icing
- 300 g cream cheese you may use Philadelphia or the cheescake type
- 259 g mascarpone
- 3 Tbsp icing sugar or less, adjust to taste
- ½ tsp vanilla extract
- for decoration: nuts, sprinkles, coconut shreds
Instructions
Dough
- Take a piece of parchment roughly the size of your baking pan and squeeze it well. Once you unfold it, it will be all wrinkled and a lot easier to line your pan. Once it's lined, set it aside.
- Sieve the flour, soda, baking powder, salt and cinnamon into the mid-size bowl. Mix all well together.
- Peel and grate the carrots (fine mesh), transfer to the second bowl.
- Crack the eggs into the stand mixer bowl. Add the sugars and beat on high until everything is light and fluffy.
- Lower the speed and gradually add oil (slowly, in 3-4 parts), making sure it is well incorporated before the next turn. Mix in the vanilla extract.
- Add the grated carrots and chocolate chips, mix with the spatula.
- At the end, add the flour and dry ingredients mix from the bowl and blend everything quickly with the spatula.
- Przełóż masę do foremki i piecz około 40 minut w 180℃ – do suchego patyczka
Icing
- Mix together all the ingredients for the frosting until smooth.
- Once the cake has cooled completely, top it generously with the frosting. You may also decorate the top with halved nuts, marzipan carrots, lightly roasted coconut shreds or with sprinkles.
Author: Kasia
Course: cake, dessert
Keyword: carrot cake, cake with frosting, carrot, quick cake
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Total Time 40 minutes mins
Equipment
- 1 big bowl
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- baking paper
- nóż, duża łyżka do mieszania
- chopping board
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Ingredients
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 medium cebule
- 3 cloves of garlic
- 1 tsp ground allspice mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych large
- 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instructions
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Notes
Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad
Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13