Cilbir - turkish eggs with yoghurt and spicy butter

226
QUICK
Delikatny jogurt, pikantne masło, paprykowy aromat i jajko w koszulce z cudownym, płynnym żółtkiem. Bajka!

To danie jest jednocześnie niesamowicie proste i wspaniale bogate. Idealnie łączy przeciwieństwa – delikatny, chłodny jogurt i gorące masło, pikantna, aromatyczna papryka i płynne żółtko.

Nie martw się, jeśli nie masz wprawy w przygotowywaniu jajek w koszulce. Mój sposób jest banalnie prosty, nawet przedszkolak sobie z nim poradzi. A jeśli nawet wyjdą nieco krzywe, co z tego? I tak będą pyszne. 

 Turecki jogurt jest kwaśniejszy, niż dostępny u nas jogurt naturalny. Jeśli chcesz, zbliżony smak możesz uzyskać dodając do jogurtu naturalnego nieco kefiru. 

W oryginale używa się papryczki Aleppo, która jest raczej umiarkowanie pikantna, za to bardzo aromatyczna, lekko słonawa i dymna, z nutką kminu rzymskiego. Możesz ja zastąpić mieszając mieloną słodką paprykę, wędzoną paprykę i nieco pieprzu cayenne. Oczywiście, danie będzie równie wspaniałe, jeśli użyjesz pikantnego chilli. Po prostu, nico inne.

Smacznego!

Cilbir – jajka po turecku

Jajka w koszulce z delikatnie czosnkowym jogurtem i pikantnym, paprykowym masłem
Servings 1
Prep Time 5 minutes
Cook Time 10 minutes

Equipment

  • small bowl
  • szeroki rondelek
  • mała patelnia lub garnuszek
  • łyżka cedzakowa

Ingredients

  • ½ cup jogurtu naturalnego np grecki
  • 2 Tbsp kefiru lub 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Tbsp butter
  • ½ tsp wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyzeczki papryczki Aleppo lub ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i szczypta kminu rzymskiego
  • 1 egg
  • 2 Tbsp octu
  • świeże siekane zioła do posypania na przykład szczypiorek i koperek
  • sól do smaku

Instructions

Czosnkowy jogurt

  • Przełóż jogurt do miseczki. Dodaj kefir, lub sok z cytryny. Dodaj czosnek oraz, jeśli chcesz, trochę koperku i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i odstaw na bok

Paprykowe masło

  • Masło roztop na małej patelni lub w garnuszku, poczekaj, dodaj wędzoną słodką paprykę i papryczkę Aleppo (lub pieprz cayenne i kmin rzymski). Pozwól, żeby całość się zapieniła i skręć palnik.

Jajko w koszulce

  • Do szerokiego, niewysokiego rondelka wlej nieco wody- tylko tyle, żeby mogła z zapasem przykryć wbite jajko (ok 5cm), dodaj ocet i doprowadź do zagotowania, po czym skręć palnik na minimum, żeby woda ledwie wrzała, ale bez widocznych bąbelków.
    Ostrożnie wbij całe jajko do filiżanki, tak, aby nie uszkodzić żółtka.
    Przenieś filiżankę tuż nad powierzchnię wrzącej wody (możesz ją nawet nieco zanurzyć) i delikatnym ruchem zsuń jajko do wody. Postaraj się zrobić jak najmniej zamieszania w rondelku. Od tego czasu licz dokładnie 4 minuty.
    Po 4 minutach łyżką cedzakową, lub zwyczajną, dużą łyżką wyjmij jajko i przełóż ostrożnie do miseczki z jogurtem.

Serving

  • Polej jogurt i jajko gorącym masłem. Jeśli chcesz, możesz całość posypać świeżymi ziołami, na przykład szczypiorkiem i koperkiem. Podaj z dobrym pieczywem – czymś w końcu trzeba wytrzeć miseczkę. 🙂
Author: Kasia
Course: Breakfast / Brunch
Cuisine: turecka
Keyword: cilbir, jajka po turecku, jajko w koszulce, jogurt

Did you like this recipe?

Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
All rights reserved
Close