Extra banana bread

123
EASY
Banana bread that saves 6 bananas from certain doom, and tastes great! Easy to bake, even as midweek snack.

Banana breads are one of the first recipes you should reach for when you start your baking adventure, or when you want to prepare something simple and delicious in the middle of a busy work week. In fact, it's perfect whenever you just want something tasty, sweet and simple. 🙂

This banana bread is unique because it uses as many as 6 bananas (!), so it is moist and rich, but rises beautifully! The secret is the addition of yogurt and vanilla pudding powder. 

The proportions in the recipe make two cake tins (10x20cm). There's really no point in baking a cake from half the recipe - it disappears too quickly!

Highly recommend!

Extra banana bread

Banana bread that saves 6 bananas from certain doom, and tastes great! Easy to bake, even as midweek snack.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 50 minutes

Equipment

  • 2 bowls
  • stand mixer with a whisk or a hand mixer
  • spatula or a big spoon
  • measuring cups and spoons; cup = 250ml, Tbsp = 15ml, tsp = 5ml
  • kitchen scale
  • 2 tins 10x20cm or one big tin 20x30cm

Ingredients

  • 5-6 very ripe bananas 5 big or 6 medium size
  • 60 g butter
  • 220 g sugar + 1-2 Tbsp for topping
  • 60 g yoghurt or sour cream
  • 2 eggs
  • 370 g all-purpose flour
  • 2 tsp baking soda płaskie
  • 1 package (40g) of vanilla pudding powder
  • ½ tsp cinnamon
  • pinch salt

Instructions

  • Prepare the ingredients:
    – place the peeled bananas in a bowl and mash thoroughly with a fork
    - melt the butter
    – weigh the flour, baking soda, cinnamon and salt and mix well
    – weigh the sugar.
  • Preheat the oven to 180℃
  • To another bowl or the bowl of a mixer, add sugar, butter and cream (or yogurt) and beat until well combined.
  • Keep mixing while adding the eggs, one by one
  • Add the pudding powder and mix well.
  • Add the mashed bananas and mix well.
  • Add the mixture of flour, soda, cinnamon and salt and mix everything gently with a spatula just until the ingredients are combined.
  • Pour the dough into the molds and sprinkle them lightly with sugar (this will give it a delicious, crispy crust after baking). Bake for about 50-55 minutes (top-bottom), or until a toothpick inserted into the cake comes out clean.

Notes

You may prepare 12 big muffins using the ingredients above. Bake them in 180℃ for around 25 minutes.℃ przez około 25 minut.
Course: cake, dessert
Cuisine: American, English
Keyword: bananas, banana bread, banana cake

Did you like this recipe?

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 40 minutes

Equipment

  • 1 big bowl
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • baking paper
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • chopping board
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Ingredients

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 medium cebule
  • 3 cloves of garlic
  • 1 tsp ground allspice mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych large
  • 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instructions

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Notes

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13

Join the Conversation

  1. 2 płaskie łyżeczki. Już uzupełniłam w przepisie! 🙂

  2. A ile sody?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
All rights reserved
Close