Go Back

Chicken tabaka (Tsiplenok tabaka) - kurczak smażony "na płasko" z masłem i ziołami

Wonderfully juicy chicken, fragrant of fresh herbs and butter, weighed down and friend slowly.

Equipment

  • 1 big heavy-bottom frying pan
  • 1 slightly smaller frying pan with heavy bottom
  • obciążniki - np żeliwne naczynie, garnek z wodą etc
  • sharp knife or scissors for pultry
  • baking papercircle that is slightly bigger than the big frying pan
  • chopping board

Ingredients

  • 2 small chickens or 1 middle sized
  • 4 cloves of garlic crushed or chopped finely
  • 40 g butter
  • 1 tablespoon oil
  • ½ tsp cayenne pepper or more, to taste
  • salt
  • 2 Tbsp fresh herbs mix, chopped: parsley, tarragon, basil, dill

Instructions

  • Wash the chickens, pat dry them and cut along the backbone with scissors or a sharp knife. Turn over with the cut side down and flatten pressing with your hand.
  • Rub with garlic and sprinkle generously with pepper and salt on both sides.
  • W większej patelni rozgrzej masło i oliwę na średniej mocy palnika. Przełóż kurczaki rozciętą stroną do dołu (piersi do góry) i smaż przez 3-4 minuty, aż kości ładnie zbrązowieją - do doda potrawie dużo smaku! Nie pomijaj tego kroku. W dalszej części smażenia, kurczak będzie się smażył z drugiej strony, bez odwracania, więc to ważne, żeby ta strona też ładnie złapała kolor.
  • Turn the chickens over, breast side down. Cover tightly with a disc of cut parchment paper (it will retain moisture and the chicken will be super juicy). Place a smaller frying pan on top and weigh it down well with a cast iron pot or pot filled with water. Fry for another 5-6 minutes.
    Some old recipes mention heavy bricks or even old cast irons used to weighed down the chicken!
  • Zmniejsz moc palnika na minimum i smaż przez około pół godziny. Po 25 minutach ostrożne odchyl papier (gorąca para!) i sprawdź, czy kurczaki są prawie gotowe - po nakłuciu, wypływający sok powinien być przezroczysty. Jeśli tak nie jest, przykryj kurczaki i smaż dalej, aż ich mięso będzie gotowe.
    Możesz również spróbować ruszyć nóżką - kiedy kurczak będzie gotowy, powinna łatwo odchodzić od reszty.
  • When the chickens are beautifully fried, transfer them, breast side up, to the platter and let them rest for a few minutes fort the juices to settle. There should be a lot of buttery sauce in the pan. Add chopped fresh herbs and fry for 1-2 minutes.
  • Pour the aromatic butter and herb sauce over the meat and serve!
Course: main course
Cuisine: georgian
Keyword: chicken, fried chicken, chicken in herbs, tsiplenok tabaka