Ekstra bananowy chlebek

123
ŁATWE
Chlebek bananowy, który ratuje od zguby aż 6 bananów, a do tego rewelacyjnie smakuje! Prosty do upieczenia, nawet w środku tygodnia.

Chlebki bananowe są jednymi z pierwszych przepisów, po jakie warto sięgnąć, kiedy zaczynasz przygodę z pieczeniem, lub gdy chcesz przygotować coś prostego i pysznego w środku napiętego tygodnia pracy. Tak naprawdę sprawdzi się idealnie zawsze, kiedy po prostu masz ochotę na pyszne, słodkie i niespomplikowane co nieco. 🙂

Ten chlebek bananowy, jest wyjątkowy, bo wykorzystuje aż 6 bananów, jest wilgotny, ale pięknie wyrasta, bez zakalca! Sekretem jest dodatek jogurtu i proszku budyniowego. 

Z proporcji w przepisie wychodzą dwie keksówki (10x20cm). Naprawdę, nie ma sensu piec ciasta z połowy przepisu – za szybko znika!

Bardzo polecam!

Ekstra bananowy chlebek

Chlebek bananowy, który ratuje od zguby aż 6 bananów,a do tego rewelacyjnie smakuje!
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty

Sprzęt

  • 2 miski
  • mikser stacjonarny lub mikser ręczny
  • szpatułka lub duża łyżka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • waga kuchenna
  • 2 foremki 10x20cm lub jedna duża 20x30cm

Składniki

  • 5-6 bardzo dojrzałych bananów 5 dużych lub 6 średnich
  • 60 g masła
  • 220 g cukru + 1-2 łyżki do posypania
  • 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 jajka
  • 370 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej płaskie
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Przygotuj składniki:
    – obrane banany przełóż do miski i dokładnie ugnieć widelcem,
    – masło roztop,
    – mąkę, sodę do pieczenia, cynamon i sól odmierz i dobrze wymieszaj,
    – cukier odmierz.
  • Piekarnik nagrzej do 180℃
  • Do drugiej miski lub misy mieksera dodaj cukier, masło i śmietanę (lub jogurt) i ubijaj, aż całość dobrze się połączy.
  • Wbij jajka, po pierwszym dobrze zmiksuj, zanim dodasz kolejne
  • Dodaj proszek budyniowy i zmiksuj.
  • Dodaj rozgniecione banany i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj mieszankę mąki, sody, cynamonu i soli i wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • Przełóż ciasto do foremek, posyp je delikatnie cukrem (dzięki temu będzie po upieczeniu miało pyszną, chrupiącą skórkę). Piecz przez około 50-55 minut (góra-dół), lub do momentu, gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta.

Uwagi

Z tego samego przepisu możesz przygotować 12 dużych muffinów. Piecz je w 180℃ przez około 25 minut.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: banany, chlebek bananowy, ciasto bananowe

Spodobał Ci się przepis?

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Join the Conversation

  1. 2 płaskie łyżeczki. Już uzupełniłam w przepisie! 🙂

  2. A ile sody?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close