Chlebki bananowe są jednymi z pierwszych przepisów, po jakie warto sięgnąć, kiedy zaczynasz przygodę z pieczeniem, lub gdy chcesz przygotować coś prostego i pysznego w środku napiętego tygodnia pracy. Tak naprawdę sprawdzi się idealnie zawsze, kiedy po prostu masz ochotę na pyszne, słodkie i niespomplikowane co nieco. 🙂
Ten chlebek bananowy, jest wyjątkowy, bo wykorzystuje aż 6 bananów, jest wilgotny, ale pięknie wyrasta, bez zakalca! Sekretem jest dodatek jogurtu i proszku budyniowego.
Z proporcji w przepisie wychodzą dwie keksówki (10x20cm). Naprawdę, nie ma sensu piec ciasta z połowy przepisu – za szybko znika!
Bardzo polecam!
Ekstra bananowy chlebek
Sprzęt
- 2 miski
- mikser stacjonarny lub mikser ręczny
- szpatułka lub duża łyżka
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- waga kuchenna
- 2 foremki 10x20cm lub jedna duża 20x30cm
Składniki
- 5-6 bardzo dojrzałych bananów 5 dużych lub 6 średnich
- 60 g masła
- 220 g cukru + 1-2 łyżki do posypania
- 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 2 jajka
- 370 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej płaskie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Instrukcje
- Przygotuj składniki: – obrane banany przełóż do miski i dokładnie ugnieć widelcem,– masło roztop,– mąkę, sodę do pieczenia, cynamon i sól odmierz i dobrze wymieszaj,– cukier odmierz.
- Piekarnik nagrzej do 180℃
- Do drugiej miski lub misy mieksera dodaj cukier, masło i śmietanę (lub jogurt) i ubijaj, aż całość dobrze się połączy.
- Wbij jajka, po pierwszym dobrze zmiksuj, zanim dodasz kolejne
- Dodaj proszek budyniowy i zmiksuj.
- Dodaj rozgniecione banany i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mieszankę mąki, sody, cynamonu i soli i wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Przełóż ciasto do foremek, posyp je delikatnie cukrem (dzięki temu będzie po upieczeniu miało pyszną, chrupiącą skórkę). Piecz przez około 50-55 minut (góra-dół), lub do momentu, gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta.
Uwagi
Spodobał Ci się przepis?
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Sprzęt
- 1 duża miska
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- papier do pieczenia
- nóż, duża łyżka do mieszania
- deska do krojenia
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Składniki
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych duże
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instrukcje
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Uwagi
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13
2 płaskie łyżeczki. Już uzupełniłam w przepisie! 🙂
A ile sody?