Delikatne rogaliki maślano-czosnkowe (zakwas i tangzhong)

55
DO OBIADU i NA GRILLA
Mięciutkie i delikatne mleczne rogaliki wspaniale pachnące masłem i czosnkiem.

Te rogaliki łączą wyjątkową delikatność ciasta i cudowny maślano-czosnkowy smak. Ciasto jest bogate, dzięki dodatkowi jajka i mleka, lecz pozostaje leciutkie.

Tangzhong użyty w przepisie, to nic innego, jak rodzaj wodnej zasmażki – gęsta pasta zrobiona z mąki ugotowanej w wodzie. Pochodzi z kuchni japońskiej i wykorzystywana jest przy wypieku pieczywa, aby uzyskać super delikatne i puszyste ciasto. Pozwala w sprytny sposób zamknąć w cieście więcej wody, dzięki czemu jest leciutkie i dłużej zachowuje świeżość.

Dodatek zakwasu nie jest obowiązkowy, ale bardzo do niego zachęcam. Sprawia, że rogaliki pięknie rosną i wzbogaca smak ciasta.

Masło z czosnkiem nie jest dodane do ciasta, lecz rozsmarowane na nim, przed zawinięciem, dzięki czemu maślany smak jest wyraźny, a warstwy ciasta ładnie się rozdzielają.

Jeśli lubisz mocniejszy, czosnkowo – ziołowy smak, możesz dodatkowo posmarować ciepłe rogaliki stopionym masłem z natką pietruszki.

Rogaliki są świetne jako dodatek do dań z grilla, lub do kremowych, warzywnych zup.

Polecam!

Puszyste maślano-czosnkowe rogaliki na zakwasie

Delikatne i mięciutkie rogaliki, pachnące masłem i czosnkiem. Idealne jako dodatek do potraw z grilla.
Servings 10 rogalików
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 25 minuty

Sprzęt

  • mikser stojący z hakiem do wyrabiania ciasta
  • mały rondelek
  • rózga do mieszania lub łyżka
  • miseczka
  • stolnica lub blat
  • wałek do ciasta
  • papier do pieczenia
  • waga kuchenna
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży instant (1 saszetka)
  • 25 g mleka w proszku
  • 250 g letniej wody
  • 50 g zakwasu opcjonalnie, ja użyłam żytniego
  • 1 jajko duże
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 10 g soli

Tangzgong

  • 20 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g wody

Do środka

  • 75 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku

Na wierzch

  • 1 łyżka mleka lub wody
  • 25g stopionego masła + 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + 2 przeciśnięte ząbki czosnku opcjonalnie, po upieczeniu

Instrukcje

Tangzhong

  • W małym rondelku dobrze wymieszaj wodę i mąkę trzepaczką, lub łyżką. Ciągle mieszając podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Kiedy będzie gęsta, gładka i jednorodna zdejmij garnuszek z palnika i odstaw do przestygnięcia.

Ciasto

  • Do misy miksera dodaj zakwas oraz wodę i wymieszaj.
  • Dodaj mąkę, drożdże, tangzhong i mleko w proszku. Wyrabiaj krótko, aż nie będzie śladów suchej mąki. Przykryj mokrą ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
  • Dodaj miód, lub syrop klonowy, jajko i sól i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około godzinę).
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę, lub blat. Podziel je na 10 równych części i zroluj każdy kawałek w kulkę. Przykryj kulki ściereczkę i odstaw na chwilkę.
  • W tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę, lub posiekaj drobno i przełóż do miseczki. Dodaj miękkie masło i wszystko dobrze wymieszaj.
  • Lekko oprósz stolnicę, lub blat mąką. Weź pierwszą z kulek ciasta i delikatnie rozwałkuj na kształt elipsy. Posmaruj długi placuszek mieszaniną masła i czosnku. Zacznij od krótkiego końca i zroluj wzdłuż długiego boku, na kształt rogalika. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Tak samo postępuj z kolejnymi kulkami ciasta.
  • Przykryj rogaliki ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220℃. Roztrzep jajko z łyżką wody, lub mleka.
  • Kiedy rogaliki dobrze urosną, posmaruj je dobrze jajeczną glazurą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut, aż będą brązowo-złote.
    Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
    Jeśli chcesz, możesz jeszcze ciepłe rogaliki posmarować dodatkową mieszanką masła i natki pietruszki.
Author: Kasia
Rodzaj: pieczywo, Przekąski/przystawki
Kuchnia: włosko-amerykańska
Słowo kluczowe: czosnek, pieczywo, pieczywo czosnkowe, pieczywo na zakwasie, przystawka, rogale, rogaliki czosnkowe, tangzhong, zakwas

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close