Nieoczekiwanymi mistrzami Igrzysk Olimpijskich stały się wspaniałe, super-czekoladowe muffiny. Wpisów o TYCH muffinach jest w sieci zatrzęsienie i trudno powiedzieć, czy komuś udało się tak naprawdę dotrzeć do oryginalnego przepisu.
Ja bazowałam na tym, który podał TikToker Jordan_The_Stallion8 (on twierdzi, że dotarł do oryginalnej receptury), ale wprowadziłam jednak nieco zmian. Przeliczyłam szklanki na gramy, użyłam cukru dark muscovado i miksu czekolad mlecznych i gorzkich, a całość łączyłam i mieszałam „po swojemu”.
To moja wersja Olimpijskich Muffinów (Maxi Muffin Chocolate Intense / Olympic Village Muffins). Nieskromnie powiem, że jest godna podium! Muffiny są bardzo delikatne i wręcz przypominają strukturą ciasto. Ultra-czekoladowe, dzięki dodatkowi ciemnego kakao, mlecznej i gorzkiej czekolady oraz wspaniałego czekoladowego nadzienia.
Polecam!
Olimpijskie czekoladowe muffiny
Sprzęt
- średni rondelek
- duża miska
- szpatułka lub duża łyżka
- rózga kuchenna
- forma do muffinów
- papier do pieczenia lub papilotki
- piekarnik
- waga kuchenna
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- rękaw cukierniczy z tylką do nadziewnia opcjonalnie
Składniki
- 180 g mleka
- 60 ml kawy espresso lub 60 ml wody i 2 łyżeczki kawy instant
- 50 g ciemnego kakao
- 70 g mlecznej czekolady
- 115 g masła
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 280 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 120 g ciemnego cukru muscovado lub ciemnego brązowego cukru
- 100 g zwykłego cukru
- 2 jajka duże
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 50 g czekolady (po 25g mlecznej i gorzkiej) grubo posiekanej, lub w formie pastylek
Ganache
- 50 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Instrukcje
Przygotowania
- Przygotuj formę do muffinów i wyłóż ją papilotkami. Możesz również wyciąć kwadraty z papieru do pieczenia i wyłożyć nimi formę. Dzięki temu muffinki będą miały bardziej kawiarniany wygląd i na pewno nie przykleją się do papierowych foremek.
- Nastaw piekarnik na 200℃
Składniki mokre
- W rondelku zagotuj mleko z kawą. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj 70g mlecznej czekolady. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Pilnuj, żeby teraz masa się podgrzewała, ale nie zagotowała.
- Dodaj kakao i masło. Mieszaj dalej, aż masło się rozpuści, a zawartość rondelka stanie się jednorodna i znikną wszelkie grudki kakao.
- Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej. Wtedy dodaj olej, 2 jajka, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj całość rózgą kuchenną
Składniki suche
- W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę, biały i brązowy cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
Mieszanie
- Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj tylko do połączenia składników. Niewielkie ślady mąki są w porządku, ważne, żeby ciasta na muffiny nadmiernie nie "zmęczyć" mieszaniem, bo stanie się zbite.
- Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Wierzch posyp mieszanką mlecznych i gorzkich czekoladowych dropsów.
- Formę włóż do nagrzanego do 200℃ piekarnika na około 20 minut.
Ganache
- W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj posiekaną czekoladę. Zdejmij całość z ognia i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści a masa ładnie zgęstnieje.
- Wystudzony ganache przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania.
- Przestudzone muffinki nadziewaj czekoladowym kremem. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, po prostu nałóż nieco czekoladowego ganache na muffinki za pomocą łyżeczki.
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13