Olimpijskie czekoladowe muffiny

397
viralowy przepis
Wprost z Olimpijskiej Wioski! Obłędnie czekoladowe, delikatne muffiny z kawałkami mlecznej i gorzkiej czekolady i czekoladowym ganache.

Nieoczekiwanymi mistrzami Igrzysk Olimpijskich stały się wspaniałe, super-czekoladowe muffiny. Wpisów o TYCH muffinach jest w sieci zatrzęsienie i trudno powiedzieć, czy komuś udało się tak naprawdę dotrzeć do oryginalnego przepisu. 

Ja bazowałam na tym, który podał TikToker Jordan_The_Stallion8 (on twierdzi, że dotarł do oryginalnej receptury), ale wprowadziłam jednak nieco zmian. Przeliczyłam szklanki na gramy, użyłam cukru dark muscovado i miksu czekolad mlecznych i gorzkich, a całość łączyłam i mieszałam „po swojemu”.

To moja wersja Olimpijskich Muffinów (Maxi Muffin Chocolate Intense / Olympic Village Muffins). Nieskromnie powiem, że jest godna podium! Muffiny są bardzo delikatne i wręcz przypominają strukturą ciasto. Ultra-czekoladowe, dzięki dodatkowi ciemnego kakao, mlecznej i gorzkiej czekolady oraz wspaniałego czekoladowego nadzienia.

Polecam!

 

Olimpijskie czekoladowe muffiny

Przepis na medal 🙂 Mięciutkie, delikatnie i niesamowicie czekoladowe muffiny.

Sprzęt

  • średni rondelek
  • duża miska
  • szpatułka lub duża łyżka
  • rózga kuchenna
  • forma do muffinów
  • papier do pieczenia lub papilotki
  • piekarnik
  • waga kuchenna
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • rękaw cukierniczy z tylką do nadziewnia opcjonalnie

Składniki

  • 180 g mleka
  • 60 ml kawy espresso lub 60 ml wody i 2 łyżeczki kawy instant
  • 50 g ciemnego kakao
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 115 g masła
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 120 g ciemnego cukru muscovado lub ciemnego brązowego cukru
  • 100 g zwykłego cukru
  • 2 jajka duże
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g czekolady (po 25g mlecznej i gorzkiej) grubo posiekanej, lub w formie pastylek

Ganache

  • 50 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

Instrukcje

Przygotowania

  • Przygotuj formę do muffinów i wyłóż ją papilotkami. Możesz również wyciąć kwadraty z papieru do pieczenia i wyłożyć nimi formę. Dzięki temu muffinki będą miały bardziej kawiarniany wygląd i na pewno nie przykleją się do papierowych foremek.
  • Nastaw piekarnik na 200℃

Składniki mokre

  • W rondelku zagotuj mleko z kawą. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj 70g mlecznej czekolady. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Pilnuj, żeby teraz masa się podgrzewała, ale nie zagotowała.
  • Dodaj kakao i masło. Mieszaj dalej, aż masło się rozpuści, a zawartość rondelka stanie się jednorodna i znikną wszelkie grudki kakao.
  • Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej. Wtedy dodaj olej, 2 jajka, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj całość rózgą kuchenną

Składniki suche

  • W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę, biały i brązowy cukier, proszek do pieczenia oraz sól.

Mieszanie

  • Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj tylko do połączenia składników. Niewielkie ślady mąki są w porządku, ważne, żeby ciasta na muffiny nadmiernie nie "zmęczyć" mieszaniem, bo stanie się zbite.
  • Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Wierzch posyp mieszanką mlecznych i gorzkich czekoladowych dropsów.
  • Formę włóż do nagrzanego do 200℃ piekarnika na około 20 minut.

Ganache

  • W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj posiekaną czekoladę. Zdejmij całość z ognia i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści a masa ładnie zgęstnieje.
  • Wystudzony ganache przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania.
  • Przestudzone muffinki nadziewaj czekoladowym kremem. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, po prostu nałóż nieco czekoladowego ganache na muffinki za pomocą łyżeczki.
Rodzaj: deser
Kuchnia: amerykańska, francuska
Słowo kluczowe: czekoladowe muffiny, muffiny, muffiny z czekoladowym nadzienem, olimpijskie muffiny

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close