Fika buns – szwedzkie kardamonowe bułeczki

75
SŁODKA PRZYJEMNOŚĆ
Kuszą zapachem kardamonu i cynamonu. Słodkie, idealne do kawy podczas chwili przerwy w szalonym dniu.

Fika to coś więcej, niż zwykła przerwa w pracy. W Szwecji, to prawdziwa instytucja. 🙂 Czas, kiedy obowiązki schodzą na drugi plan,  a Ty możesz pozwolić sobie na bycie tu i teraz z przyjaciółmi, rodziną, lub we własnym wspaniałym towarzystwie. Oczywiście, koniecznie przy dobrej kawie i słodkich wypiekach.

Te zawijane bułeczki są wspaniałe – mocno kardamonowe ciasto, kojący smak maślano-cynamonowego nadzienia i ta mleczna glazura! Bułeczki są inne, niż typowe, puszyste, cynamonowe ślimaczki. Ciasto jest bardziej zwarte i treściwe, ale wciąż miękkie i delikatne.

Nie rezygnujcie z glazury. Część z niej wnika w ciasto, część tworzy cudownie błyszczącą i pachnącą skórkę.

Oryginalny przepis pochodzi z książki „Breadsong” napisanej przez Kitty i Ala Tait, z moimi drobnymi modyfikacjami.

Polecam!

Fika buns – szwedzkie kardamonowe bułeczki

Pachnące kardamonem, cynamonem i chwilę relaksu. Wspaniałe!

Sprzęt

  • stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta
  • średnia miska
  • papier do pieczenia
  • waga kuchenna
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • ostry nóż lub nóż do pizzy
  • kubek lub miska
  • pędzelek do smarowania ciasta

Składniki

Ciasto

  • 230 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego; 200 + 30ml
  • 1 duże jajko lekko roztrzepane
  • 1 saszetka drożdży instant 7g
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650, lub typ 550
  • 30 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 125 g miękkiego masła

Nadzienie

  • 100 g masła miękkiego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu

Polewa

  • 100 ml mleka
  • 50 g drobnego cukru

Instrukcje

  • Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, kardamon, drożdże i całość dobrze wymieszaj.
  • Do miski wlej 200ml mleka i jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie się wydawało bardzo suche, dodaj pozostałe 30ml mleka. Wyrabiaj kilka minut.
  • Stopniowo, po łyżce dodawaj masło, pozwalając, żeby kolejne porcje połączyły się z ciastem. Wyrabiaj około 6-8 minut, aż ciast będzie jednorodne i błyszczące.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą, lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1½ godziny).
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat, lub stolnicę. Rozwałkuj delikatnie na prostokąt o wymiarach 20 x 30cm.
    UWAGA: Z ciastem o wiele łatwiej pracuje się, kiedy jest lekko schłodzone. Ja zazwyczaj rozwałkowuję je bezpośrednio na papierze do pieczenia, przekładam na dużą deskę do krojenia i wkładam do lodówki na ok 10-15 minut.
  • Kiedy ciasto się schładza przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj dobrze wszystkie składniki łyżką, aż powstanie gładka, jednorodna masa.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż dłuższym brzegiem od swojej strony.
  • >> OPCJA TRADYCYJNA – LAMINACJA
    Rozsmaruj nadzienie na ⅔ ciasta bliżej siebie. Zostaw górny pasek ⅓ ciasta wolny.
    Teraz powtórka ze składania listów 😉
    Górny, nieposmarowany pasek ⅓ ciasta załóż do siebie, na nadzienie. Teraz dolną, posmarowaną ⅓ część ciasta, nałóż na już złożone warstwy (zobacz rysunek poniżej).
    Delikatnie rozwałkuj ciasto ponownie na wielkość 30 x 20 cm.
    >> OPCJA PROSTSZA: Rozsmaruj nadzienie dokładnie na całości ciasta.
  • Ostrym nożem, lub nożem do pizzy potnij ciasto na 15 pasków po ok 2cm szerokości.
    Każdy z pasków ciast skręć delikatnie i nawijaj wokół palców, jak muszelkę ślimaka, podwijając koniec pod spód.
  • Układaj bułeczki na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do napuszenia, ok 30 minut.
    Pod koniec nagrzej piekarnik do 180℃
  • Wyrośnięte bułeczki przełóż do piekarnika i piecz około 20-15 minut, aż będą złotobrązowe.
    Upieczone bułeczki pozostaw na kratce, do przestudzenia, na ok 15 minut.

Glazura

  • W kubku, lub misce podgrzej mleko z cukrem i wymieszaj dobrze do rozpuszczenia cukru.
    Dokładnie i szczodrze posmaruj przestudzone bułeczki mleczną glazurą.
Rodzaj: bułeczki, deser, pieczywo, wypieki
Kuchnia: szwedzka
Słowo kluczowe: cynamon, drożdżowe bułeczki, fika, fika buns, kardamon, kardamonowe bułeczki

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close