Fika to coś więcej, niż zwykła przerwa w pracy. W Szwecji, to prawdziwa instytucja. 🙂 Czas, kiedy obowiązki schodzą na drugi plan, a Ty możesz pozwolić sobie na bycie tu i teraz z przyjaciółmi, rodziną, lub we własnym wspaniałym towarzystwie. Oczywiście, koniecznie przy dobrej kawie i słodkich wypiekach.
Te zawijane bułeczki są wspaniałe – mocno kardamonowe ciasto, kojący smak maślano-cynamonowego nadzienia i ta mleczna glazura! Bułeczki są inne, niż typowe, puszyste, cynamonowe ślimaczki. Ciasto jest bardziej zwarte i treściwe, ale wciąż miękkie i delikatne.
Nie rezygnujcie z glazury. Część z niej wnika w ciasto, część tworzy cudownie błyszczącą i pachnącą skórkę.
Oryginalny przepis pochodzi z książki „Breadsong” napisanej przez Kitty i Ala Tait, z moimi drobnymi modyfikacjami.
Polecam!
Fika buns – szwedzkie kardamonowe bułeczki
Sprzęt
- stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta
- średnia miska
- papier do pieczenia
- waga kuchenna
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- ostry nóż lub nóż do pizzy
- kubek lub miska
- pędzelek do smarowania ciasta
Składniki
Ciasto
- 230 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego; 200 + 30ml
- 1 duże jajko lekko roztrzepane
- 1 saszetka drożdży instant 7g
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650, lub typ 550
- 30 g drobnego cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka mielonego kardamonu
- 125 g miękkiego masła
Nadzienie
- 100 g masła miękkiego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
Polewa
- 100 ml mleka
- 50 g drobnego cukru
Instrukcje
- Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, kardamon, drożdże i całość dobrze wymieszaj.
- Do miski wlej 200ml mleka i jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie się wydawało bardzo suche, dodaj pozostałe 30ml mleka. Wyrabiaj kilka minut.
- Stopniowo, po łyżce dodawaj masło, pozwalając, żeby kolejne porcje połączyły się z ciastem. Wyrabiaj około 6-8 minut, aż ciast będzie jednorodne i błyszczące.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą, lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1½ godziny).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat, lub stolnicę. Rozwałkuj delikatnie na prostokąt o wymiarach 20 x 30cm. UWAGA: Z ciastem o wiele łatwiej pracuje się, kiedy jest lekko schłodzone. Ja zazwyczaj rozwałkowuję je bezpośrednio na papierze do pieczenia, przekładam na dużą deskę do krojenia i wkładam do lodówki na ok 10-15 minut.
- Kiedy ciasto się schładza przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj dobrze wszystkie składniki łyżką, aż powstanie gładka, jednorodna masa.
- Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż dłuższym brzegiem od swojej strony.
- >> OPCJA TRADYCYJNA – LAMINACJARozsmaruj nadzienie na ⅔ ciasta bliżej siebie. Zostaw górny pasek ⅓ ciasta wolny.Teraz powtórka ze składania listów 😉Górny, nieposmarowany pasek ⅓ ciasta załóż do siebie, na nadzienie. Teraz dolną, posmarowaną ⅓ część ciasta, nałóż na już złożone warstwy (zobacz rysunek poniżej).Delikatnie rozwałkuj ciasto ponownie na wielkość 30 x 20 cm.>> OPCJA PROSTSZA: Rozsmaruj nadzienie dokładnie na całości ciasta.
- Ostrym nożem, lub nożem do pizzy potnij ciasto na 15 pasków po ok 2cm szerokości.Każdy z pasków ciast skręć delikatnie i nawijaj wokół palców, jak muszelkę ślimaka, podwijając koniec pod spód.
- Układaj bułeczki na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do napuszenia, ok 30 minut.Pod koniec nagrzej piekarnik do 180℃
- Wyrośnięte bułeczki przełóż do piekarnika i piecz około 20-15 minut, aż będą złotobrązowe.Upieczone bułeczki pozostaw na kratce, do przestudzenia, na ok 15 minut.
Glazura
- W kubku, lub misce podgrzej mleko z cukrem i wymieszaj dobrze do rozpuszczenia cukru.Dokładnie i szczodrze posmaruj przestudzone bułeczki mleczną glazurą.
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13