Ciasto, które „robi się” w 20 minut i piecze w kolejne 30.
Pyszne, wyraźnie smakujące orzechami i pachnące cynamonem. Idealne, jeśli macie ochotę na coś słodkiego w połowie tygodnia, lub kiedy niespodziewani goście pojawią się za godzinę. 😉
Co ciekawe, zamiast mąki używamy tutaj świeżych okruszków chleba (nie suchej bułki tartej!), więc jeśli macie w domu nieco czerstwej bułki, lub pszennego chleba – już wiecie, jak można zamienić je w coś pysznego!
Przepis w ślad za @raymcvinnie, który z kolej korzysta z oryginalnego przepisu Arabelli Boxer.
Koniecznie spróbujcie, polecam!
Orzechowe ciasto z pomarańczami w miodzie
Cudowne jesienne ciasto, pachnące przyprawami i orzechami
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 50 minuty minut
Sprzęt
- 2 miski
- mikser stacjonarny lub mikser ręczny z końcówką do ubijania
- tortownica Ø 23 cm
- papier do pieczenia
- deska do krojenia, ostry nóż, szpatułka
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
Składniki
- 6 jajek osobno żółtka i białka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki świeżych okruszków chleba świeżą bułkę lub chleb pszenny posiekaj w malakserze/robocie kuchennym wyposażonym w ostrza do konsystencji okruszków
- ¼ łyżeczki soli
Dodatki
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki świeżo zagotowanej wody
- jogurt grecki
Instrukcje
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 180℃ (z termoobiegiem).
- Do miski dodaj żółtka, cukier i cynamon. Ubijaj mikserem, aż masa zgęstnieje i będzie jasna i kremowa.
- Dodaj posiekane orzechy oraz świeże okruszki i dobrze wymieszaj.
- W drugiej misce ubij białka z solą na półsztywno (do miękkich wierzchołków).
- Przełóż białka do orzechowej masy i całość delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto przestudź w formie. Stygnąc może nieco opaść. Ostrym nożykiem przejedź wokół wewnętrznych ścianek tortownicy, aby łatwiej uwolnić ciasto, delikatnie oderwij papier ze spodu (uwaga, ciasto się nieco klei!).
Dodatki
- Pomarańcze sparz. Delikatnie otrzyj skórkę do miseczki. Odkrój całą białą i gorzką część (albedo). Miąższ pokrój w cienkie plasterki. Do miseczki przełóż miód i gorącą wodę, dodaj skórkę i plasterki pomarańczy i delikatnie wymieszaj.Ciasto podaj z łyżką jogurtu greckiego i pomarańczami w miodowym syropie.
Uwagi
Alternatywne pomysły na dodatki:
- Śliwki krótko duszone z cukrem trzcinowym, kardamonem i cynamonem + jogurt grecki.
- Jogurt grecki z posiekanymi pistacjami i odrobiną wody różanej + konfitura z płatków róży.
- Gałka lodów kawowych, tarta gorzka czekolada i lekko ubita śmietanka.
- Śmietanka ubita z chałwą waniliową + pistacje i odrobina miodu.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: ciasto orzechowe, ciasto z orzechami, cynamon, jesień, jesień w kuchni, jesienne ciasto, łatwe ciasto czekoladowe, orzechy
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13