Ciasto orzechowe z pomarańczami w miodzie

71
WITAMY JESIEŃ
Wspaniałe orzechowe ciasto, idealne na jesienny dzień. Szybkie i proste do zrobienia, nawet w środku tygodnia.

Ciasto, które „robi się” w 20 minut i piecze w kolejne 30.

Pyszne, wyraźnie smakujące orzechami i pachnące cynamonem. Idealne, jeśli macie ochotę na coś słodkiego w połowie tygodnia, lub kiedy niespodziewani goście pojawią się za godzinę. 😉

Co ciekawe, zamiast mąki używamy tutaj świeżych okruszków chleba (nie suchej bułki tartej!), więc jeśli macie w domu nieco czerstwej bułki, lub pszennego chleba – już wiecie, jak można zamienić je w coś pysznego!

Przepis w ślad za @raymcvinnie, który z kolej korzysta z oryginalnego przepisu Arabelli Boxer.

Koniecznie spróbujcie, polecam!

Orzechowe ciasto z pomarańczami w miodzie

Cudowne jesienne ciasto, pachnące przyprawami i orzechami
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 50 minuty

Sprzęt

  • 2 miski
  • mikser stacjonarny lub mikser ręczny z końcówką do ubijania
  • tortownica Ø 23 cm
  • papier do pieczenia
  • deska do krojenia, ostry nóż, szpatułka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 6 jajek osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki świeżych okruszków chleba świeżą bułkę lub chleb pszenny posiekaj w malakserze/robocie kuchennym wyposażonym w ostrza do konsystencji okruszków
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatki

  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki świeżo zagotowanej wody
  • jogurt grecki

Instrukcje

  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 180℃ (z termoobiegiem).
  • Do miski dodaj żółtka, cukier i cynamon. Ubijaj mikserem, aż masa zgęstnieje i będzie jasna i kremowa.
  • Dodaj posiekane orzechy oraz świeże okruszki i dobrze wymieszaj.
  • W drugiej misce ubij białka z solą na półsztywno (do miękkich wierzchołków).
  • Przełóż białka do orzechowej masy i całość delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut, do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto przestudź w formie. Stygnąc może nieco opaść. Ostrym nożykiem przejedź wokół wewnętrznych ścianek tortownicy, aby łatwiej uwolnić ciasto, delikatnie oderwij papier ze spodu (uwaga, ciasto się nieco klei!).

Dodatki

  • Pomarańcze sparz. Delikatnie otrzyj skórkę do miseczki. Odkrój całą białą i gorzką część (albedo). Miąższ pokrój w cienkie plasterki. Do miseczki przełóż miód i gorącą wodę, dodaj skórkę i plasterki pomarańczy i delikatnie wymieszaj.
    Ciasto podaj z łyżką jogurtu greckiego i pomarańczami w miodowym syropie.

Uwagi

Alternatywne pomysły na dodatki:
  1. Śliwki krótko duszone z cukrem trzcinowym, kardamonem i cynamonem + jogurt grecki.
  2. Jogurt grecki z posiekanymi pistacjami i odrobiną wody różanej + konfitura z płatków róży.
  3. Gałka lodów kawowych, tarta gorzka czekolada i lekko ubita śmietanka.
  4. Śmietanka ubita z chałwą waniliową + pistacje i odrobina miodu.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: ciasto orzechowe, ciasto z orzechami, cynamon, jesień, jesień w kuchni, jesienne ciasto, łatwe ciasto czekoladowe, orzechy

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close