Najlepsze waniliowe ciasteczka

51
CZAS NA HERBATKĘ
Mocno maślane i wspaniale pachnące wanilią, z chrupiąca posypkę. Najlepsze i uzależniające!

Te ciasteczka są wspaniałe! Chrupiące, ale miękkie. Mocno maślane i pięknie pachnące wanilią, a do tego bardzo łatwe do zrobienia.

W podstawowym przepisie kulki ciasta przed pieczeniem obtacza się w zwyczajnym cukrze, ale jeśli chcesz możesz użyć cukru trzcinowego, posiekanych orzechów, lub suszonych owoców.

Wyjątkowo efektownie wyglądają obtoczone w kolorowej cukrowej posypce. Ładnie opakowane mogą być świetnym pomysłem na prezent!

Oryginalny przepis jest autorstwa wspaniałej @cloudykitchen. Podaje tam dwie opcje ciasteczek: cieńsze i bardziej ciągnące (z użyciem 320g mąki) i nieco grubsze i delikatniejsze (z użyciem 335g mąki). Ja zdecydowanie wolę tę drugą wersję.

Koniecznie spróbujcie, polecam!

Najlepsze waniliowe ciasteczka

Rozpływające się w ustach ciasteczka pachnące masłem i wanilią

Sprzęt

  • stojący mikser
  • waga kuchenna
  • średnia miska
  • papier do pieczenia
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • 2 blachy do pieczenia

Składniki

  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 335 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej

Do obtaczania

  • cukier biały / cukier trzcinowy/ posypka cukrowa/ posiekane orzechy etc

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do 180℃ i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia
  • Do misy miksera przełóż masło i cukier i ucieraj na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i bardzo puszysta.
    Dodaj esencję i ubijaj jeszcze chwilę.
  • Wbij jajko i i ubijaj, aż połączy się z masą.
  • Do misy przesiej mąkę, sodę i sól i mieszaj wszystko na niskich obrotach tylko do momentu, aż składniki się połączą
  • Do miseczki przesyp cukier do obtaczania.
    Formuj kulki ciast wielkości ok 2 łyżek stołowych (najłatwiej robić to łyżką do nakładania lodów) i obtaczaj w cukrze.
    Układaj na blasze w dużych odstępach, nie więcej, niż po 6 – 8 na jedną blachę.
    Rób kulki na bieżąco, w miarę pieczenia. Jeśli przygotujesz je za wcześnie, masa zacznie się zbytnio rozpływać.
  • Piecz przez ok 15 minut, aż ciasteczka napęcznieją a brzegi stężeją, ale kolor wciąż będzie jasno-złoty.
    Uwaga – piekarniki różnią się od siebie, więc u Ciebie ciasteczka mogą być gotowe już po 10-12 minutach!
  • Pozostaw ciasteczka na blasze przez 10 minut, aż opadną i stężeją
Rodzaj: ciastka, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasteczka, maślane ciasteczka, waniliowe ciasteczka

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close