Te ciasteczka są wspaniałe! Chrupiące, ale miękkie. Mocno maślane i pięknie pachnące wanilią, a do tego bardzo łatwe do zrobienia.
W podstawowym przepisie kulki ciasta przed pieczeniem obtacza się w zwyczajnym cukrze, ale jeśli chcesz możesz użyć cukru trzcinowego, posiekanych orzechów, lub suszonych owoców.
Wyjątkowo efektownie wyglądają obtoczone w kolorowej cukrowej posypce. Ładnie opakowane mogą być świetnym pomysłem na prezent!
Oryginalny przepis jest autorstwa wspaniałej @cloudykitchen. Podaje tam dwie opcje ciasteczek: cieńsze i bardziej ciągnące (z użyciem 320g mąki) i nieco grubsze i delikatniejsze (z użyciem 335g mąki). Ja zdecydowanie wolę tę drugą wersję.
Koniecznie spróbujcie, polecam!
Najlepsze waniliowe ciasteczka
Sprzęt
- stojący mikser
- waga kuchenna
- średnia miska
- papier do pieczenia
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- 2 blachy do pieczenia
Składniki
- 225 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 duże jajko
- 335 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej
Do obtaczania
- cukier biały / cukier trzcinowy/ posypka cukrowa/ posiekane orzechy etc
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia
- Do misy miksera przełóż masło i cukier i ucieraj na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i bardzo puszysta. Dodaj esencję i ubijaj jeszcze chwilę.
- Wbij jajko i i ubijaj, aż połączy się z masą.
- Do misy przesiej mąkę, sodę i sól i mieszaj wszystko na niskich obrotach tylko do momentu, aż składniki się połączą
- Do miseczki przesyp cukier do obtaczania. Formuj kulki ciast wielkości ok 2 łyżek stołowych (najłatwiej robić to łyżką do nakładania lodów) i obtaczaj w cukrze.Układaj na blasze w dużych odstępach, nie więcej, niż po 6 – 8 na jedną blachę.Rób kulki na bieżąco, w miarę pieczenia. Jeśli przygotujesz je za wcześnie, masa zacznie się zbytnio rozpływać.
- Piecz przez ok 15 minut, aż ciasteczka napęcznieją a brzegi stężeją, ale kolor wciąż będzie jasno-złoty. Uwaga – piekarniki różnią się od siebie, więc u Ciebie ciasteczka mogą być gotowe już po 10-12 minutach!
- Pozostaw ciasteczka na blasze przez 10 minut, aż opadną i stężeją
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13