

Wyobraź sobie słoneczne jesienne popołudnie – dynia, rozgrzewający aromat przypraw, słodkie, kojące przekąski, które wcinasz pod miłym kocykiem, dobra książka i filiżanka herbaty. Te wspaniałe, mięciutkie, puszyste, korzenne dyniowe bułeczki, z każdym kęsem przywodzą na myśl taki właśnie idealny, jesienny dzień! Puree z dyni dodane jest zarówno do ciast, jak i nadzienia, dając im przepiękny kolor i ekstra głębię smaku.
Inspiracją do tych bułeczek był przepis z bloga Cloudy Kitchen ( pumpkin cinnamon rolls), jednak zmieniłam nieco przepis na ciasto i listę składników nadzienia (całkiem sporo, dodając bogatszy miks przypraw).
W tym przepisie pominęłam również polewę z kremowego serka, bo wydawała mi się już zbędna przy tak bogatym cieście. Oczywiście, jeśli masz ochotę na coś ekstra, jak najbardziej, dodaj polewę z kremowego serka, bitą śmietanę lub waniliowe lody!
Najważniejsze kroki:
- Upiecz dynię do miękkości, zmiksuj i ostudź
- Zagnieć składniki dyniowej brioszki na gładkie ciasto. Odstaw do podwojenia objętości (na blacie, lub przez noc – w lodówce)
- Połącz wszystkie składniki dyniowego nadzienia
- Rozwałkuj ciasto, rozsmaruj nadzienia, zroluj ciasno i pokrój na 12 równych części
- Przenieś korzenne dyniowe bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do napuszenia
- Piecz przez ok Bake for ca. 40minutes in 180oC

Korzenne dyniowe bułeczki
Sprzęt
- 1 duża miska
- stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta opcjonalnie
- 1 waga kuchenna
- 1 wałek do ciasta
- 1 blacha do pieczenia
Składniki
Puree z dyni
- 1 mała dynia Hokkaido
Ciasto na dyniową brioszkę
- 550 g mąki chlebowej plus trochę do podsypywania
- 1 saszetka (7g) drożdży instant
- 150 g pełnego mleka ciepłego
- 40 g brązowego cukru
- 140 g puree z dyni
- 2 jajek lekko ubitych
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczka kardamonu
Dyniowe nadzienie
- 220 g masła w temperaturze pokojowe
- 360 g brązowego cukru (słodka wersja)
- 260-300 g brązowego i trzcinowego cukru zmieszanego w równych proporcjach (lżejsza wersja)
- 120 g puree z dyni
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego anyżu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Instrukcje
Puree z dyni
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza
- Przetnij dynię na pół, usuń pestki. Pokrój połówki na mniejsze kawałki i piecz aż dynia będzie miękka, a wbity widelec będzie w nią wchodził bez oporu (około 20 minut).1 mała dynia Hokkaido
- Zmiksuj upieczoną dynię do gładkości w malakserze i odstaw do wystygnięcia. Jeśli zostanie Ci nadwyżka puree, możesz ja przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce i wykorzystać do innych przepisów.
Ciasto na dyniową brioszkę
- Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą, cynamonem, kardamonem i cukrem.550 g mąki chlebowej, 1 saszetka (7g) drożdży instant, 40 g brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczka kardamonu, ½ łyżeczki soli
- Dodaj mleko, puree z dyni i jajka i wyrabiaj mikserem z hakiem lub ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.150 g pełnego mleka, 140 g puree z dyni, 2 jajek
- Dodawaj po kawałeczku miękkie masło, dalej wyrabiając przez kolejne 5-8 minut. Kiedy ciasto jest gładkie, miękkie i lśniące – jest gotowe.100 g masła
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W zależności od tego, ile masz czasu, możesz zostawić je do podwojenia objętości w temperaturze pokojowej, na blacie ( ok 1-1½ godziny), lub wstawić ciasto do lodówki na powolne wyrastanie. Jeśli wybierzesz lodówkę, ciasto powinno być gotowe w ok 3-4 godziny, ale możesz je również przygotować poprzedniego wieczora i zostawić do wyrastanie przez noc.
Dyniowe nadzienie
- Zmieszaj wszystkie składniki w misce, do dobrego połączenia. Z łatwością zrobisz to łyżką. Spróbuj, czy smak Ci odpowiada i w razie potrzeby – skoryguj ilości dodanych przypraw. Ja lubię raczej wyrazisty smak, ale jeśli ot nie Twoje klimaty- dopasuj ilości przypraw, lub omiń te, których nie lubisz.220 g masła, 360 g brązowego cukru, 260-300 g brązowego i trzcinowego cukru zmieszanego w równych proporcjach, 120 g puree z dyni, 2 łyżki cynamonu, 2 łyżeczki mielonego kardamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonych goździków, ½ łyżeczki mielonego anyżu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składanie
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza.
- Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je delikatnie na oprószony mąką blat i szybko zagnieć kilka razy. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok 40 x 60cm. Podsypuj w razie potrzeby mąką, bo ciasto może się nieco kleić.
- Rozsmaruj nadzienie równomiernie na cieście.
- Zaczynając od dłuższej strony, zwiń ciasto w ścisły rulon.
- Ostrym nożem pokrój rulon ciasta w poprzek zdecydowanym ruchem, na ok 16 równych plastrów.RADA: Jeśli czujesz, że po zrolowaniu ciasto jest zbyt miękkie, by dało się łatwo ciąć bez ryzyka rozgniecenia, podziel rolkę na dwie części. Następnie umieść je na blasze i wsadź blachę do zamrażarki na 20-30 minut, aby ciasto się schłodziło i stężało. W ten sposób porcjowanie będzie łatwiejsze a brzegi równiutkie i czyste.
- Rozłóż porcje ciasta przecięciem do góry na blasze, zostawiając między nimi. równe odstępy. Moja blacha była trochę za mała i bułeczki wyszły nieco ściśnięte. Przykryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i pozwól wyrastać w ciepłym miejscu, aż zrobią się ładnie napuszone. W zależności od temperatury w kuchni, może to zająć od ok 15 do 30 minut.
- Przełóż blachę do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż będą złoto-brązowe. Każda kuchnia jest inna, więc Tobie może to zająć nieco dłużej, lub krócej. W nadzieniu jest sporo cukru. Gdyby twoje bułeczki zaczęły się zbyt szybko karmelizować i ciemnieć, przykryj je luźno folią aluminiową.
Uwagi
- Te korzenne dyniowe bułeczki są dość słodkie i sycące. Jedna może całkowicie wystarczyć na deser. Jeśli to Ci odpowiada, użyj w przepisie brązowego cukru (słodka wersja na liście składników). Jeśli wolisz mniej słodkości, użyj o 60-100g mniej cukru w nadzieniu, a połowę pozostałego zastąp cukrem trzcinowym (wersja lżejsza na liście składników).
- Notka o brązowym cukrze. Jeśli nie możesz go kupić, przygotuj go samodzielnie: zmieszaj 200g zwykłego białego cukru z 25g melasy. Podgrzej w mikrofalówce przez 15 sekund i rozetrzyj łyżką lub palcami, aż składniki dobrze się połączą.
Pouczająca lektura! Doceniam szczegółowość i dokładność. Szkoda tylko, że niektóre fragmenty są zbyt techniczne dla laików. Mimo to, świetne źródło wiedzy!
Znalezienie tego bloga było dla mnie jak odkrycie skarbu – jego wysoka jakość treści, klarowna prezentacja i zaangażowanie w dostarczanie wartości dla czytelników sprawiają, że chcę spędzać tutaj godziny, wchłaniając każde słowo i czerpiąc inspirację do dalszego rozwoju osobistego i zawodowego!
Chciałbym wyrazić uznanie dla autora za umiejętność nie tylko przekazywania informacji, ale także za wprowadzanie subtelnego humoru, co sprawia, że czytelnik z uśmiechem przemierza strony tekstu.