Jestem zdania, że nie ma naprawdę smacznego piernika i pierniczków bez dobrej jakości i wyrazistej w smaku mieszanki przypraw.
Uwielbiam smak cynamonu i kardamonu podkręcony pikantnym imbirem, pieprzem, czy zielem angielskim. Lubię, kiedy przyprawy są wyczuwalne w cieście. Niestety, duża część gotowych mieszanek jest dość delikatna i bezbarwna w smaku. Niektóre mają w składzie cukier, aromaty lub – co gorsza – skrobię.
Poniższy przepis daje mocno skoncentrowaną mieszankę smaku. Używam jej zarówno do ciast, jak i do przyprawiania drobiu, ryżu czy kawy.
Jeśli lubisz delikatniejszy smak, przeczytaj poniższe instrukcje, jak łatwo dostosować moc do swoich upodobań.
Polecam. Domowa przyprawa jest o niebo lepsza od kupnych!
Przyprawa piernikowa
Składniki
- 60 g mielonego cynamonu
- 20 g suszonego imbiru
- 10 g mielonego kardamonu lub samych nasionek
- 8-10 g mielonej gałki muszkatołowej
- 8-10 g ziela angielskiego
- 5 g czarnego pieprzu
- 5 g suszonej tartej skórki pomarańczowej opcjonalnie
- 3-4 g gwiazdek anyżu opcjonalnie
Instrukcje
- Wszystkie składniki, które nie są zmielone, należy dokładnie i drobno zmielić. Można to zrobić w młynku do kawy, podręcznym malakserze, lub ręcznie, w moździerzu.Połączyć z przyprawami, które już są zmielone i dobrze wymieszać. Można od razu przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka i przez chwilę dobrze nim potrząsać, aż składniki się połączą.Przyprawę należy przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu
Kilka uwag!
- Ta mieszanka jest bardzo aromatyczna, wyraźna w smaku i raczej pieprzna. Nie przypomina większości gotowców w torebkach, gdzie dodawany jest wypełniacz w formie cukru, a czasem nawet mąki lub skrobi. Jeśli nie wiesz, czy ostrzejszy smak przypraw Ci odpowiada, spróbuj najpierw zmniejszyć ilość gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i stopniowo dodawaj więcej, do smaku. Możesz też zmniejszyć ilość pieprzu, chociaż radziłabym nie rezygnować z niego zupełnie.Ponieważ przyprawa sama w sobie nie jest słodka, ma bardzo uniwersalne zastosowanie i wspaniale pasuje do dań kuchni Bliskiego Wschodu. Ja często dodaję jej do pieczonego kurczaka lub ryżu. Dobrze komponuje się również z jagnięciną czy wołowymi klopsikami. Rewelacyjnie dopełnia smak zimowej kawy lub kakao z pianką.
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13