Przyprawa do piernika

90
DOMOWA SPIŻARNIA
Mocno aromatyczna, wyrazista w smaku domowej roboty przyprawa do piernika. Wspaniała kompozycja przypraw, bez wypełniaczy.

Jestem zdania, że nie ma naprawdę smacznego piernika i pierniczków bez dobrej jakości i wyrazistej w smaku mieszanki przypraw. 

Uwielbiam smak cynamonu i kardamonu podkręcony pikantnym imbirem, pieprzem, czy zielem angielskim. Lubię, kiedy przyprawy są wyczuwalne w cieście. Niestety, duża część gotowych mieszanek jest dość delikatna i bezbarwna w smaku. Niektóre mają w składzie cukier, aromaty lub – co gorsza – skrobię. 

Poniższy przepis daje mocno skoncentrowaną mieszankę smaku. Używam jej zarówno do ciast, jak i do przyprawiania drobiu, ryżu czy kawy. 

Jeśli lubisz delikatniejszy smak, przeczytaj poniższe instrukcje, jak łatwo dostosować moc do swoich upodobań.

Polecam. Domowa przyprawa jest o niebo lepsza od kupnych!

Przyprawa piernikowa

Aromatyczna mieszanka przypraw, idealna do Świątecznych wypieków i nie tylko!

Składniki

  • 60 g mielonego cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 10 g mielonego kardamonu lub samych nasionek
  • 8-10 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 8-10 g ziela angielskiego
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 5 g suszonej tartej skórki pomarańczowej opcjonalnie
  • 3-4 g gwiazdek anyżu opcjonalnie

Instrukcje

  • Wszystkie składniki, które nie są zmielone, należy dokładnie i drobno zmielić. Można to zrobić w młynku do kawy, podręcznym malakserze, lub ręcznie, w moździerzu.
    Połączyć z przyprawami, które już są zmielone i dobrze wymieszać. Można od razu przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka i przez chwilę dobrze nim potrząsać, aż składniki się połączą.
    Przyprawę należy przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu

Kilka uwag!

  • Ta mieszanka jest bardzo aromatyczna, wyraźna w smaku i raczej pieprzna. Nie przypomina większości gotowców w torebkach, gdzie dodawany jest wypełniacz w formie cukru, a czasem nawet mąki lub skrobi.
    Jeśli nie wiesz, czy ostrzejszy smak przypraw Ci odpowiada, spróbuj najpierw zmniejszyć ilość gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i stopniowo dodawaj więcej, do smaku. Możesz też zmniejszyć ilość pieprzu, chociaż radziłabym nie rezygnować z niego zupełnie.
    Ponieważ przyprawa sama w sobie nie jest słodka, ma bardzo uniwersalne zastosowanie i wspaniale pasuje do dań kuchni Bliskiego Wschodu. Ja często dodaję jej do pieczonego kurczaka lub ryżu. Dobrze komponuje się również z jagnięciną czy wołowymi klopsikami.
    Rewelacyjnie dopełnia smak zimowej kawy lub kakao z pianką.

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close