Świąteczny piernik marzenie. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga wcześniejszego przygotowywania i leżakowania ciasta. Mimo to, jest bogaty w smaku, wspaniale wilgotny i pachnący! Sekretem jest dodatek przecieru jabłkowego.
Od lat, na Święta piekę piernik właśnie z tego przepisu i jestem spokojna, że efekt będzie świetny. Czasem przekładam go powidłami śliwkowymi, czasem polewam lukrem lub czekoladą.
Chociaż rozumiem miłośników tradycyjnych pierników, ja jednak wolę ciasta delikatniejsze, o mniej zwartej strukturze, ale wciąż bardzo aromatyczne. Poza tym, ten szybki piernik ma jedną wspaniałą zaletę – możesz go upiec nawet w dniu Wigilii, dosłownie na ostatnią chwilę.
Bardzo polecam!
Aromatyczny piernik świąteczny – bez dojrzewania
Sprzęt
- stojący mikser z końcówką do ubijania
- mały rondelek
- miska
- szpatułka
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- podłużna foremka keksówka ok 10x23x7cm
- papier do pieczenia
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki orzechów mielonych, lub drobno posiekanych
- 125 g masła
- 5 łyżek miodu najlepiej gryczanego
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1½ łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy
- 1½ szklanki przecieru jabłkowego gładkiego, bez kawałków
- 2 żółtka
- ¾ szklanki cukru
Instrukcje
- W małym rondelku podgrzewaj masło, miód, skórkę pomarańczową i przyprawy, aż masło się stopi. Dobrze wymieszaj i odstaw, aby przestygło.Dodaj przecier jabłkowy i całość wymieszaj.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, sodę oczyszczoną, tarte orzechy i dobrze wymieszaj.
- Do misy miksera dodaj żółtka z cukrem i ubijaj na jasna, gęstą masę.W tym czasie nastaw piekarnik, żeby nagrzał się do 180℃ i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
- Do ubitych żółtek dodaj ostudzoną zawartość rondelka i wymieszaj.
- Do masy dodaj mieszankę mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do keksówki i piecz ok godziny, do suchego patyczka. Mogą na nim być okruszki, ale nie surowe ciasto. Piernik powinien wzdłuż ładnie pęknąć.Jeśli chcesz, po wystudzeniu możesz ciasto polukrować lub udekorować polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13