Rewelacyjne gofry – leciutkie i super chrupiące! Są banalne w przygotowaniu, po prostu wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby pozbyć się grudek i gotowe.
Można je zrobić w wersji na słodko – z cukrem pudrem, świeżymi owocami, lub konfiturą i bitą śmietaną.
Świetnie sprawdzą się również w wersji wytrawnej – z twarożkiem i wędzonym łososiem, jajkami na twardo z majonezem i szczypiorkiem, bekonem i jajkami na twardo.
Polecam!
Chrupiące gofry
Leciutkie i extra chrupiące gofry
Czas przygotowania 10 minuty minut
Sprzęt
- 1 duża miska
- trzepaczka
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- gofrownica
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 4 łyżki drobnego cukru (wersja słodka) lub 2 łyżki (wersja neutralna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 3 jajka duże
- 1 szczypta soli
Instrukcje
- Do dużej miski dodaj wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
- Rozgrzej gofrownicę i wylewaj partiami ciasto i smaż aż będą ciemnozłote.
- Jeśli nie podajesz gofrów od razu, usmażoną partię możesz ja trzymać na ruszcie, w piekarniku (termoobieg, 60℃), dokładając kolejne, aż zużyjesz całe ciasto.
Podanie
- Do słodkiej wersji świetnie pasują świeże owoce, bita śmietana, sos czekoladowy lub cukier puder.Gofry w wersji neutralnej są pyszne z twarożkiem i wędzonym łososiem, z bekonem i jajkiem, z majonezem, jajkiem na twardo i szczypiorkiem lub jako alternatywa dla chleba w kanapce.
Rodzaj: deser, śniadanie/brunch
Słowo kluczowe: gofry
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 40 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Sprzęt
- 1 duża miska
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- papier do pieczenia
- nóż, duża łyżka do mieszania
- deska do krojenia
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Składniki
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych duże
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instrukcje
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Uwagi
Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13