Chrupiące gofry

129
NA SZYBKO
Leciutkie, super łatwe w wykonaniu i extra chrupiące gofry, świetne na słodko i w wersji wytrawnej.

Rewelacyjne gofry – leciutkie i super chrupiące! Są banalne w przygotowaniu, po prostu wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby pozbyć się grudek i gotowe.

Można je zrobić w wersji na słodko – z cukrem pudrem, świeżymi owocami, lub konfiturą i bitą śmietaną.

Świetnie sprawdzą się również w wersji wytrawnej – z twarożkiem i wędzonym łososiem, jajkami na twardo z majonezem i szczypiorkiem, bekonem i jajkami na twardo.

Polecam!

Chrupiące gofry

Leciutkie i extra chrupiące gofry
Czas przygotowania 10 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • trzepaczka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • gofrownica

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 4 łyżki drobnego cukru (wersja słodka) lub 2 łyżki (wersja neutralna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka duże
  • 1 szczypta soli

Instrukcje

  • Do dużej miski dodaj wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
  • Rozgrzej gofrownicę i wylewaj partiami ciasto i smaż aż będą ciemnozłote.
  • Jeśli nie podajesz gofrów od razu, usmażoną partię możesz ja trzymać na ruszcie, w piekarniku (termoobieg, 60℃), dokładając kolejne, aż zużyjesz całe ciasto.

Podanie

  • Do słodkiej wersji świetnie pasują świeże owoce, bita śmietana, sos czekoladowy lub cukier puder.
    Gofry w wersji neutralnej są pyszne z twarożkiem i wędzonym łososiem, z bekonem i jajkiem, z majonezem, jajkiem na twardo i szczypiorkiem lub jako alternatywa dla chleba w kanapce.
Rodzaj: deser, śniadanie/brunch
Słowo kluczowe: gofry

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close