Dokładnie jak w nazwie – pyszny chleb na co dzień, który świetnie sprawdzi się w kanapkach na drugie śniadanie do pracy i do szkoły.
Przygotowanie jest szybsze i mniej skomplikowane, niż w chlebach na zakwasie. Poradzisz sobie z nim nawet jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem chleba.
Ja ułatwiam sobie pracę wyrabiając ciasto w stojącym mikserze, ale równie dobrze można ja wyrobić w dużej misce, lub na stolnicy.
Codzienny chleb kanapkowy jest delikatnie wilgotny w środku i całkiem ładnie zachowuje świeżość. Najlepiej owinąć go w papier do pieczenia i trzymać w foliowej torebce.
Szybko znika, polecam!
Codzienny chleb kanapkowy
Sprzęt
- mikser stojący z hakiem do wyrabiania ciasta
- duża miska
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- stolnica lub blat
- foremka ok 30cm x 10cm
Składniki
- 480 g mąki pszennej chlebowej (np typ 650) ok 4 szklanek
- 4½ g drożdży instant 1½ łyżeczki
- 20 g cukru 1½ łyżki
- 10 g soli 1½ łyżeczki
- 250 ml wody (letniej) 1 szklanka
- 125 ml mleka (letniego) ½ szklanki
- 1 jajko małe
- 1 łyżka stopionego masła
- oliwa do wysmarowania formy
Instrukcje
- Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj drożdże i całość dobrze wymieszaj. Dodaj cukier, sól oraz wodę i mleko i mieszaj, aż składniki się połączą. Wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, około 8-10 minut na niskich obrotach. Ciasto jest dość luźne, ale po wyrośnięciu da się ładnie uformować.
- Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryj szczelnie misę miksera folią spożywczą i okryj ściereczką. Pozwól mu wyrastać przez około 2 godziny w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów. Powinno podwoić objętość.
- Kiedy ciasto wyrośnie, masz dwie opcje – proste formowanie, lub droga na skróty. 🙂
opcja1: Formowanie
- Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę. Oprósz mąką chleb i ręce, żeby nic się nie kleiło. Delikatnie rozciągnij ciasto z grubsza na kształt kwadratu. Teraz wyobraź sobie, że ciasto przed Tobą jest koszulą, a Ty zapinasz jej guziki. Lewą ręką chwyć lewy odleglejszy róg ciasta, a prawą chwyć prawy róg i złącz je pośrodku. Następnie chwyć za brzeg odrobinę niżej i zrób to samo, aż dojdziesz do rogu najbliżej siebie. Kiedy chlebowa "koszula będzie zapięta", zroluj delikatnie ciasto zaczynając od dolnego (bliższego) brzegu, od siebie. Staraj się nie przykładać za dużo siły, żeby nie odgazować ciasta.
- Przełóż ciasto do foremki, przykryj wilgotną ściereczką i pozwól wyrastać przez ok. 45 minut.
- Pod koniec wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 190℃ (góra-dół).
opcja2: Na skróty
- Delikatnie przełóż ciasto bezpośrednio do foremki. Przykryj wilgotną ściereczką i pozwól wyrastać przez ok. 45 minut
- Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 190℃ (góra-dół).
Pieczenie
- Wyrośnięty bochenek posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika, na dolny poziom i piecz 40-45 minut aż stanie się złoto-brązowy, Dobrze wypieczony chleb, po wyjęciu z formy, postukany od spodu powinien dawać głuchy dźwięk.
- Posmaruj bochenek roztopionym masłem i pozwól mu wystygnąć na kratce.
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Sprzęt
- 1 duża miska
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- papier do pieczenia
- nóż, duża łyżka do mieszania
- deska do krojenia
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Składniki
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych duże
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instrukcje
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Uwagi
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13