Brioszki ze śliwkami i kruszonką

138
LATO NA TALERZU
Leciutkie, maślane i słodkie brioszki, ze śliwkami i pachnącą kruszonkę. Idealne, żeby cieszyć się urokami późnego lata.

Przepis, który miał kilka podejść. A to ciasto było cudnie delikatne i puszyste, ale nie trzymało kształtu tak, jak chciałam. A to wyszło wspaniale maślane, ale zbyt zwarte jak na brioszki. Te proporcje sprawdziły się u mnie idealnie.

Ciasto jest dość luźne, ale dobrze się z nim pracuje. Można przygotować je wieczorem i zostawić do wyrośnięcia na noc, w lodówce. Takie ciasto ma bardziej złożony smak. Oczywiście, jeśli jesteście niecierpliwi, można iść na skróty i poczekać, aż wyrośnie w temperaturze pokojowej i cieszyć się pysznymi, słodkimi bułeczkami tego samego dnia.

Brioszki są bogate w smaku, mleczne, słodkie i delikatne, z leciutka nutą przypraw. Do tego najlepsze w sezonie śliwki i chrupiąca, maślana kruszonka.

Po prostu – późne lato na talerzu!

Polecam!

Brioszki ze śliwkami i kruszonką

Mięciutkie bułeczki pachnące masłem, śliwkami i kardamonem.
Servings 10 bułeczek

Sprzęt

  • stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta
  • średniej wielkości miska
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • waga kuchenna

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant 7g
  • 30 g mleka w proszku
  • 220 g mleka letniego
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 g kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
  • 120 g masła miękkiego
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki soli

Owoce i kruszonka

  • 20 śliwek węgierek przepołowionych, bez pestek
  • 175 g mąki ew. 125g mąki + 50g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 175 g masła z lodówki
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 jajko rozmieszane, do posmarowania

Instrukcje

  • Do miski miksera przesiej mąkę, dodaj mleko w proszku, drożdże, kardamon i sól. Wymieszaj.
    Wlej mleko, śmietanę, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto.
  • Po kilku minutach, ciast stanie się bardziej jednolite. Nie przerywając wyrabiania, zacznij po łyżce dodawać miękkie masło. Poczekaj z dodaniem kolejnej porcji, aż poprzednia dobrze połączy się z ciastem.
  • Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i lśniące, ok 10 min. Ciast jest dość luźne i lekko klejące. Tak ma być, nie dodawaj mąki, bo bułeczki będą zbite i suche (mówię z doświadczenia).
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmie to ok 1-1½ godziny.
    Możesz również ciasto zostawić na noc do wyrastania w lodówce i całość upiec rano.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij delikatnie na lekko posypany mąką blat. Podziel je na 10 części, z każdej uformuj kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły i zostaw do napuszenia na ok 30-40 minut.

Kruszonka

  • W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miseczki wsyp mąkę i cukier, dodaj esencję i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Całość rozcieraj palcami aż połączy się i zacznie przypominać grubą kaszę, ale bez śladów suchej mąki. Do momentu użycia możesz zebrać kruszonkę w kulkę, przykryć i trzymać w lodówce.

Łączenie i pieczenie

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180℃
  • W wyrośniętych bułeczkach zrób wgłębienie (np spodem szklanki), posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i w każdym wgłębieniu ułóż 4 połówki śliwek.
  • Posyp każdą z bułeczek kruszonką, bardzo delikatnie dociskając, żeby nie spadała.
  • Piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złoto-brązowe.
Author: Kasia
Rodzaj: deser, pieczywo, śniadanie/brunch
Słowo kluczowe: brioszka, bułeczki z kruszonką, bułeczki ze śliwkami, kruszonka, lato w kuchni, maślane bułeczki, śliwki, słodkie bułeczki, słodkie wypieki

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close