Przepis, który miał kilka podejść. A to ciasto było cudnie delikatne i puszyste, ale nie trzymało kształtu tak, jak chciałam. A to wyszło wspaniale maślane, ale zbyt zwarte jak na brioszki. Te proporcje sprawdziły się u mnie idealnie.
Ciasto jest dość luźne, ale dobrze się z nim pracuje. Można przygotować je wieczorem i zostawić do wyrośnięcia na noc, w lodówce. Takie ciasto ma bardziej złożony smak. Oczywiście, jeśli jesteście niecierpliwi, można iść na skróty i poczekać, aż wyrośnie w temperaturze pokojowej i cieszyć się pysznymi, słodkimi bułeczkami tego samego dnia.
Brioszki są bogate w smaku, mleczne, słodkie i delikatne, z leciutka nutą przypraw. Do tego najlepsze w sezonie śliwki i chrupiąca, maślana kruszonka.
Po prostu – późne lato na talerzu!
Polecam!
Brioszki ze śliwkami i kruszonką
Sprzęt
- stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta
- średniej wielkości miska
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- waga kuchenna
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 opakowanie drożdży instant 7g
- 30 g mleka w proszku
- 220 g mleka letniego
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 50 g kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
- 120 g masła miękkiego
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
Owoce i kruszonka
- 20 śliwek węgierek przepołowionych, bez pestek
- 175 g mąki ew. 125g mąki + 50g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 175 g masła z lodówki
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 1 jajko rozmieszane, do posmarowania
Instrukcje
- Do miski miksera przesiej mąkę, dodaj mleko w proszku, drożdże, kardamon i sól. Wymieszaj. Wlej mleko, śmietanę, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto.
- Po kilku minutach, ciast stanie się bardziej jednolite. Nie przerywając wyrabiania, zacznij po łyżce dodawać miękkie masło. Poczekaj z dodaniem kolejnej porcji, aż poprzednia dobrze połączy się z ciastem.
- Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i lśniące, ok 10 min. Ciast jest dość luźne i lekko klejące. Tak ma być, nie dodawaj mąki, bo bułeczki będą zbite i suche (mówię z doświadczenia).
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmie to ok 1-1½ godziny.Możesz również ciasto zostawić na noc do wyrastania w lodówce i całość upiec rano.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij delikatnie na lekko posypany mąką blat. Podziel je na 10 części, z każdej uformuj kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły i zostaw do napuszenia na ok 30-40 minut.
Kruszonka
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miseczki wsyp mąkę i cukier, dodaj esencję i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Całość rozcieraj palcami aż połączy się i zacznie przypominać grubą kaszę, ale bez śladów suchej mąki. Do momentu użycia możesz zebrać kruszonkę w kulkę, przykryć i trzymać w lodówce.
Łączenie i pieczenie
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180℃
- W wyrośniętych bułeczkach zrób wgłębienie (np spodem szklanki), posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i w każdym wgłębieniu ułóż 4 połówki śliwek.
- Posyp każdą z bułeczek kruszonką, bardzo delikatnie dociskając, żeby nie spadała.
- Piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złoto-brązowe.
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13