Super łatwy chleb bez wyrabiania

172
BARDZO ŁATWE
Chleb, którego nie trzeba wyrabiać. Bajecznie prosty w przygotowaniu, o chrupiącej skórce i wspaniałym smaku!

Prościej chyba się nie da 😉

Chleb, którego nie trzeba wyrabiać. Bajecznie prosty w przygotowaniu, o chrupiącej skórce i wspaniałym smaku! Poradzą sobie z nim nawet bardzo początkujący domowi piekarze.

Minimum wysiłku, maksimum przyjemności.

Polecam!

Chleb bez wyrabiania

Banalnie prosty w wykonaniu, pyszny chleb z chrupiącą skórką
Czas przygotowania 13 godziny
Czas gotowania 45 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • duża łyża do mieszania
  • stolnica lub blat
  • papier do pieczenia
  • garnek żeliwny

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanki ciepłej wody

Instrukcje

  • Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i mieszaj dużą łyżką (lub ręką), aż w cieście nie będzie śladów suchej mąki
  • Przykryj folią spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrastania na noc (jeśli zaczynasz wieczorem), lub na cały dzień (jeśli zaczynasz rano)
  • Wstaw żeliwny garnek do piekarnika i nagrzej do 230℃ przez minimum 30 minut. Garnek ma być gorący.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie wyłóż na stolnicę lub blat podsypany mąką, lekko zagarnij w kształt kuli i ułóż gładką stroną na papierze do pieczenia.
  • Wyjmij garnek z piekarnika i ostrożnie przełóż do niego chleb trzymając za papier do pieczenia. Między papier a ściankę garnka możesz wrzucić 2-3 kostki lodu dla dodatkowej pary.
    Piecz przez 30 minut z przykryciem i 15 minut bez przykrycia, aż skórka będzie pięknie złoto-brązowa
Rodzaj: pieczywo
Słowo kluczowe: chleb, chleb bez wyrabiania, chleb dla początkujących, chleb na drożdżach, domowy chleb, pieczywo, prosty chleb

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close