Chrupiąca ciecierzyca z jajkiem, pomidorami i pikantnym sosem tahini

127
NA SZYBKO
Banalnie proste, pełne smaku śniadanie, jeśli lubisz wyraźne smaki i jajko z płynnym żółtkiem, ale kompletnie nie masz czasu.

To danie powstało w biegu, z potrzeby chwili (burczący żołądek), braku czasu i chęci wykorzystania resztek z lodówki.

Nie wiem, czy zasługuje na miano przepisu, bo to raczej zbiór wskazówek, a nie dokładnych proporcji, ale na pewno zasługuje na Twoją uwagę. Robi się je błyskawicznie, od startu z pustym talerzem, do gotowego dania dzieli Cię 15 minut.

Lekkie, ale sycące, rozgrzewające harissą, pachnące kminem rzymskim, pomidorami i świeżymi ziołami.

Polecam!

Pikantna ciecierzyca z pomidorkami i jajkiem w dressingiem z tahini

Ultraszybkie, pełne smaku i aromatu danie łączące chrupką, pikantną ciecierzycę z łagodnym jajkiem i delikatnym dressingiem.
Servings 1
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty

Sprzęt

  • patelnia
  • duża łyżka do mieszania

Składniki

  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżka tahini
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej (np harissa)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżki oliwy
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy może być z puszki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki lub zwykłej słodkiej mielonej papryki
  • 1 garść pomidorków koktailowych
  • 1 jajko im świeższe, tym lepiej
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki świeżych ziół

Instrukcje

Dressing

  • W miseczce lub kubku wymieszaj jogurt z tahini i harissą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i z sokiem z cytryny. Ostaw na bok.

Ciecierzyca, pomidorki i jajko

  • Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i pomidorki koktailowe. Posyp całość kminem, pieprzem cayenne i wędzoną papryką. Smaż na średnim ogniu kilka minut, aż ciecierzyca i pomidorki zaczną "strzelać". Ciecierzyca zrumieni się lekko i stanie nieco chrupiąca.
  • Odsuń wszystko na bok patelni, żeby zrobić nieco miejsca. Wbij w nie jajko i smaż, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Podanie

  • Jeśli masz ochotę, możesz przełożyć zawartość patelni na talerz, ale calkowicie zrozumiem, jeśli po prostu zostawisz wszystko na patelni i polejesz przygotowanym wcześniej dressingiem. Posyp całość świeżymi ziołami, dodaj odrobinkę wędzonej papryki dla koloru i gotowe!
Rodzaj: przekąska, śniadanie/brunch
Słowo kluczowe: ciecierzyca, jajko smażone, na szybko, tahini

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Join the Conversation

  1. 1 gwiazdka
    Howdy! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to
    check it out. I’m definitely loving the
    information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!

    Terrific blog and outstanding style and design.

  2. 2 gwiazdki
    I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
    I don’t know who you are but definitely you are going
    to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

Comments are closed.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close