Ciasto marchewkowe z orzechami, czekoladą i polewą z kremowego serka

148
ŁATWE
Wilgotne, treściwe, ale delikatne ciasto marchewkowe. Pachnie wanilią i cynamonem, kusi dodatkiem czekolady. Do tego koniecznie czapeczka z kremowego serka!

Pyszne ciasto marchewkowe – nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Jest treściwe i wilgotne, ale nie ciężkie.

Możesz użyć cynamonu, lub zastąpić go przyprawą piernikową i użyć takich orzechów, które lubisz najbardziej.

Dodatek czekolady jest opcjonalny, ale moim zdaniem świetnie podkreśla smak ciasta. Za to zdecydowanie zachęcam, żeby nie rezygnować z polewy! Możesz użyć kremowego serka (np Philadelphia) lub po prostu dobrego serka sernikowego, z „wiaderka”, jak ja. 

Polecam!

Ciasto marchewkowe z orzechami, czekoladą i polewą z kremowego serka

Wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe z orzechami, czekoladowymi kropelkami i kremową polewą
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty

Sprzęt

  • tarka
  • 2 średnie miski
  • 1 duża miska lub misa miksera stacjonarnego
  • mikser stacjonarny z końcówką do ubijania lub mikser ręczny
  • miarki i waga
  • nóż, szpatułka lub duża łyżka
  • deska do krojenia

Składniki

  • 260 g mąki pszennej
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 400 g marchewki
  • 4 jajka duże
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g brązowego cukru lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 300 ml oleju
  • 100 g mlecznej czekolady kropelek (chocolate chips) lub zwyczajnej, posiekanej
  • 100 g orzechów weź jakie lubisz: pecan, laskowe lub włoskie

Polewa

  • 300 g serka kremowego może być sernikowy z wiaderka
  • 259 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru lub mniej, do smaku
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • do dekoracji: połówki orzechów/ posypka/wiórki kokosowe etc

Instrukcje

Ciasto

  • Urwij kawałek papieru do pieczenia i zgnieć w pięści. Dzięki temu będzie bardziej plastyczny i łatwiej da się dopasować do foremki. Wyłóż foremkę papierem i odstaw.
  • Do średniej miseczki przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dobrze wszystko wymieszaj.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do drugiej miski.
  • Do misy miksera wbij całe jajka i dodaj cukier zwyczajny i brązowy (lub trzcinowy). Całość ubij dobrze na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  • Zmniejsz obroty i stopniowo wlewaj olej (powoli, w 3-4 turach), czekając aż masa dobrze się wymiesza, przed kolejnym dodaniem. Na koniec wlej esencję waniliową i wymieszaj.
  • Dodaj startą marchewkę i posiekaną czekoladę (lub czekoladowe kropelki), wymieszaj szpatułką.
  • Na koniec dodaj zawartość miski z mąką i innymi suchymi składnikami i wszystko szybko wymieszaj łopatką.
  • Przełóż masę do foremki i piecz około 40 minut w 180℃ – do suchego patyczka

Polewa

  • Zmiksuj razem wszystkie składniki polewy, na jednolitą, gładką masę.
  • Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, wyłóż na nie polewę. Możesz udekorować górę połówkami orzechów, marcepanowymi marchewkami, lub posypać prażonymi wiórkami kokosa albo cukrową posypką.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasto, deser
Słowo kluczowe: ciasto marchewkowe, ciasto z polewą, marchewka, szybkie ciasto

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close