Cilbir – jajka po turecku z jogurtem i pikantnym paprykowym masłem

226
NA SZYBKO
Delikatny jogurt, pikantne masło, paprykowy aromat i jajko w koszulce z cudownym, płynnym żółtkiem. Bajka!

To danie jest jednocześnie niesamowicie proste i wspaniale bogate. Idealnie łączy przeciwieństwa – delikatny, chłodny jogurt i gorące masło, pikantna, aromatyczna papryka i płynne żółtko.

Nie martw się, jeśli nie masz wprawy w przygotowywaniu jajek w koszulce. Mój sposób jest banalnie prosty, nawet przedszkolak sobie z nim poradzi. A jeśli nawet wyjdą nieco krzywe, co z tego? I tak będą pyszne. 

 Turecki jogurt jest kwaśniejszy, niż dostępny u nas jogurt naturalny. Jeśli chcesz, zbliżony smak możesz uzyskać dodając do jogurtu naturalnego nieco kefiru. 

W oryginale używa się papryczki Aleppo, która jest raczej umiarkowanie pikantna, za to bardzo aromatyczna, lekko słonawa i dymna, z nutką kminu rzymskiego. Możesz ja zastąpić mieszając mieloną słodką paprykę, wędzoną paprykę i nieco pieprzu cayenne. Oczywiście, danie będzie równie wspaniałe, jeśli użyjesz pikantnego chilli. Po prostu, nico inne.

Smacznego!

Cilbir – jajka po turecku

Jajka w koszulce z delikatnie czosnkowym jogurtem i pikantnym, paprykowym masłem
Servings 1
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty

Sprzęt

  • miseczka
  • szeroki rondelek
  • mała patelnia lub garnuszek
  • łyżka cedzakowa

Składniki

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego np grecki
  • 2 łyżki kefiru lub 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżki masła
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyzeczki papryczki Aleppo lub ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i szczypta kminu rzymskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
  • świeże siekane zioła do posypania na przykład szczypiorek i koperek
  • sól do smaku

Instrukcje

Czosnkowy jogurt

  • Przełóż jogurt do miseczki. Dodaj kefir, lub sok z cytryny. Dodaj czosnek oraz, jeśli chcesz, trochę koperku i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i odstaw na bok

Paprykowe masło

  • Masło roztop na małej patelni lub w garnuszku, poczekaj, dodaj wędzoną słodką paprykę i papryczkę Aleppo (lub pieprz cayenne i kmin rzymski). Pozwól, żeby całość się zapieniła i skręć palnik.

Jajko w koszulce

  • Do szerokiego, niewysokiego rondelka wlej nieco wody- tylko tyle, żeby mogła z zapasem przykryć wbite jajko (ok 5cm), dodaj ocet i doprowadź do zagotowania, po czym skręć palnik na minimum, żeby woda ledwie wrzała, ale bez widocznych bąbelków.
    Ostrożnie wbij całe jajko do filiżanki, tak, aby nie uszkodzić żółtka.
    Przenieś filiżankę tuż nad powierzchnię wrzącej wody (możesz ją nawet nieco zanurzyć) i delikatnym ruchem zsuń jajko do wody. Postaraj się zrobić jak najmniej zamieszania w rondelku. Od tego czasu licz dokładnie 4 minuty.
    Po 4 minutach łyżką cedzakową, lub zwyczajną, dużą łyżką wyjmij jajko i przełóż ostrożnie do miseczki z jogurtem.

Podanie

  • Polej jogurt i jajko gorącym masłem. Jeśli chcesz, możesz całość posypać świeżymi ziołami, na przykład szczypiorkiem i koperkiem. Podaj z dobrym pieczywem – czymś w końcu trzeba wytrzeć miseczkę. 🙂
Author: Kasia
Rodzaj: śniadanie/brunch
Kuchnia: turecka
Słowo kluczowe: cilbir, jajka po turecku, jajko w koszulce, jogurt

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close