Te rogaliki łączą wyjątkową delikatność ciasta i cudowny maślano-czosnkowy smak. Ciasto jest bogate, dzięki dodatkowi jajka i mleka, lecz pozostaje leciutkie.
Tangzhong użyty w przepisie, to nic innego, jak rodzaj wodnej zasmażki – gęsta pasta zrobiona z mąki ugotowanej w wodzie. Pochodzi z kuchni japońskiej i wykorzystywana jest przy wypieku pieczywa, aby uzyskać super delikatne i puszyste ciasto. Pozwala w sprytny sposób zamknąć w cieście więcej wody, dzięki czemu jest leciutkie i dłużej zachowuje świeżość.
Dodatek zakwasu nie jest obowiązkowy, ale bardzo do niego zachęcam. Sprawia, że rogaliki pięknie rosną i wzbogaca smak ciasta.
Masło z czosnkiem nie jest dodane do ciasta, lecz rozsmarowane na nim, przed zawinięciem, dzięki czemu maślany smak jest wyraźny, a warstwy ciasta ładnie się rozdzielają.
Jeśli lubisz mocniejszy, czosnkowo – ziołowy smak, możesz dodatkowo posmarować ciepłe rogaliki stopionym masłem z natką pietruszki.
Rogaliki są świetne jako dodatek do dań z grilla, lub do kremowych, warzywnych zup.
Polecam!
Puszyste maślano-czosnkowe rogaliki na zakwasie
Sprzęt
- mikser stojący z hakiem do wyrabiania ciasta
- mały rondelek
- rózga do mieszania lub łyżka
- miseczka
- stolnica lub blat
- wałek do ciasta
- papier do pieczenia
- waga kuchenna
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
Składniki
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży instant (1 saszetka)
- 25 g mleka w proszku
- 250 g letniej wody
- 50 g zakwasu opcjonalnie, ja użyłam żytniego
- 1 jajko duże
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 10 g soli
Tangzgong
- 20 g mąki pszennej chlebowej
- 80 g wody
Do środka
- 75 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
Na wierzch
- 1 łyżka mleka lub wody
- 25g stopionego masła + 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + 2 przeciśnięte ząbki czosnku opcjonalnie, po upieczeniu
Instrukcje
Tangzhong
- W małym rondelku dobrze wymieszaj wodę i mąkę trzepaczką, lub łyżką. Ciągle mieszając podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Kiedy będzie gęsta, gładka i jednorodna zdejmij garnuszek z palnika i odstaw do przestygnięcia.
Ciasto
- Do misy miksera dodaj zakwas oraz wodę i wymieszaj.
- Dodaj mąkę, drożdże, tangzhong i mleko w proszku. Wyrabiaj krótko, aż nie będzie śladów suchej mąki. Przykryj mokrą ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
- Dodaj miód, lub syrop klonowy, jajko i sól i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około godzinę).
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę, lub blat. Podziel je na 10 równych części i zroluj każdy kawałek w kulkę. Przykryj kulki ściereczkę i odstaw na chwilkę.
- W tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę, lub posiekaj drobno i przełóż do miseczki. Dodaj miękkie masło i wszystko dobrze wymieszaj.
- Lekko oprósz stolnicę, lub blat mąką. Weź pierwszą z kulek ciasta i delikatnie rozwałkuj na kształt elipsy. Posmaruj długi placuszek mieszaniną masła i czosnku. Zacznij od krótkiego końca i zroluj wzdłuż długiego boku, na kształt rogalika. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Tak samo postępuj z kolejnymi kulkami ciasta.
- Przykryj rogaliki ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220℃. Roztrzep jajko z łyżką wody, lub mleka.
- Kiedy rogaliki dobrze urosną, posmaruj je dobrze jajeczną glazurą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut, aż będą brązowo-złote.Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. Jeśli chcesz, możesz jeszcze ciepłe rogaliki posmarować dodatkową mieszanką masła i natki pietruszki.
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Sprzęt
- 1 duża miska
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- papier do pieczenia
- nóż, duża łyżka do mieszania
- deska do krojenia
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Składniki
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych duże
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instrukcje
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Uwagi
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13