Dyniowe bułeczki śniadaniowe

109
Słoneczne śniadanie
Słonecznie pomarańczowe. Puszyste i mięciutkie bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Idealne na śniadanie, do szkolnych kanapek, lub jako dodatek do obiadu.

Sezon dyniowy w pełni, warto więc sięgnąć po ten przepis na wspaniałe dyniowe bułeczki.

Mają radosny, pomarańczowy kolor, który od rana poprawia humor. Kminek i gałka muszkatołowa sprawiają, że pięknie pachną a dzięki dodatkowi purée z dyni pozostają dłużej świeże.

Purée można łatwo przygotować samemu. Dynię (ja użyłam dyni Hokkaido) należy przekroić, wyjąć pestki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Rozłożyć na blasze i piec w temperaturze 180 stopni do miękkości, ok 20- 30 minut.  Gotową ostudzić i zblendować, lub przetrzeć przez sito.

Polecam!

Dyniowe śniadaniowe bułeczki

Miękkie i puszyste bułeczki, idealne na kanapki
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 30 minuty

Sprzęt

  • stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta
  • papier do pieczenia
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • waga kuchenna

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 saszetka drożdży instant 7g
  • 200 g purée z dyni
  • 180 g letniego mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • pestki dyni lub sezam do posypania

Instrukcje

  • Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól, kminek, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj purée z dyni oraz mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach stopniowo zacznij dodawać masło. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski (ok 6-8 minut). Ciasto jest dość luźne i lekko klejące, ale daje uformować się w kulę.
  • Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą, lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (ok 1-1½ godziny).
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie przełóż na posypany mąką blat, lub stolnicę. Podziel na 10 równych części i z każdej uformuj ścisłą kulkę.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, jeśli chcesz mieć szersze bułeczki i więcej skórki. Ja ułożyłam je dość blisko siebie, w wyłożonej papierem blaszce – wtedy wyrastając do góry złączą się, a boki będą miękkie, do odrywania. Ponownie przykryj wilgotnym ręczniczkiem i pozostaw do napuszenia (ok ½ godziny).
  • Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 180℃. Wyrośnięte bułeczki posmaruj śmietanką i posyp wybranymi nasionami. Piecz przez około 25-30 minut, aż pięknie wyrosną i staną się złoto-brązowe.
    Dyniowe bułeczki zdejmij z blaszki / foremki i wystudź na kratce.
Author: Kasia
Rodzaj: bułeczki, pieczywo
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: bułeczki z dynią, bułki, bułki śniadaniowe, corobikasia, dynia, dyniowe bułeczki, pieczywo, śniadanie

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close