To sernik, którego koniecznie musisz spróbować. A kto spróbuje, ten się zakochuje!
Do masy serowej używa się ricotty (1kg), co nadaje ciastu wyjątkowy smak i delikatność. Przepis pochodzi z książki Renee Galioto, pod tytułem „The mother kitchen”. Dopisek – „Ponadczasowe przepisy ze starych Włoch”, dobrze wprowadza w klimat dań, a sama książka ma już prawie 45 lat. Skąd jest u mnie – nie mam pojęcia, ale zawdzięczam jej ten, genialny przepis.
W oryginale spód robi się z kruchego ciasta (2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2/3 filiżanki masła i 2 łyżki wytrawnego sherry), ale ja pod względem smaku i czasochłonności przygotowania, wolę jednak prostszą wersję z kruszonymi herbatnikami. To jednak jedyne odstępstwo, na jakie poszłam.
Poza samą ricottą, istotne znaczenie dla smaku i końcowego efektu ma polanie wierzchu ciasta płynnym miodem przed i po pieczeniu. Zdecydowanie, nie rezygnujcie z tego kroku!
Bardzo, bardzo polecam!
Włoski sernik z ricotty
Sprzęt
- mikser stacjonarny lub mikser ręczny
- 2 duże miski (do miksera)
- szpatułka lub duża łyżka
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- 1 tortownica ok 25cmØ
Składniki
Spód
- 150 g herbatników pełnozbożowych
- 75 g masła stopionego
Ciasto
- 100 g migdałów w słupkach
- 1 kg ricotty o temperaturze pokojowej
- 4 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 ml płynnego miodu
- do dekoracji: migdały w słupkach / orzeszki piniowe/ ew. truskawki
- nieco masła do wysmarowania tortownicy
Instrukcje
- Tortownicę wysmarować masłem.Ciasteczka pokruszyć na kaszkę – można włożyć je do mocnego, zamykanego woreczka plastikowego i uderzać w nie wałkiem. Jeśli nie gustujesz w takich dynamicznych technikach relaksacyjnych, pokrusz je w palcach.Pokruszone herbatniki zalej stopionym masłem i dobrze wymieszaj na jednorodną masę. Wyłóż nią spód tortownicy, z małym brzegiem, równo dociskając.Na czas przygotowywania ciasta, wstaw tortownicę z ułożonym spodem do lodówki, aby masa ciasteczkowa stężała.
- Włącz piekarnik, aby zaczął się nagrzewać do 180℃
- Do większej miski miksera przełóż ricottę. Ucieraj chwilę na średnich obrotach, aż masa stanie się jednorodna i bardzo gładka. Dodaj pokrojone w słupki migdały, wymieszaj dokłądnie szpatułką.
- Do drugiej miski wbij całe jajka, dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie puszysta, dodaj esencję waniliową i ubijaj jeszcze chwilkę.
- Wlej masę jajeczną, do miski z utartym serem. Dobrze wymieszaj szpatułką, aby obie porządnie się połączyły.
- Wyjmij schłodzoną tortownicę z lodówki i wlej do niej masę sernikową.Połową płynnego miodu polej wierzch ciasta i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 40-50 minut, aż wierzch stanie się złocisty, a brzegi zaczną odchodzić od foremki. Każdy piekarnik jest inny, więc u Ciebie sernik może być gotowy szybciej (nawet w 30 minut), lub potrzebować nieco dłuższego pieczenia.
- Na gorące ciasto wylej drugą połowę płynnego miodu i pozwól ciastu wystygnąć. Jak każdemu sernikowi, dobrze robi mu noc w lodówce, chociaż koniecznie daj mu ogrzać się do temperatury pokojowej przed podaniem.
- Gotowy sernik możesz ozdobić orzeszkami pini, migdałami, lub połówkami świeżych truskawek.
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Sprzęt
- 1 duża miska
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- papier do pieczenia
- nóż, duża łyżka do mieszania
- deska do krojenia
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Składniki
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych duże
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instrukcje
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Uwagi
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13