Genialny włoski sernik z ricotty

433
ŁATWE
Genialny sernik! Absolutnie rewelacyjny, delikatny, unikalny smak daje mu ricotta. Stary włoski przepis!

To sernik, którego koniecznie musisz spróbować. A kto spróbuje, ten się zakochuje! 

Do masy serowej używa się ricotty (1kg), co nadaje ciastu wyjątkowy smak i delikatność. Przepis pochodzi z książki Renee Galioto, pod tytułem „The mother kitchen”. Dopisek – „Ponadczasowe przepisy ze starych Włoch”, dobrze wprowadza w klimat dań, a sama książka ma już prawie 45 lat. Skąd jest u mnie – nie mam pojęcia, ale zawdzięczam jej ten, genialny przepis. 

W oryginale spód robi się z kruchego ciasta (2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2/3 filiżanki masła i 2 łyżki wytrawnego sherry), ale ja pod względem smaku i czasochłonności przygotowania, wolę jednak prostszą wersję z kruszonymi herbatnikami. To jednak jedyne odstępstwo, na jakie poszłam.

Poza samą ricottą, istotne znaczenie dla smaku i końcowego efektu ma polanie wierzchu ciasta płynnym miodem przed i po pieczeniu. Zdecydowanie, nie rezygnujcie z tego kroku!

Bardzo, bardzo polecam!

Włoski sernik z ricotty

Genialnie delikatny sernik z ricotty, rodem z Włoch.
Servings 15 porcji
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty

Sprzęt

  • mikser stacjonarny lub mikser ręczny
  • 2 duże miski (do miksera)
  • szpatułka lub duża łyżka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • 1 tortownica ok 25cmØ

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników pełnozbożowych
  • 75 g masła stopionego

Ciasto

  • 100 g migdałów w słupkach
  • 1 kg ricotty o temperaturze pokojowej
  • 4 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 ml płynnego miodu
  • do dekoracji: migdały w słupkach / orzeszki piniowe/ ew. truskawki
  • nieco masła do wysmarowania tortownicy

Instrukcje

  • Tortownicę wysmarować masłem.
    Ciasteczka pokruszyć na kaszkę – można włożyć je do mocnego, zamykanego woreczka plastikowego i uderzać w nie wałkiem. Jeśli nie gustujesz w takich dynamicznych technikach relaksacyjnych, pokrusz je w palcach.
    Pokruszone herbatniki zalej stopionym masłem i dobrze wymieszaj na jednorodną masę. Wyłóż nią spód tortownicy, z małym brzegiem, równo dociskając.
    Na czas przygotowywania ciasta, wstaw tortownicę z ułożonym spodem do lodówki, aby masa ciasteczkowa stężała.
  • Włącz piekarnik, aby zaczął się nagrzewać do 180℃
  • Do większej miski miksera przełóż ricottę. Ucieraj chwilę na średnich obrotach, aż masa stanie się jednorodna i bardzo gładka. Dodaj pokrojone w słupki migdały, wymieszaj dokłądnie szpatułką.
  • Do drugiej miski wbij całe jajka, dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie puszysta, dodaj esencję waniliową i ubijaj jeszcze chwilkę.
  • Wlej masę jajeczną, do miski z utartym serem. Dobrze wymieszaj szpatułką, aby obie porządnie się połączyły.
  • Wyjmij schłodzoną tortownicę z lodówki i wlej do niej masę sernikową.
    Połową płynnego miodu polej wierzch ciasta i włóż do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz około 40-50 minut, aż wierzch stanie się złocisty, a brzegi zaczną odchodzić od foremki. Każdy piekarnik jest inny, więc u Ciebie sernik może być gotowy szybciej (nawet w 30 minut), lub potrzebować nieco dłuższego pieczenia.
  • Na gorące ciasto wylej drugą połowę płynnego miodu i pozwól ciastu wystygnąć. Jak każdemu sernikowi, dobrze robi mu noc w lodówce, chociaż koniecznie daj mu ogrzać się do temperatury pokojowej przed podaniem.
  • Gotowy sernik możesz ozdobić orzeszkami pini, migdałami, lub połówkami świeżych truskawek.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: sernik, sernik pieczony, sernik wloski, sernik z ricotty

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close