To wspaniałe danie pochodzi z kuchni gruzińskiej, a ten konkretny przepis zaczerpnęłam z mojej ukochanej książki „Mamushka” Olii Hercules.
Chociaż robiłam to danie już wielokrotnie, nigdy nie mam go dosyć. Mięso jest rewelacyjne – soczyste, delikatne. I ten boski zapach masła i świeżych ziół!
Aby wszystko dobrze wyszło, pamiętaj o dwóch rzeczach.
- Po pierwsze – wybierz małe, najlepiej młodziutkie kurczaki. Jeśli będą większe, czas przyrządzania się wydłuży, ze względu na grubość mięsa. Dodatkowo, trzeba wtedy bardziej uważać, aby mięso nie przypaliło się od spodu, zanim góra się dogotuje.
- Niech Cię nie kusi, żeby zwiększać moc palnika (bo szybciej…). Kurczaki muszą być dobrze okryte pergaminem, dociśnięte i spędzić grzecznie odpowiednią ilość czasu na patelni, na malutkim ogniu.
W zasadzie to trzy 🙂 Akurat tutaj zioła koniecznie powinny być świeże. Z suszonymi to po prostu nie to. Nie przejmuj się jednak, jeśli nie masz pod ręką któregoś z ziół z przepisu- po prostu użyj odpowiedniej ilości tego, co masz, lub zastąp innymi, o delikatnych listkach.
Gorąco polecam!
Chicken tabaka (Tsiplenok tabaka) – kurczak smażony „na płasko” z masłem i ziołami
Sprzęt
- 1 duża patelnia z grubym dnem
- 1 nieco mniejsza, ciężka patelnia
- obciążniki – np żeliwne naczynie, garnek z wodą etc
- ostry nóż lub nożyce do drobiu
- papier do pieczenia krążek o średnicy trochę większej, niż duża patelnia
- deska do krojenia
Składniki
- 2 małe kurczaki ew 1 średni
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte lub drobno posiekane
- 40 g masła
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub więcej, do smaku
- sól
- 2 łyżki mieszanki świeżych, posiekanych ziół: pietruszki, estragonu, bazylii, koperku
Instrukcje
- Kurczaki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż kręgosłupa nożycami, lub ostrym nożem. Odwróć rozcięciem do dołu i rozpłaszcz ręką, naciskając na wysokości mostka.
- Natrzyj czosnkiem i obficie posyp pieprzem i solą, z obu stron.
- W większej patelni rozgrzej masło i oliwę na średniej mocy palnika. Przełóż kurczaki rozciętą stroną do dołu (piersi do góry) i smaż przez 3-4 minuty, aż kości ładnie zbrązowieją – do doda potrawie dużo smaku! Nie pomijaj tego kroku. W dalszej części smażenia, kurczak będzie się smażył z drugiej strony, bez odwracania, więc to ważne, żeby ta strona też ładnie złapała kolor.
- Przekręć kurczaki piersiami do dołu. Przykryj szczelnie krążkiem wyciętego pergaminu (zatrzyma wilgoć i kurczak będzie super soczysty). Na górą połóż mniejszą patelnię i dobrze obciąż żeliwnym naczyniem, garnkiem z wodą. Smaż przez kolejne 5-6 minut.Niektóre stare przepisu wspominają tu o ciężkich cegłach lub nawet starych żeliwnych żelazkach!
- Zmniejsz moc palnika na minimum i smaż przez około pół godziny. Po 25 minutach ostrożne odchyl papier (gorąca para!) i sprawdź, czy kurczaki są prawie gotowe – po nakłuciu, wypływający sok powinien być przezroczysty. Jeśli tak nie jest, przykryj kurczaki i smaż dalej, aż ich mięso będzie gotowe.Możesz również spróbować ruszyć nóżką – kiedy kurczak będzie gotowy, powinna łatwo odchodzić od reszty.
- Kiedy kurczaki pięknie się usmażą, przełóż je piersiami do góry na półmisek, w którym będziesz je podawać i pozwól odpocząć kilka minut, aż krążące soki się uspokoją. Na patelni powinno być sporo maślanego sosu. Wrzuć do niego posiekane świeże zioła i podsmażaj przez 1-2 minuty.
- Polej mięso aromatycznym maślano-ziołowym sosem i podawaj!
Did you like this recipe?
Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13