Lebkuchen – mięciutkie niemieckie pierniczki

102
ŚWIĘTA
Tradycyjne niemieckie pierniczki. Mięciutkie i delikatne, z dodatkiem mielonych migdałów i delikatnie cytrusową nutką.

Puchate, mięciutkie i delikatne ciasteczka. Rozpływają się w ustach. Różnią się od klasycznych świątecznych pierniczków- do ciasta dodaje się tartych migdałów i skórkę z pomarańczy i cytryny.

To jedne z moich ulubionych świątecznych wypieków. Podaję od razu przepis na podwójną porcję, bo znikają bardzo szybko 🙂 Możesz je upiec tuż przed Świętami, bo od razu są mięciutkie i nie wymagają leżakowania.

Oryginalny przepis jest autorstwa Doroty Świątkowskiej z Moich Wypieków, ja odrobinkę go zmieniłam.

Koniecznie spróbujcie, polecam!

Lebkuchen

Mięciutkie pierniczki z lekko cytrusową nutą
Servings 60 sztuk

Sprzęt

  • rondelek
  • mikser stojący z hakiem do wyrabiania ciasta
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • miska
  • papier do pieczenia
  • duża łyżka

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 170 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 g miodu najlepiej gryczanego
  • 170 g masła
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny

Lukier

  • 4 szklanki cukru pudru
  • gorąca woda

Instrukcje

  • Do misy miksera przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodaj mielone migdały i całość dokładnie wymieszaj.
  • W rondelku podgrzej razem miód, masło, przyprawę piernikową i cynamon. Mieszaj, aż masło się roztopi. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia, aż mieszanka będzie lekko ciepła.
  • Ciepłą zawartość rondelka przelej do misy miksera. Dodaj skórkę z cytrusów i miksuj, aż wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Podczas stygnięcia ciasto będzie gęstniało.
  • Rozgrzej piekarnik do 180℃ i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
    W tym czasie z ciasta formuj kulki nabierając porcje o wielkości około 1 łyżki stołowej. Jeśli ciasto będzie się zbytnio lepiło do rąk, zwilż dłonie wodą.
    Kulki rozkładaj na blasze w sporej odległości i lekko spłaszczaj łyżką.
  • Ciasteczka piecz około 15 minut, nie dłużej. Od razu po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie. Pozwól im poczekać na blasze przez 2-3 minuty, zanim przeniesiesz je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Lukrowanie

  • Do cukru pudru dodawaj stopniowo kilka łyżek gorącej wody i rozcieraj łyżką, aż lukier będzie lejący, ale nie za bardzo lejący.
  • Lebkuchen maczaj grzbietem w lukrze i odkładaj na kratkę lub papier do pieczenia, aż lukier całkowicie zastygnie.
    Ciasteczka przekładaj do szczelnie zamykanych pojemników. Są mięciutkie i gotowe do jedzenia.

Uwagi

Rodzaj: ciastka, deser
Kuchnia: niemiecka
Słowo kluczowe: lebkuchen, mielone migdały, pierniczki, Święta

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close