Puchate, mięciutkie i delikatne ciasteczka. Rozpływają się w ustach. Różnią się od klasycznych świątecznych pierniczków- do ciasta dodaje się tartych migdałów i skórkę z pomarańczy i cytryny.
To jedne z moich ulubionych świątecznych wypieków. Podaję od razu przepis na podwójną porcję, bo znikają bardzo szybko 🙂 Możesz je upiec tuż przed Świętami, bo od razu są mięciutkie i nie wymagają leżakowania.
Oryginalny przepis jest autorstwa Doroty Świątkowskiej z Moich Wypieków, ja odrobinkę go zmieniłam.
Koniecznie spróbujcie, polecam!
Lebkuchen
Mięciutkie pierniczki z lekko cytrusową nutą
Servings 60 sztuk
Sprzęt
- rondelek
- mikser stojący z hakiem do wyrabiania ciasta
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- miska
- papier do pieczenia
- duża łyżka
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 170 g mielonych migdałów
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 400 g miodu najlepiej gryczanego
- 170 g masła
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
Lukier
- 4 szklanki cukru pudru
- gorąca woda
Instrukcje
- Do misy miksera przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodaj mielone migdały i całość dokładnie wymieszaj.
- W rondelku podgrzej razem miód, masło, przyprawę piernikową i cynamon. Mieszaj, aż masło się roztopi. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia, aż mieszanka będzie lekko ciepła.
- Ciepłą zawartość rondelka przelej do misy miksera. Dodaj skórkę z cytrusów i miksuj, aż wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Podczas stygnięcia ciasto będzie gęstniało.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ i wyłóż blachę papierem do pieczenia.W tym czasie z ciasta formuj kulki nabierając porcje o wielkości około 1 łyżki stołowej. Jeśli ciasto będzie się zbytnio lepiło do rąk, zwilż dłonie wodą.Kulki rozkładaj na blasze w sporej odległości i lekko spłaszczaj łyżką.
- Ciasteczka piecz około 15 minut, nie dłużej. Od razu po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie. Pozwól im poczekać na blasze przez 2-3 minuty, zanim przeniesiesz je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Lukrowanie
- Do cukru pudru dodawaj stopniowo kilka łyżek gorącej wody i rozcieraj łyżką, aż lukier będzie lejący, ale nie za bardzo lejący.
- Lebkuchen maczaj grzbietem w lukrze i odkładaj na kratkę lub papier do pieczenia, aż lukier całkowicie zastygnie. Ciasteczka przekładaj do szczelnie zamykanych pojemników. Są mięciutkie i gotowe do jedzenia.
Uwagi

Rodzaj: ciastka, deser
Kuchnia: niemiecka
Słowo kluczowe: lebkuchen, mielone migdały, pierniczki, Święta
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13