To danie nawiązuje do słynnej polędwicy a la Wellington, lecz zamiast wołowej polędwicy używamy łososia.
Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale nie jest bardzo trudne. W nagrodę otrzymasz wyjątkowe, odświętnie prezentujące się danie o soczystym i pełnym aromatu nadzieniu.
Jeśli zależy Ci na pięknym wyglądzie potrawy, poczekaj nieco dłużej z krojeniem niż ja i użyj ostrzejszego noża, bez ząbków! Uznajmy, że ja popełniłam błąd, żebyście Wy nie musieli. 🙂
Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku, z moimi zmianami w nadzieniu szpinakowym i pieczarkowym.
Polecam, szczególnie na wyjątkowe okazje!
Łosoś à la Wellington
Sprzęt
- deska do krojenia
- miska
- duża patelnia
- nóż i łyżka
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- piekarnik i duża blacha
- papier do pieczenia
Składniki
- ok. 1 kg filet z łososia możliwie równy kawałek, bez skóry
- 2-3 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
Nadzienie z pieczarek
- 250-300 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki estragonu
Nadzienie ze szpinaku
- 200 g szpinaku baby
- 2 średnie szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
Instrukcje
Przygotowania
- Przygotuj wszystkie składniki: pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szalotki pokrój na półplasterki, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Jeśli szpinak nie był myty, opłucz go i osusz.Ciasto francuskie trzymaj w lodówce, do momentu, gdy będziesz zawijać łososia.
Nadzienie pieczarkowe
- Na dużej patelni rozgrzej masło, duś pieczarki na średnim ogniu, dopraw solą i pieprzem. Nie musisz dodawać wody, pieczarki puszczą jej dużo, ale mieszaj całość, aby nic nie przywarło. Duś, aż cała woda wyparuje.Przełóż do miski, lub na głęboki talerz i odstaw do ostygnięcia.
Nadzienie szpinakowe
- Na tą samą patelnię dodaj masło i szalotkę i duś na małym ogniu, aż szalotka się zeszkli. Dodaj szpinak oraz czosnek i mieszaj, aż listki zwiędną, a woda odparuje. Dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dobrze i odstaw całość do lekkiego przestygnięcia.Przestygnięty szpinak wyłóż na deskę do krojenia i dość drobno posiekaj. Odstaw na później.
Zawijanie
- Piekarnik rozgrzej do 220℃. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z tej ilości składników możesz zrobić jedną większą, lub dwie węższe roladki.Poniżej podaję instrukcje dla jednej, większej roladki. Jeśli będziesz robić dwie – przekrój filet wzdłuż na dwa równe kawałki. Dla każdego kawałka łososia użyj po jednym opakowaniu ciasta francuskiego i po połowie nadzienia szpinakowego i pieczarkowego.
- Wyjmij jedno opakowanie ciasta francuskiego z lodówki i rozwiń od razu na blasze, na rozłożonym papierze do pieczenia. Dzięki temu nie trzeba będzie później przekładać delikatnej rolady przed pieczeniem.Wyłóż na środek nadzienie szpinakowe rozsmarowując je na kształt i wielkość odpowiadającą filetowi z łososia.
- Na warstwę szpinakową wyłóż rybę. Posmaruj ją musztardą. Na wierzch wyłóż nadzienie pieczarkowe. Jeśli ciasto francuskie zbytnio wystaje z którejś strony, możesz je dociąć nożem tak, żeby zostawić dookoła brzeg na około 5cm.
- Jajko roztrzep widelcem w kubeczku. Wyjmij drugi płat ciasta francuskiego z lodówki – będziesz nim przykrywać filet. Podwiń do góry brzegi dolnego kawałka ciasta, tworząc coś na kształt łódeczki. Drugim płatem ciasta przykryj całość i podwiń nieco brzegi pod spód. Możesz dolne brzegi ciasta posmarować lekko jajkiem, wtedy kawałki łatwiej się zlepią.Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i natnij nożem na krzyż, robiąc kratkę.
- Przełóż na blachę do piekarnika i piecz około 30 minut aż ciast będzie ciemno- złote. Jeśli pieczesz dwie mniejsze roladki, sprawdź czy nie są gotowe po ok 20 minutach.
- Daj roladzie kilka minut odpoczynku, zanim zaczniesz ją kroić.
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13