Łosoś à la Wellington

312
SPECJALNA OKAZJA
Soczysty i delikatny łosoś w cieście francuskim, z pieczarkowym i szpinakowym nadzieniem. Idealny na specjalne okazje!

To danie nawiązuje do słynnej polędwicy a la Wellington, lecz zamiast wołowej polędwicy używamy łososia. 

Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale nie jest bardzo trudne. W nagrodę otrzymasz wyjątkowe, odświętnie prezentujące się danie o soczystym i pełnym aromatu nadzieniu.

Jeśli zależy Ci na pięknym wyglądzie potrawy, poczekaj nieco dłużej z krojeniem niż ja i użyj ostrzejszego noża, bez ząbków! Uznajmy, że ja popełniłam błąd, żebyście Wy nie musieli. 🙂

Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku, z moimi zmianami w nadzieniu szpinakowym i pieczarkowym.

Polecam, szczególnie na wyjątkowe okazje!

Łosoś à la Wellington

Pyszna, soczysta i elegancka wersja łososia w cieście francuskim, z pieczarkami i szpinakiem
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty

Sprzęt

  • deska do krojenia
  • miska
  • duża patelnia
  • nóż i łyżka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • piekarnik i duża blacha
  • papier do pieczenia

Składniki

  • ok. 1 kg filet z łososia możliwie równy kawałek, bez skóry
  • 2-3 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Nadzienie z pieczarek

  • 250-300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki estragonu

Nadzienie ze szpinaku

  • 200 g szpinaku baby
  • 2 średnie szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej

Instrukcje

Przygotowania

  • Przygotuj wszystkie składniki: pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szalotki pokrój na półplasterki, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Jeśli szpinak nie był myty, opłucz go i osusz.
    Ciasto francuskie trzymaj w lodówce, do momentu, gdy będziesz zawijać łososia.

Nadzienie pieczarkowe

  • Na dużej patelni rozgrzej masło, duś pieczarki na średnim ogniu, dopraw solą i pieprzem. Nie musisz dodawać wody, pieczarki puszczą jej dużo, ale mieszaj całość, aby nic nie przywarło. Duś, aż cała woda wyparuje.
    Przełóż do miski, lub na głęboki talerz i odstaw do ostygnięcia.

Nadzienie szpinakowe

  • Na tą samą patelnię dodaj masło i szalotkę i duś na małym ogniu, aż szalotka się zeszkli. Dodaj szpinak oraz czosnek i mieszaj, aż listki zwiędną, a woda odparuje. Dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dobrze i odstaw całość do lekkiego przestygnięcia.
    Przestygnięty szpinak wyłóż na deskę do krojenia i dość drobno posiekaj. Odstaw na później.

Zawijanie

  • Piekarnik rozgrzej do 220℃. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z tej ilości składników możesz zrobić jedną większą, lub dwie węższe roladki.
    Poniżej podaję instrukcje dla jednej, większej roladki. Jeśli będziesz robić dwie – przekrój filet wzdłuż na dwa równe kawałki. Dla każdego kawałka łososia użyj po jednym opakowaniu ciasta francuskiego i po połowie nadzienia szpinakowego i pieczarkowego.
  • Wyjmij jedno opakowanie ciasta francuskiego z lodówki i rozwiń od razu na blasze, na rozłożonym papierze do pieczenia. Dzięki temu nie trzeba będzie później przekładać delikatnej rolady przed pieczeniem.
    Wyłóż na środek nadzienie szpinakowe rozsmarowując je na kształt i wielkość odpowiadającą filetowi z łososia.
  • Na warstwę szpinakową wyłóż rybę. Posmaruj ją musztardą. Na wierzch wyłóż nadzienie pieczarkowe. Jeśli ciasto francuskie zbytnio wystaje z którejś strony, możesz je dociąć nożem tak, żeby zostawić dookoła brzeg na około 5cm.
  • Jajko roztrzep widelcem w kubeczku.
    Wyjmij drugi płat ciasta francuskiego z lodówki – będziesz nim przykrywać filet. Podwiń do góry brzegi dolnego kawałka ciasta, tworząc coś na kształt łódeczki. Drugim płatem ciasta przykryj całość i podwiń nieco brzegi pod spód. Możesz dolne brzegi ciasta posmarować lekko jajkiem, wtedy kawałki łatwiej się zlepią.
    Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i natnij nożem na krzyż, robiąc kratkę.
  • Przełóż na blachę do piekarnika i piecz około 30 minut aż ciast będzie ciemno- złote.
    Jeśli pieczesz dwie mniejsze roladki, sprawdź czy nie są gotowe po ok 20 minutach.
  • Daj roladzie kilka minut odpoczynku, zanim zaczniesz ją kroić.
Rodzaj: danie główne, ryby
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: ciasto franciskie, łosoś, pieczarki, pieczony łosoś, świąteczne danie, świąteczny obiad, szpinak

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close