Wspaniały piernik – z przecierem jabłkowym, bez leżakownia

152
ŚWIĘTA!
Ten szybki piernik jest wilgotny i aromatyczny dzięki musowi jabłkowemu. Nie wymaga leżakowania i zawsze świetnie smakuje.

Świąteczny piernik marzenie. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga wcześniejszego przygotowywania i leżakowania ciasta. Mimo to, jest bogaty w smaku, wspaniale wilgotny i pachnący! Sekretem jest dodatek przecieru jabłkowego.

Od lat, na Święta piekę piernik właśnie z tego przepisu i jestem spokojna, że efekt będzie świetny. Czasem przekładam go powidłami śliwkowymi, czasem polewam lukrem lub czekoladą.

Chociaż rozumiem miłośników tradycyjnych pierników, ja jednak wolę ciasta delikatniejsze, o mniej zwartej strukturze, ale wciąż bardzo aromatyczne. Poza tym, ten szybki piernik ma jedną wspaniałą zaletę – możesz go upiec nawet w dniu Wigilii, dosłownie na ostatnią chwilę.

Bardzo polecam!

Aromatyczny piernik świąteczny – bez dojrzewania

Pyszny, wilgotny piernik z dodatkiem przecieru jabłkowego

Sprzęt

  • stojący mikser z końcówką do ubijania
  • mały rondelek
  • miska
  • szpatułka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • podłużna foremka keksówka ok 10x23x7cm
  • papier do pieczenia

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki orzechów mielonych, lub drobno posiekanych
  • 125 g masła
  • 5 łyżek miodu najlepiej gryczanego
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy
  • szklanki przecieru jabłkowego gładkiego, bez kawałków
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru

Instrukcje

  • W małym rondelku podgrzewaj masło, miód, skórkę pomarańczową i przyprawy, aż masło się stopi. Dobrze wymieszaj i odstaw, aby przestygło.
    Dodaj przecier jabłkowy i całość wymieszaj.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, sodę oczyszczoną, tarte orzechy i dobrze wymieszaj.
  • Do misy miksera dodaj żółtka z cukrem i ubijaj na jasna, gęstą masę.
    W tym czasie nastaw piekarnik, żeby nagrzał się do 180℃ i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
  • Do ubitych żółtek dodaj ostudzoną zawartość rondelka i wymieszaj.
  • Do masy dodaj mieszankę mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką do połączenia składników.
  • Ciasto przełóż do keksówki i piecz ok godziny, do suchego patyczka. Mogą na nim być okruszki, ale nie surowe ciasto. Piernik powinien wzdłuż ładnie pęknąć.
    Jeśli chcesz, po wystudzeniu możesz ciasto polukrować lub udekorować polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: piernik, piernik bez dojrzewania, Świąteczne ciasto, świąteczny piernik, Święta, szybki piernik

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close