Soczysty i aromatyczny pieczony indyk

668
ŚWIĘTA!
Soczysty indyk za każdym razem? To jest jak najbardziej możliwe.

Pieczenie całego indyka może wydawać się nieco onieśmielającym przedsięwzięciem. Jak to zrobić, żeby po całym zamieszaniu z przygotowaniem i pieczeniem wyszedł nam soczysty indyk, a nie wysuszony wiórek?

Na szczęście jest metoda, dzięki której indyk „uodparnia się” nawet na zabiegi mniej wprawnych kucharzy.

Sekret jest bardzo prosty – przed pieczeniem należy pozwolić indykowi leżakować w aromatycznej zalewie, a przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Przygotowanie zalewy zajmuje chwilkę, a po odstawieniu indyka w chłodne miejsce, nie musisz się już nim przez jakiś czas zajmować. Mięso przechodzi aromatem korzennej marynaty i cytrusów, jest kruche i delikatne. Dodatkowa korzyść jest taka, że takie wstępne przygotowanie pozwala na skrócenie czasu pieczenia!

Poniżej podaję przepis wyjściowy, ale możesz go modyfikować, na przykład dodając, lub pomijając niektóre składniki zalewy. Pamiętaj jednak, żeby podstawowe elementy (kwaskowaty płyn, sól, cukier, pieprz i przyprawy) zawsze się w niej znalazły. Jeśli szukasz inspiracji, co do ziół i przypraw, zerknij do tego posta: Zaprzyjaźnij się z ziołami i przyprawami: gotowanie pełne smaku – poradnik dla początkujących

Przygotowywałam indyki i kurczaki (też działa!) sposobem z marynatą już wielokrotnie. Próbowałam wersji z różnym zestawem przypraw, miodem, z sokiem jabłkowym, a nawet z dodatkiem coli (i mniejszą ilością cukru), lub soku ananasowego i zawsze wychodzi świetnie.

Pomysł, żeby soczysty indyk leżakował wcześniej w marynacie po raz pierwszy zobaczyłam u Nigelli, w jej cudownej książce „Nigella Świątecznie”.

Gorąco polecam soczystego i aromatycznego indyka, nie tylko na wyjątkowe okazje!

Plan działania:

Dzień wcześniej

  • Oczyszczenie indyka i włożenie do marynaty

W dniu pieczenia

  • (ok 2 godz wcześniej) Wyjmij mięso z marynaty, osusz i pozostaw mięso do ogrzania się do temperatury pokojowej
  • Pieczenie : orientacyjny czas pieczenia, w zależności od wielkości indyka: indyk o wadze ok 2,5kg- ok 1,5h / 4,5kg – ok. 2h
  • Odpoczynek pod folią, ok 30 min

 

Soczysty pieczony indyk z marynaty

Indyk, który przed pieczeniem spędził trochę czasu w marynacie jest cudownie kruchy i soczysty. Skórka jest idealnie przypieczona, a mięso ma delikatny aromat przypraw korzennych i cytrusów.
Servings 6
Czas przygotowania 1 dzień
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty

Składniki

  • 1 indyk ok 2,5 kg

Zalewa

  • 1/4 szklanki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • 1 cytryna
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 kawałki cynamonu
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5-6 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 l wody
  • sok pomarańczowy / sok jabłkowy opcjonalnie, do uzupełnienia zalewy

Glazura

  • kostki (60-70g) masła
  • 2-3 łyżki miodu / syropu klonowego

Instrukcje

Przygotowanie i marynowanie

  • Oczyść indyka i opłucz. Czasami, we wnętrzu jest torebka z podrobami, którą należy najpierw wyjąć.
  • Wszystkie suche składniki zalewy dodaj do garnka lub pojemnika na tyle dużego, by swobodnie pomieścić indyka wraz z zalewą.
  • W garnku umieść indyka, całość zalej wodą. Płynu powinno być tyle, aby całkowicie przykryć indyka. Jeśli nie masz tak dużego garnka, lub twój indyk jest wyjątkowo dorodny i wystaje ponad powierzchnię zalewy, jest na to sposób. Umieść indyka piersiami w dół (to najgrubsza część i musi się porządnie zamarynować) i pamiętaj, żeby w około 3/4 czasu moczenia obrócić go w marynacie.
  • Odstaw garnek w chłodne miejsce na noc, lub na dzień.

Przed pieczeniem

  • Wyjmij indyka z zalewy, osusz i doprowadź do temperatury pokojowej. To ważny krok, bo dzięki temu mięso będzie się piekło równomiernie i szybciej. Zwróć uwagę, że ogrzewanie się indyka może zająć ok 1-2 godziny, więc odpowiednio zaplanuj moment pieczenia.

Pieczenie

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni w opcji góra-dół (lub do 180 stopni z termoobiegiem)
  • Składniki glazury podgrzej razem, do rozpuszczenia.
  • Indyka umieść w dużej brytfannie i posmaruj dokładnie glazurą.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Aby indyk nie przypiekł się zbyt szybko, możesz luźno przykryć go folią aluminiową na pierwsze 30-40 minut. Co 30-40 minut polej mięso sosem , który będzie się zbierał na dnie brytfanki.
  • Po upływie 1,5 godziny sprawdź, czy indyk jest już upieczony (wskazówki poniżej).

Jak sprawdzić czy indyk jest upieczony:

  • Indyka należy nakłuć w miejscu gdzie udko łączy się z korpusem - jeśli wypływający sok jest klarowny - indyk jest gotowy. Jeśli sok ma jeszcze różowy kolor, piecz indyka przez kolejne 15-20min i sprawdź ponownie.
  • Jeśli masz termometr kuchenny ze szpikulcem, wbij go w pierś, z dala od kości. Jeśli temperatura wynosi min 75 stopni, indyk jest gotowy.

Odpoczynek

  • Wyjmij indyka z piekarnika, owiń luźno folią aluminiową i pozwól odpocząć ok pół godziny. Dzięki temu indyk delikatnie dojdzie a krążące w nim soki uspokoją się i mięso pozostanie soczyste po pokrojeniu.
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Słowo kluczowe: drób, indyk, indyk w marynacie, korzenna marynata, pieczony indyk, soczysty indyk

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close