Pomarańczowy wieniec drożdżowy z suszonymi owocami

58
OZDOBA STOŁU
Mięciutkie, pachnące pomarańczami ciasto drożdżowe z dodatkiem suszonych owoców. Wspaniale smakuje i przepięknie wygląda!

Uwielbiam drożdżowe ciasta, ponad wszystkie inne- kruche, francuskie czy ucierane wypieki. Mimo, że upiekłam już wiele różnych drożdżowców, za każdym razem tak samo zachwyca mnie, kiedy z kilku składników wyrasta wspaniałe, puszyste ciasto. Kuchenna magia w czystej postaci!

Rewelacyjne, drożdżowe ciasto, z dodatkiem pomarańczowej skórki i słodkie, suszone owoce to idealny duet! Pomarańczowy wieniec prezentuje się wspaniale, a jego wykonanie jest prostsze, niż może się wydawać.

Bardzo polecam!

Pomarańczowy wieniec drożdżowy z suszonymi owocami

Wspaniały w smaku, o efektownym wyglądzie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, lub jako słodka przyjemność do podwieczorku.
Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 3 minuty

Sprzęt

  • stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta i końcówką do ubijania
  • miseczki
  • stolnica lub blat
  • waga kuchenna
  • wałek do ciasta
  • ostry nóż

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej luksusowa, typ 550
  • 7 g drożdży instant 1 saszetka
  • 200 ml pełnego mleka letniego
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 75 g masła roztopionego, w temperaturze pokojowej

Nadzienie

  • 200 g suszonych owoców tutaj: morele, gruszki, daktyle, figi
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 50 g masła roztopionego, w temperaturze pokojowej
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego opcjonalnie
  • 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie
  • 1 łyżeczka esencji z kwiatu pomarańczy lub likieru pomarańczowego opcjonalnie

Glazura – opcjonalnie

  • 100 ml mleka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków

Instrukcje

Ciasto

  • Skórkę z pomarańczy dobrze rozetrzyj w palcach z cukrem. Przesyp do misy miksera, dodaj jajka i żółtka. Ubijaj aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Odmierz mąkę, dodaj drożdże instant, sól i dobrze wymieszaj, przesyp do ubitej masy z jajek i cukru. Dodaj letnie mleko i zacznij wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, aż całość się dobrze połączy (kilka minut).
  • Cały czas wyrabiając powoli dodawaj roztopione masło, czekając aż ciasto wchłonie porcję, przed dolaniem kolejnej.
    Wyrabiaj dalej, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące, ok 6-8 minut. Wyrobione ciasto będzie dość rzadkie, tak ma być, nie dosypuj mąki.
    Zagarnij ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub wilgotnym ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1½ godziny).

Nadzienie, zawijanie, pieczenie

  • W tym czasie, suszone owoce pokrój na małe kawałki. Przełóż do miseczki, włóż całą torebkę czarnej herbaty i zalej całość gorącą wodą, nie więcej niż do poziomu owoców. Odstaw na bok, aby owoce napęczniały.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat lekko posypany mąką. Krótko i delikatnie zagnieć.
  • Piekarnik nagrzej do 180℃ (góra-dół).
    Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 30 cm, z dłuższym bokiem od Twojej strony. Posmaruj stopionym masłem, zostawiając na górze czysty pasek wzdłuż dłuższego boku Jeśli chcesz, posyp ciasto cukrem trzcinowym i cynamonem.
    Z miseczki z owocami wyciągnij torebkę herbaty. Równomiernie rozłóż namoczone owoce. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej wymieszać z łyżeczką esencji z kwiatów pomarańczy, lub pomarańczowego likieru.
  • Zaczynając od najbliższego (dłuższego) boku, zawiń ciasto w dość ścisły rulon i ułóż łączeniem do dołu. Ostrym nożem przekrój rulon wzdłuż, na dwie połowy.
    Skręcaj je wokół siebie i złącz końce, tworząc wieniec.
  • Przełóż ostrożnie wieniec do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (np do formy na tartę, lub do tortownicy), przykryj ręczniczkiem kuchennym i pozostaw do napuszenia, na około 30-40 minut.
    Napuszone ciasto piecz przez około 30-35 minut, aż będzie złoto-brązowe. Wyjmij z formy i studź na kratce.
  • Jeszcze ciepły wieniec możesz posmarować mleczną glazurą. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim cukier. Posmaruj ciasto szczodrze glazurą, aby miało wspaniale błyszczącą, słodką skórkę.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: babka, babka drożdżowa, babka pomarańczowa, babka z suszonymi owocami, ciasto drożdżowe, suszone owoce

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close