Uwielbiam drożdżowe ciasta, ponad wszystkie inne- kruche, francuskie czy ucierane wypieki. Mimo, że upiekłam już wiele różnych drożdżowców, za każdym razem tak samo zachwyca mnie, kiedy z kilku składników wyrasta wspaniałe, puszyste ciasto. Kuchenna magia w czystej postaci!
Rewelacyjne, drożdżowe ciasto, z dodatkiem pomarańczowej skórki i słodkie, suszone owoce to idealny duet! Pomarańczowy wieniec prezentuje się wspaniale, a jego wykonanie jest prostsze, niż może się wydawać.
Bardzo polecam!
Pomarańczowy wieniec drożdżowy z suszonymi owocami
Wspaniały w smaku, o efektownym wyglądzie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, lub jako słodka przyjemność do podwieczorku.
Czas przygotowania 2 godziny godzin 30 minuty minut
Czas gotowania 35 minuty minut
Łączny czas 3 minuty minut
Sprzęt
- stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta i końcówką do ubijania
- miseczki
- stolnica lub blat
- waga kuchenna
- wałek do ciasta
- ostry nóż
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej luksusowa, typ 550
- 7 g drożdży instant 1 saszetka
- 200 ml pełnego mleka letniego
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 75 g masła roztopionego, w temperaturze pokojowej
Nadzienie
- 200 g suszonych owoców tutaj: morele, gruszki, daktyle, figi
- 1 torebka czarnej herbaty
- 50 g masła roztopionego, w temperaturze pokojowej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego opcjonalnie
- 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie
- 1 łyżeczka esencji z kwiatu pomarańczy lub likieru pomarańczowego opcjonalnie
Glazura – opcjonalnie
- 100 ml mleka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
Instrukcje
Ciasto
- Skórkę z pomarańczy dobrze rozetrzyj w palcach z cukrem. Przesyp do misy miksera, dodaj jajka i żółtka. Ubijaj aż masa będzie jasna i puszysta.
- Odmierz mąkę, dodaj drożdże instant, sól i dobrze wymieszaj, przesyp do ubitej masy z jajek i cukru. Dodaj letnie mleko i zacznij wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, aż całość się dobrze połączy (kilka minut).
- Cały czas wyrabiając powoli dodawaj roztopione masło, czekając aż ciasto wchłonie porcję, przed dolaniem kolejnej. Wyrabiaj dalej, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące, ok 6-8 minut. Wyrobione ciasto będzie dość rzadkie, tak ma być, nie dosypuj mąki. Zagarnij ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub wilgotnym ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1½ godziny).
Nadzienie, zawijanie, pieczenie
- W tym czasie, suszone owoce pokrój na małe kawałki. Przełóż do miseczki, włóż całą torebkę czarnej herbaty i zalej całość gorącą wodą, nie więcej niż do poziomu owoców. Odstaw na bok, aby owoce napęczniały.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat lekko posypany mąką. Krótko i delikatnie zagnieć.
- Piekarnik nagrzej do 180℃ (góra-dół).Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 30 cm, z dłuższym bokiem od Twojej strony. Posmaruj stopionym masłem, zostawiając na górze czysty pasek wzdłuż dłuższego boku Jeśli chcesz, posyp ciasto cukrem trzcinowym i cynamonem. Z miseczki z owocami wyciągnij torebkę herbaty. Równomiernie rozłóż namoczone owoce. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej wymieszać z łyżeczką esencji z kwiatów pomarańczy, lub pomarańczowego likieru.
- Zaczynając od najbliższego (dłuższego) boku, zawiń ciasto w dość ścisły rulon i ułóż łączeniem do dołu. Ostrym nożem przekrój rulon wzdłuż, na dwie połowy.Skręcaj je wokół siebie i złącz końce, tworząc wieniec.
- Przełóż ostrożnie wieniec do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (np do formy na tartę, lub do tortownicy), przykryj ręczniczkiem kuchennym i pozostaw do napuszenia, na około 30-40 minut.Napuszone ciasto piecz przez około 30-35 minut, aż będzie złoto-brązowe. Wyjmij z formy i studź na kratce.
- Jeszcze ciepły wieniec możesz posmarować mleczną glazurą. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim cukier. Posmaruj ciasto szczodrze glazurą, aby miało wspaniale błyszczącą, słodką skórkę.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: babka, babka drożdżowa, babka pomarańczowa, babka z suszonymi owocami, ciasto drożdżowe, suszone owoce
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13