1½łyżkikandyzowanej skórki pomarańczowejlub skórki otartej z pomarańczy
1½szklankiprzecieru jabłkowegogładkiego, bez kawałków
2żółtka
¾szklankicukru
Instrukcje
W małym rondelku podgrzewaj masło, miód, skórkę pomarańczową i przyprawy, aż masło się stopi. Dobrze wymieszaj i odstaw, aby przestygło.Dodaj przecier jabłkowy i całość wymieszaj.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, sodę oczyszczoną, tarte orzechy i dobrze wymieszaj.
Do misy miksera dodaj żółtka z cukrem i ubijaj na jasna, gęstą masę.W tym czasie nastaw piekarnik, żeby nagrzał się do 180℃ i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodaj ostudzoną zawartość rondelka i wymieszaj.
Do masy dodaj mieszankę mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przełóż do keksówki i piecz ok godziny, do suchego patyczka. Mogą na nim być okruszki, ale nie surowe ciasto. Piernik powinien wzdłuż ładnie pęknąć.Jeśli chcesz, po wystudzeniu możesz ciasto polukrować lub udekorować polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: piernik, piernik bez dojrzewania, Świąteczne ciasto, świąteczny piernik, Święta, szybki piernik