Cofnij

Aromatyczny piernik świąteczny - bez dojrzewania

Pyszny, wilgotny piernik z dodatkiem przecieru jabłkowego

Sprzęt

  • stojący mikser z końcówką do ubijania
  • mały rondelek
  • miska
  • szpatułka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • podłużna foremka keksówka ok 10x23x7cm
  • papier do pieczenia

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki orzechów mielonych, lub drobno posiekanych
  • 125 g masła
  • 5 łyżek miodu najlepiej gryczanego
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy
  • szklanki przecieru jabłkowego gładkiego, bez kawałków
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru

Instrukcje

  • W małym rondelku podgrzewaj masło, miód, skórkę pomarańczową i przyprawy, aż masło się stopi. Dobrze wymieszaj i odstaw, aby przestygło.
    Dodaj przecier jabłkowy i całość wymieszaj.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, sodę oczyszczoną, tarte orzechy i dobrze wymieszaj.
  • Do misy miksera dodaj żółtka z cukrem i ubijaj na jasna, gęstą masę.
    W tym czasie nastaw piekarnik, żeby nagrzał się do 180℃ i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
  • Do ubitych żółtek dodaj ostudzoną zawartość rondelka i wymieszaj.
  • Do masy dodaj mieszankę mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką do połączenia składników.
  • Ciasto przełóż do keksówki i piecz ok godziny, do suchego patyczka. Mogą na nim być okruszki, ale nie surowe ciasto. Piernik powinien wzdłuż ładnie pęknąć.
    Jeśli chcesz, po wystudzeniu możesz ciasto polukrować lub udekorować polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: piernik, piernik bez dojrzewania, Świąteczne ciasto, świąteczny piernik, Święta, szybki piernik