Do miski miksera przesiej mąkę, dodaj mleko w proszku, drożdże, kardamon i sól. Wymieszaj. Wlej mleko, śmietanę, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach, ciast stanie się bardziej jednolite. Nie przerywając wyrabiania, zacznij po łyżce dodawać miękkie masło. Poczekaj z dodaniem kolejnej porcji, aż poprzednia dobrze połączy się z ciastem.
Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i lśniące, ok 10 min. Ciast jest dość luźne i lekko klejące. Tak ma być, nie dodawaj mąki, bo bułeczki będą zbite i suche (mówię z doświadczenia).
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmie to ok 1-1½ godziny.Możesz również ciasto zostawić na noc do wyrastania w lodówce i całość upiec rano. Wyrośnięte ciasto wyjmij delikatnie na lekko posypany mąką blat. Podziel je na 10 części, z każdej uformuj kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły i zostaw do napuszenia na ok 30-40 minut.