Banalnie prosty w wykonaniu, pyszny chleb z chrupiącą skórką
Czas przygotowania 13 godzinygodzin
Czas gotowania 45 minutyminut
Sprzęt
1 duża miska
duża łyża do mieszania
stolnica lub blat
papier do pieczenia
garnek żeliwny
Składniki
3szklankimąki pszennej chlebowej
1½łyżeczkidrożdży instant
2łyżeczki soli
1½szklankiciepłej wody
Instrukcje
Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i mieszaj dużą łyżką (lub ręką), aż w cieście nie będzie śladów suchej mąki
Przykryj folią spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrastania na noc (jeśli zaczynasz wieczorem), lub na cały dzień (jeśli zaczynasz rano)
Wstaw żeliwny garnek do piekarnika i nagrzej do 230℃ przez minimum 30 minut. Garnek ma być gorący.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyłóż na stolnicę lub blat podsypany mąką, lekko zagarnij w kształt kuli i ułóż gładką stroną na papierze do pieczenia.
Wyjmij garnek z piekarnika i ostrożnie przełóż do niego chleb trzymając za papier do pieczenia. Między papier a ściankę garnka możesz wrzucić 2-3 kostki lodu dla dodatkowej pary.Piecz przez 30 minut z przykryciem i 15 minut bez przykrycia, aż skórka będzie pięknie złoto-brązowa
Rodzaj: pieczywo
Słowo kluczowe: chleb, chleb bez wyrabiania, chleb dla początkujących, chleb na drożdżach, domowy chleb, pieczywo, prosty chleb