Cofnij

Chleb bez wyrabiania

Banalnie prosty w wykonaniu, pyszny chleb z chrupiącą skórką
Czas przygotowania 13 godziny
Czas gotowania 45 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • duża łyża do mieszania
  • stolnica lub blat
  • papier do pieczenia
  • garnek żeliwny

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanki ciepłej wody

Instrukcje

  • Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i mieszaj dużą łyżką (lub ręką), aż w cieście nie będzie śladów suchej mąki
  • Przykryj folią spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrastania na noc (jeśli zaczynasz wieczorem), lub na cały dzień (jeśli zaczynasz rano)
  • Wstaw żeliwny garnek do piekarnika i nagrzej do 230℃ przez minimum 30 minut. Garnek ma być gorący.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie wyłóż na stolnicę lub blat podsypany mąką, lekko zagarnij w kształt kuli i ułóż gładką stroną na papierze do pieczenia.
  • Wyjmij garnek z piekarnika i ostrożnie przełóż do niego chleb trzymając za papier do pieczenia. Między papier a ściankę garnka możesz wrzucić 2-3 kostki lodu dla dodatkowej pary.
    Piecz przez 30 minut z przykryciem i 15 minut bez przykrycia, aż skórka będzie pięknie złoto-brązowa
Rodzaj: pieczywo
Słowo kluczowe: chleb, chleb bez wyrabiania, chleb dla początkujących, chleb na drożdżach, domowy chleb, pieczywo, prosty chleb