Cofnij

Chrupiące gofry

Leciutkie i extra chrupiące gofry
Czas przygotowania 10 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • trzepaczka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • gofrownica

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 4 łyżki drobnego cukru (wersja słodka) lub 2 łyżki (wersja neutralna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka duże
  • 1 szczypta soli

Instrukcje

  • Do dużej miski dodaj wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
  • Rozgrzej gofrownicę i wylewaj partiami ciasto i smaż aż będą ciemnozłote.
  • Jeśli nie podajesz gofrów od razu, usmażoną partię możesz ja trzymać na ruszcie, w piekarniku (termoobieg, 60℃), dokładając kolejne, aż zużyjesz całe ciasto.

Podanie

  • Do słodkiej wersji świetnie pasują świeże owoce, bita śmietana, sos czekoladowy lub cukier puder.
    Gofry w wersji neutralnej są pyszne z twarożkiem i wędzonym łososiem, z bekonem i jajkiem, z majonezem, jajkiem na twardo i szczypiorkiem lub jako alternatywa dla chleba w kanapce.
Rodzaj: deser, śniadanie/brunch
Słowo kluczowe: gofry