Cofnij

Ciasto marchewkowe z orzechami, czekoladą i polewą z kremowego serka

Wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe z orzechami, czekoladowymi kropelkami i kremową polewą
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty

Sprzęt

  • tarka
  • 2 średnie miski
  • 1 duża miska lub misa miksera stacjonarnego
  • mikser stacjonarny z końcówką do ubijania lub mikser ręczny
  • miarki i waga
  • nóż, szpatułka lub duża łyżka
  • deska do krojenia

Składniki

  • 260 g mąki pszennej
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 400 g marchewki
  • 4 jajka duże
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g brązowego cukru lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 300 ml oleju
  • 100 g mlecznej czekolady kropelek (chocolate chips) lub zwyczajnej, posiekanej
  • 100 g orzechów weź jakie lubisz: pecan, laskowe lub włoskie

Polewa

  • 300 g serka kremowego może być sernikowy z wiaderka
  • 259 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru lub mniej, do smaku
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • do dekoracji: połówki orzechów/ posypka/wiórki kokosowe etc

Instrukcje

Ciasto

  • Urwij kawałek papieru do pieczenia i zgnieć w pięści. Dzięki temu będzie bardziej plastyczny i łatwiej da się dopasować do foremki. Wyłóż foremkę papierem i odstaw.
  • Do średniej miseczki przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dobrze wszystko wymieszaj.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do drugiej miski.
  • Do misy miksera wbij całe jajka i dodaj cukier zwyczajny i brązowy (lub trzcinowy). Całość ubij dobrze na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  • Zmniejsz obroty i stopniowo wlewaj olej (powoli, w 3-4 turach), czekając aż masa dobrze się wymiesza, przed kolejnym dodaniem. Na koniec wlej esencję waniliową i wymieszaj.
  • Dodaj startą marchewkę i posiekaną czekoladę (lub czekoladowe kropelki), wymieszaj szpatułką.
  • Na koniec dodaj zawartość miski z mąką i innymi suchymi składnikami i wszystko szybko wymieszaj łopatką.
  • Przełóż masę do foremki i piecz około 40 minut w 180℃ - do suchego patyczka

Polewa

  • Zmiksuj razem wszystkie składniki polewy, na jednolitą, gładką masę.
  • Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, wyłóż na nie polewę. Możesz udekorować górę połówkami orzechów, marcepanowymi marchewkami, lub posypać prażonymi wiórkami kokosa albo cukrową posypką.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasto, deser
Słowo kluczowe: ciasto marchewkowe, ciasto z polewą, marchewka, szybkie ciasto