Urwij kawałek papieru do pieczenia i zgnieć w pięści. Dzięki temu będzie bardziej plastyczny i łatwiej da się dopasować do foremki. Wyłóż foremkę papierem i odstaw.
Do średniej miseczki przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dobrze wszystko wymieszaj.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do drugiej miski.
Do misy miksera wbij całe jajka i dodaj cukier zwyczajny i brązowy (lub trzcinowy). Całość ubij dobrze na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Zmniejsz obroty i stopniowo wlewaj olej (powoli, w 3-4 turach), czekając aż masa dobrze się wymiesza, przed kolejnym dodaniem. Na koniec wlej esencję waniliową i wymieszaj.
Dodaj startą marchewkę i posiekaną czekoladę (lub czekoladowe kropelki), wymieszaj szpatułką.
Na koniec dodaj zawartość miski z mąką i innymi suchymi składnikami i wszystko szybko wymieszaj łopatką.
Przełóż masę do foremki i piecz około 40 minut w 180℃ - do suchego patyczka