Jajka w koszulce z delikatnie czosnkowym jogurtem i pikantnym, paprykowym masłem
Servings 1
Czas przygotowania 5 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Sprzęt
miseczka
szeroki rondelek
mała patelnia lub garnuszek
łyżka cedzakowa
Składniki
½szklankijogurtu naturalnegonp grecki
2łyżkikefirulub 1 łyżeczka soku z cytryny
1½łyżkimasła
½łyżeczkiwędzonej słodkiej papryki
½łyzeczkipapryczki Aleppolub ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i szczypta kminu rzymskiego
1jajko
2łyżkioctu
świeże siekane zioła do posypaniana przykład szczypiorek i koperek
sól do smaku
Instrukcje
Czosnkowy jogurt
Przełóż jogurt do miseczki. Dodaj kefir, lub sok z cytryny. Dodaj czosnek oraz, jeśli chcesz, trochę koperku i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i odstaw na bok
Paprykowe masło
Masło roztop na małej patelni lub w garnuszku, poczekaj, dodaj wędzoną słodką paprykę i papryczkę Aleppo (lub pieprz cayenne i kmin rzymski). Pozwól, żeby całość się zapieniła i skręć palnik.
Jajko w koszulce
Do szerokiego, niewysokiego rondelka wlej nieco wody- tylko tyle, żeby mogła z zapasem przykryć wbite jajko (ok 5cm), dodaj ocet i doprowadź do zagotowania, po czym skręć palnik na minimum, żeby woda ledwie wrzała, ale bez widocznych bąbelków.Ostrożnie wbij całe jajko do filiżanki, tak, aby nie uszkodzić żółtka.Przenieś filiżankę tuż nad powierzchnię wrzącej wody (możesz ją nawet nieco zanurzyć) i delikatnym ruchem zsuń jajko do wody. Postaraj się zrobić jak najmniej zamieszania w rondelku. Od tego czasu licz dokładnie 4 minuty.Po 4 minutach łyżką cedzakową, lub zwyczajną, dużą łyżką wyjmij jajko i przełóż ostrożnie do miseczki z jogurtem.
Podanie
Polej jogurt i jajko gorącym masłem. Jeśli chcesz, możesz całość posypać świeżymi ziołami, na przykład szczypiorkiem i koperkiem. Podaj z dobrym pieczywem - czymś w końcu trzeba wytrzeć miseczkę. :)
Author: Kasia
Rodzaj: śniadanie/brunch
Kuchnia: turecka
Słowo kluczowe: cilbir, jajka po turecku, jajko w koszulce, jogurt