480gmąki pszennej chlebowej (np typ 650)ok 4 szklanek
4½gdrożdży instant1½ łyżeczki
20gcukru1½ łyżki
10gsoli1½ łyżeczki
250mlwody (letniej)1 szklanka
125mlmleka (letniego)½ szklanki
1jajko małe
1łyżkastopionego masła
oliwa do wysmarowania formy
Instrukcje
Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj drożdże i całość dobrze wymieszaj. Dodaj cukier, sól oraz wodę i mleko i mieszaj, aż składniki się połączą. Wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, około 8-10 minut na niskich obrotach. Ciasto jest dość luźne, ale po wyrośnięciu da się ładnie uformować.
Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryj szczelnie misę miksera folią spożywczą i okryj ściereczką. Pozwól mu wyrastać przez około 2 godziny w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów. Powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, masz dwie opcje - proste formowanie, lub droga na skróty. :)
opcja1: Formowanie
Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę. Oprósz mąką chleb i ręce, żeby nic się nie kleiło. Delikatnie rozciągnij ciasto z grubsza na kształt kwadratu. Teraz wyobraź sobie, że ciasto przed Tobą jest koszulą, a Ty zapinasz jej guziki. Lewą ręką chwyć lewy odleglejszy róg ciasta, a prawą chwyć prawy róg i złącz je pośrodku. Następnie chwyć za brzeg odrobinę niżej i zrób to samo, aż dojdziesz do rogu najbliżej siebie. Kiedy chlebowa "koszula będzie zapięta", zroluj delikatnie ciasto zaczynając od dolnego (bliższego) brzegu, od siebie. Staraj się nie przykładać za dużo siły, żeby nie odgazować ciasta.
Przełóż ciasto do foremki, przykryj wilgotną ściereczką i pozwól wyrastać przez ok. 45 minut.
Pod koniec wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 190℃ (góra-dół).
opcja2: Na skróty
Delikatnie przełóż ciasto bezpośrednio do foremki. Przykryj wilgotną ściereczką i pozwól wyrastać przez ok. 45 minut
Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 190℃ (góra-dół).
Pieczenie
Wyrośnięty bochenek posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika, na dolny poziom i piecz 40-45 minut aż stanie się złoto-brązowy, Dobrze wypieczony chleb, po wyjęciu z formy, postukany od spodu powinien dawać głuchy dźwięk.
Posmaruj bochenek roztopionym masłem i pozwól mu wystygnąć na kratce.