Cofnij

Codzienny chleb kanapkowy

Prosty chleb, który bez trudu można upiec nawet w środku tygodnia. Idealny na kanapki do pracy i do szkoły.
Czas przygotowania 3 godziny 15 minuty
Czas gotowania 46 minuty

Sprzęt

  • mikser stojący z hakiem do wyrabiania ciasta
  • duża miska
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • stolnica lub blat
  • foremka ok 30cm x 10cm

Składniki

  • 480 g mąki pszennej chlebowej (np typ 650) ok 4 szklanek
  • g drożdży instant 1½ łyżeczki
  • 20 g cukru 1½ łyżki
  • 10 g soli 1½ łyżeczki
  • 250 ml wody (letniej) 1 szklanka
  • 125 ml mleka (letniego) ½ szklanki
  • 1 jajko małe
  • 1 łyżka stopionego masła
  • oliwa do wysmarowania formy

Instrukcje

  • Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj drożdże i całość dobrze wymieszaj. Dodaj cukier, sól oraz wodę i mleko i mieszaj, aż składniki się połączą. Wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, około 8-10 minut na niskich obrotach. Ciasto jest dość luźne, ale po wyrośnięciu da się ładnie uformować.
  • Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryj szczelnie misę miksera folią spożywczą i okryj ściereczką. Pozwól mu wyrastać przez około 2 godziny w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów. Powinno podwoić objętość.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, masz dwie opcje - proste formowanie, lub droga na skróty. :)

opcja1: Formowanie

  • Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę. Oprósz mąką chleb i ręce, żeby nic się nie kleiło. Delikatnie rozciągnij ciasto z grubsza na kształt kwadratu.
    Teraz wyobraź sobie, że ciasto przed Tobą jest koszulą, a Ty zapinasz jej guziki. Lewą ręką chwyć lewy odleglejszy róg ciasta, a prawą chwyć prawy róg i złącz je pośrodku. Następnie chwyć za brzeg odrobinę niżej i zrób to samo, aż dojdziesz do rogu najbliżej siebie. Kiedy chlebowa "koszula będzie zapięta", zroluj delikatnie ciasto zaczynając od dolnego (bliższego) brzegu, od siebie. Staraj się nie przykładać za dużo siły, żeby nie odgazować ciasta.
  • Przełóż ciasto do foremki, przykryj wilgotną ściereczką i pozwól wyrastać przez ok. 45 minut.
  • Pod koniec wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 190℃ (góra-dół).

opcja2: Na skróty

  • Delikatnie przełóż ciasto bezpośrednio do foremki. Przykryj wilgotną ściereczką i pozwól wyrastać przez ok. 45 minut
  • Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 190℃ (góra-dół).

Pieczenie

  • Wyrośnięty bochenek posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika, na dolny poziom i piecz 40-45 minut aż stanie się złoto-brązowy,
    Dobrze wypieczony chleb, po wyjęciu z formy, postukany od spodu powinien dawać głuchy dźwięk.
  • Posmaruj bochenek roztopionym masłem i pozwól mu wystygnąć na kratce.
Rodzaj: przekąska, śniadanie/brunch
Słowo kluczowe: chleb, chleb kanapkowy