Cofnij

Dyniowe śniadaniowe bułeczki

Miękkie i puszyste bułeczki, idealne na kanapki
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 30 minuty

Sprzęt

  • stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta
  • papier do pieczenia
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • waga kuchenna

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 saszetka drożdży instant 7g
  • 200 g purée z dyni
  • 180 g letniego mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • pestki dyni lub sezam do posypania

Instrukcje

  • Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól, kminek, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj purée z dyni oraz mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach stopniowo zacznij dodawać masło. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski (ok 6-8 minut). Ciasto jest dość luźne i lekko klejące, ale daje uformować się w kulę.
  • Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą, lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (ok 1-1½ godziny).
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie przełóż na posypany mąką blat, lub stolnicę. Podziel na 10 równych części i z każdej uformuj ścisłą kulkę.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, jeśli chcesz mieć szersze bułeczki i więcej skórki. Ja ułożyłam je dość blisko siebie, w wyłożonej papierem blaszce - wtedy wyrastając do góry złączą się, a boki będą miękkie, do odrywania. Ponownie przykryj wilgotnym ręczniczkiem i pozostaw do napuszenia (ok ½ godziny).
  • Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 180℃. Wyrośnięte bułeczki posmaruj śmietanką i posyp wybranymi nasionami. Piecz przez około 25-30 minut, aż pięknie wyrosną i staną się złoto-brązowe.
    Dyniowe bułeczki zdejmij z blaszki / foremki i wystudź na kratce.
Author: Kasia
Rodzaj: bułeczki, pieczywo
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: bułeczki z dynią, bułki, bułki śniadaniowe, corobikasia, dynia, dyniowe bułeczki, pieczywo, śniadanie