Cofnij

Ekstra bananowy chlebek

Chlebek bananowy, który ratuje od zguby aż 6 bananów,a do tego rewelacyjnie smakuje!
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty

Sprzęt

  • 2 miski
  • mikser stacjonarny lub mikser ręczny
  • szpatułka lub duża łyżka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • waga kuchenna
  • 2 foremki 10x20cm lub jedna duża 20x30cm

Składniki

  • 5-6 bardzo dojrzałych bananów 5 dużych lub 6 średnich
  • 60 g masła
  • 220 g cukru + 1-2 łyżki do posypania
  • 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 jajka
  • 370 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej płaskie
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Przygotuj składniki:
    - obrane banany przełóż do miski i dokładnie ugnieć widelcem,
    - masło roztop,
    - mąkę, sodę do pieczenia, cynamon i sól odmierz i dobrze wymieszaj,
    - cukier odmierz.
  • Piekarnik nagrzej do 180℃
  • Do drugiej miski lub misy mieksera dodaj cukier, masło i śmietanę (lub jogurt) i ubijaj, aż całość dobrze się połączy.
  • Wbij jajka, po pierwszym dobrze zmiksuj, zanim dodasz kolejne
  • Dodaj proszek budyniowy i zmiksuj.
  • Dodaj rozgniecione banany i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj mieszankę mąki, sody, cynamonu i soli i wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • Przełóż ciasto do foremek, posyp je delikatnie cukrem (dzięki temu będzie po upieczeniu miało pyszną, chrupiącą skórkę). Piecz przez około 50-55 minut (góra-dół), lub do momentu, gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta.

Uwagi

Z tego samego przepisu możesz przygotować 12 dużych muffinów. Piecz je w 180℃ przez około 25 minut.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: banany, chlebek bananowy, ciasto bananowe