5-6bardzo dojrzałych bananów5 dużych lub 6 średnich
60gmasła
220gcukru+ 1-2 łyżki do posypania
60gkwaśnej śmietany lub jogurtu
2jajka
370gmąki pszennej uniwersalnej
2łyżeczkisody oczyszczonejpłaskie
1opakowaniebudyniu waniliowego
½łyżeczkicynamonu
szczyptasoli
Instrukcje
Przygotuj składniki: - obrane banany przełóż do miski i dokładnie ugnieć widelcem,- masło roztop,- mąkę, sodę do pieczenia, cynamon i sól odmierz i dobrze wymieszaj,- cukier odmierz.
Piekarnik nagrzej do 180℃
Do drugiej miski lub misy mieksera dodaj cukier, masło i śmietanę (lub jogurt) i ubijaj, aż całość dobrze się połączy.
Wbij jajka, po pierwszym dobrze zmiksuj, zanim dodasz kolejne
Dodaj proszek budyniowy i zmiksuj.
Dodaj rozgniecione banany i dobrze wymieszaj.
Dodaj mieszankę mąki, sody, cynamonu i soli i wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Przełóż ciasto do foremek, posyp je delikatnie cukrem (dzięki temu będzie po upieczeniu miało pyszną, chrupiącą skórkę). Piecz przez około 50-55 minut (góra-dół), lub do momentu, gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta.
Uwagi
Z tego samego przepisu możesz przygotować 12 dużych muffinów. Piecz je w 180℃ przez około 25 minut.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: banany, chlebek bananowy, ciasto bananowe