Cofnij

Fika buns - szwedzkie kardamonowe bułeczki

Pachnące kardamonem, cynamonem i chwilę relaksu. Wspaniałe!

Sprzęt

  • stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta
  • średnia miska
  • papier do pieczenia
  • waga kuchenna
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • ostry nóż lub nóż do pizzy
  • kubek lub miska
  • pędzelek do smarowania ciasta

Składniki

Ciasto

  • 230 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego; 200 + 30ml
  • 1 duże jajko lekko roztrzepane
  • 1 saszetka drożdży instant 7g
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650, lub typ 550
  • 30 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 125 g miękkiego masła

Nadzienie

  • 100 g masła miękkiego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu

Polewa

  • 100 ml mleka
  • 50 g drobnego cukru

Instrukcje

  • Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, kardamon, drożdże i całość dobrze wymieszaj.
  • Do miski wlej 200ml mleka i jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie się wydawało bardzo suche, dodaj pozostałe 30ml mleka. Wyrabiaj kilka minut.
  • Stopniowo, po łyżce dodawaj masło, pozwalając, żeby kolejne porcje połączyły się z ciastem. Wyrabiaj około 6-8 minut, aż ciast będzie jednorodne i błyszczące.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą, lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1½ godziny).
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat, lub stolnicę. Rozwałkuj delikatnie na prostokąt o wymiarach 20 x 30cm.
    UWAGA: Z ciastem o wiele łatwiej pracuje się, kiedy jest lekko schłodzone. Ja zazwyczaj rozwałkowuję je bezpośrednio na papierze do pieczenia, przekładam na dużą deskę do krojenia i wkładam do lodówki na ok 10-15 minut.
  • Kiedy ciasto się schładza przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj dobrze wszystkie składniki łyżką, aż powstanie gładka, jednorodna masa.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż dłuższym brzegiem od swojej strony.
  • >> OPCJA TRADYCYJNA - LAMINACJA
    Rozsmaruj nadzienie na ⅔ ciasta bliżej siebie. Zostaw górny pasek ⅓ ciasta wolny.
    Teraz powtórka ze składania listów ;)
    Górny, nieposmarowany pasek ⅓ ciasta załóż do siebie, na nadzienie. Teraz dolną, posmarowaną ⅓ część ciasta, nałóż na już złożone warstwy (zobacz rysunek poniżej).
    Delikatnie rozwałkuj ciasto ponownie na wielkość 30 x 20 cm.
    >> OPCJA PROSTSZA: Rozsmaruj nadzienie dokładnie na całości ciasta.
  • Ostrym nożem, lub nożem do pizzy potnij ciasto na 15 pasków po ok 2cm szerokości.
    Każdy z pasków ciast skręć delikatnie i nawijaj wokół palców, jak muszelkę ślimaka, podwijając koniec pod spód.
  • Układaj bułeczki na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do napuszenia, ok 30 minut.
    Pod koniec nagrzej piekarnik do 180℃
  • Wyrośnięte bułeczki przełóż do piekarnika i piecz około 20-15 minut, aż będą złotobrązowe.
    Upieczone bułeczki pozostaw na kratce, do przestudzenia, na ok 15 minut.

Glazura

  • W kubku, lub misce podgrzej mleko z cukrem i wymieszaj dobrze do rozpuszczenia cukru.
    Dokładnie i szczodrze posmaruj przestudzone bułeczki mleczną glazurą.
Rodzaj: bułeczki, deser, pieczywo, wypieki
Kuchnia: szwedzka
Słowo kluczowe: cynamon, drożdżowe bułeczki, fika, fika buns, kardamon, kardamonowe bułeczki