Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, kardamon, drożdże i całość dobrze wymieszaj.
Do miski wlej 200ml mleka i jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie się wydawało bardzo suche, dodaj pozostałe 30ml mleka. Wyrabiaj kilka minut.
Stopniowo, po łyżce dodawaj masło, pozwalając, żeby kolejne porcje połączyły się z ciastem. Wyrabiaj około 6-8 minut, aż ciast będzie jednorodne i błyszczące.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą, lub wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1½ godziny).
Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat, lub stolnicę. Rozwałkuj delikatnie na prostokąt o wymiarach 20 x 30cm. UWAGA: Z ciastem o wiele łatwiej pracuje się, kiedy jest lekko schłodzone. Ja zazwyczaj rozwałkowuję je bezpośrednio na papierze do pieczenia, przekładam na dużą deskę do krojenia i wkładam do lodówki na ok 10-15 minut. Kiedy ciasto się schładza przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj dobrze wszystkie składniki łyżką, aż powstanie gładka, jednorodna masa.
Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż dłuższym brzegiem od swojej strony.
>> OPCJA TRADYCYJNA - LAMINACJARozsmaruj nadzienie na ⅔ ciasta bliżej siebie. Zostaw górny pasek ⅓ ciasta wolny.Teraz powtórka ze składania listów ;)Górny, nieposmarowany pasek ⅓ ciasta załóż do siebie, na nadzienie. Teraz dolną, posmarowaną ⅓ część ciasta, nałóż na już złożone warstwy (zobacz rysunek poniżej).Delikatnie rozwałkuj ciasto ponownie na wielkość 30 x 20 cm.>> OPCJA PROSTSZA: Rozsmaruj nadzienie dokładnie na całości ciasta. Ostrym nożem, lub nożem do pizzy potnij ciasto na 15 pasków po ok 2cm szerokości.Każdy z pasków ciast skręć delikatnie i nawijaj wokół palców, jak muszelkę ślimaka, podwijając koniec pod spód. Układaj bułeczki na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do napuszenia, ok 30 minut.Pod koniec nagrzej piekarnik do 180℃ Wyrośnięte bułeczki przełóż do piekarnika i piecz około 20-15 minut, aż będą złotobrązowe.Upieczone bułeczki pozostaw na kratce, do przestudzenia, na ok 15 minut.