Cofnij

Korzenne dyniowe bułeczki

Korzenne bułeczki z dodatkiem dyni - miękkie, złociste i pełne aromatu korzennych przypraw. Idealne do kawy lub szklanki mleka. Wszystko, co najlepsze z jesieni, do ostatniego okruszka.
Servings 5 people
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Dough proofing 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 2 godziny 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta opcjonalnie
  • 1 waga kuchenna
  • 1 wałek do ciasta
  • 1 blacha do pieczenia

Składniki

Puree z dyni

  • 1 mała dynia Hokkaido

Ciasto na dyniową brioszkę

  • 550 g mąki chlebowej plus trochę do podsypywania
  • 1 saszetka (7g) drożdży instant
  • 150 g pełnego mleka ciepłego
  • 40 g brązowego cukru
  • 140 g puree z dyni
  • 2 jajek lekko ubitych
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczka kardamonu

Dyniowe nadzienie

  • 220 g masła w temperaturze pokojowe
  • 360 g brązowego cukru (słodka wersja)
  • 260-300 g brązowego i trzcinowego cukru zmieszanego w równych proporcjach (lżejsza wersja)
  • 120 g puree z dyni
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Instrukcje

Puree z dyni

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza
  • Przetnij dynię na pół, usuń pestki. Pokrój połówki na mniejsze kawałki i piecz aż dynia będzie miękka, a wbity widelec będzie w nią wchodził bez oporu (około 20 minut).
    1 mała dynia Hokkaido
  • Zmiksuj upieczoną dynię do gładkości w malakserze i odstaw do wystygnięcia.
    Jeśli zostanie Ci nadwyżka puree, możesz ja przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce i wykorzystać do innych przepisów.

Ciasto na dyniową brioszkę

  • Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą, cynamonem, kardamonem i cukrem.
    550 g mąki chlebowej, 1 saszetka (7g) drożdży instant, 40 g brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczka kardamonu, ½ łyżeczki soli
  • Dodaj mleko, puree z dyni i jajka i wyrabiaj mikserem z hakiem lub ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
    150 g pełnego mleka, 140 g puree z dyni, 2 jajek
  • Dodawaj po kawałeczku miękkie masło, dalej wyrabiając przez kolejne 5-8 minut. Kiedy ciasto jest gładkie, miękkie i lśniące - jest gotowe.
    100 g masła
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W zależności od tego, ile masz czasu, możesz zostawić je do podwojenia objętości w temperaturze pokojowej, na blacie ( ok 1-1½ godziny), lub wstawić ciasto do lodówki na powolne wyrastanie. Jeśli wybierzesz lodówkę, ciasto powinno być gotowe w ok 3-4 godziny, ale możesz je również przygotować poprzedniego wieczora i zostawić do wyrastanie przez noc.

Dyniowe nadzienie

  • Zmieszaj wszystkie składniki w misce, do dobrego połączenia. Z łatwością zrobisz to łyżką. Spróbuj, czy smak Ci odpowiada i w razie potrzeby - skoryguj ilości dodanych przypraw. Ja lubię raczej wyrazisty smak, ale jeśli ot nie Twoje klimaty- dopasuj ilości przypraw, lub omiń te, których nie lubisz.
    220 g masła, 360 g brązowego cukru, 260-300 g brązowego i trzcinowego cukru zmieszanego w równych proporcjach, 120 g puree z dyni, 2 łyżki cynamonu, 2 łyżeczki mielonego kardamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonych goździków, ½ łyżeczki mielonego anyżu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składanie

  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza.
  • Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je delikatnie na oprószony mąką blat i szybko zagnieć kilka razy.
    Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok 40 x 60cm. Podsypuj w razie potrzeby mąką, bo ciasto może się nieco kleić.
  • Rozsmaruj nadzienie równomiernie na cieście.
  • Zaczynając od dłuższej strony, zwiń ciasto w ścisły rulon.
  • Ostrym nożem pokrój rulon ciasta w poprzek zdecydowanym ruchem, na ok 16 równych plastrów.
    RADA: Jeśli czujesz, że po zrolowaniu ciasto jest zbyt miękkie, by dało się łatwo ciąć bez ryzyka rozgniecenia, podziel rolkę na dwie części. Następnie umieść je na blasze i wsadź blachę do zamrażarki na 20-30 minut, aby ciasto się schłodziło i stężało. W ten sposób porcjowanie będzie łatwiejsze a brzegi równiutkie i czyste.
  • Rozłóż porcje ciasta przecięciem do góry na blasze, zostawiając między nimi. równe odstępy. Moja blacha była trochę za mała i bułeczki wyszły nieco ściśnięte.
    Przykryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i pozwól wyrastać w ciepłym miejscu, aż zrobią się ładnie napuszone. W zależności od temperatury w kuchni, może to zająć od ok 15 do 30 minut.
  • Przełóż blachę do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż będą złoto-brązowe. Każda kuchnia jest inna, więc Tobie może to zająć nieco dłużej, lub krócej.
    W nadzieniu jest sporo cukru. Gdyby twoje bułeczki zaczęły się zbyt szybko karmelizować i ciemnieć, przykryj je luźno folią aluminiową.

Uwagi

  • Te korzenne dyniowe bułeczki są dość słodkie i sycące. Jedna może całkowicie wystarczyć na deser. Jeśli to Ci odpowiada, użyj w przepisie brązowego cukru (słodka wersja na liście składników). Jeśli wolisz mniej słodkości, użyj o 60-100g mniej cukru w nadzieniu, a połowę pozostałego zastąp cukrem trzcinowym (wersja lżejsza na liście składników).
 
  • Notka o brązowym cukrze. Jeśli nie możesz go kupić, przygotuj go samodzielnie: zmieszaj 200g zwykłego białego cukru z 25g melasy. Podgrzej w mikrofalówce przez 15 sekund i rozetrzyj łyżką lub palcami, aż składniki dobrze się połączą.
Author: Kasia
Rodzaj: Breakfast, Dessert, pastry
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: dynia, przyprawy korzenne, słodkie bułeczki, słodkie wypieki