Miękki masło przełóż do misy miksera i ucieraj chwilę, aż zacznie się robić puszyste, dodaj wanilię i ucieraj jeszcze chwilę.
W tym czasie przesiej cukier puder. Dodawaj go po łyżce do masła i ucieraj, aż masa będzie jasna i puszysta.
Dodaj mąkę i sól i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównaj. Najłatwiej zrobić to dłonią. Ciasto nie powinne być grubsze, niż 10-13mm.
Wsadź ciasto do lodówki na około ½ godziny, aby się schłodziło. Pod koniec czasu rozgrzej piekarnik do 150℃. Pokrój ciasto ostrym nożem na wąskie prostokąty, lub na kwadratowe ciasteczka. Posyp cukrem, aby gotowe ciasteczka były jeszcze bardziej kruche. Piecz około 50-60 minut, aż stanie się delikatnie złote. Jeszcze ciepłe ciasto pokrój raz jeszcze według wcześniejszych śladów. Wyjmij z foremki i odstaw do wystygnięcia na kratce, o ile znajdziesz w sobie tyle silnej woli...
Rodzaj: ciastka, deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: ciasteczka, herbatniki, kruche ciastka, maślane herbatniki, Ted Lasso