Cofnij

Kruche ciasteczka Teda Lasso

Maślane, kruchutkie, rozpływające się w ustach kruche ciasteczka
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 1 godzina

Sprzęt

  • stojący mikser z hakiem do wyrabiania ciasta
  • szpatułka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • waga kuchenna
  • foremka ok 20 x 25cm
  • papier do pieczenia

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru 3/4 szklanki
  • 250 g mąki pszennej 2 szklanki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki cukru do posypania

Instrukcje

  • Miękki masło przełóż do misy miksera i ucieraj chwilę, aż zacznie się robić puszyste, dodaj wanilię i ucieraj jeszcze chwilę.
  • W tym czasie przesiej cukier puder. Dodawaj go po łyżce do masła i ucieraj, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodaj mąkę i sól i wymieszaj tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównaj. Najłatwiej zrobić to dłonią. Ciasto nie powinne być grubsze, niż 10-13mm.
  • Wsadź ciasto do lodówki na około ½ godziny, aby się schłodziło. Pod koniec czasu rozgrzej piekarnik do 150℃.
    Pokrój ciasto ostrym nożem na wąskie prostokąty, lub na kwadratowe ciasteczka. Posyp cukrem, aby gotowe ciasteczka były jeszcze bardziej kruche.
    Piecz około 50-60 minut, aż stanie się delikatnie złote. Jeszcze ciepłe ciasto pokrój raz jeszcze według wcześniejszych śladów. Wyjmij z foremki i odstaw do wystygnięcia na kratce, o ile znajdziesz w sobie tyle silnej woli...
Rodzaj: ciastka, deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: ciasteczka, herbatniki, kruche ciastka, maślane herbatniki, Ted Lasso