ok. 1kgfilet z łososiamożliwie równy kawałek, bez skóry
2-3łyżeczkiłagodnej musztardy
2opakowaniaciasta francuskiego
1jajko
Nadzienie z pieczarek
250-300gpieczarek
1łyżkamasła
½łyżeczkiestragonu
Nadzienie ze szpinaku
200gszpinaku baby
2średnieszalotki
1ząbekczosnku
1łyżkabułki tartej
Instrukcje
Przygotowania
Przygotuj wszystkie składniki: pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szalotki pokrój na półplasterki, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Jeśli szpinak nie był myty, opłucz go i osusz.Ciasto francuskie trzymaj w lodówce, do momentu, gdy będziesz zawijać łososia.
Nadzienie pieczarkowe
Na dużej patelni rozgrzej masło, duś pieczarki na średnim ogniu, dopraw solą i pieprzem. Nie musisz dodawać wody, pieczarki puszczą jej dużo, ale mieszaj całość, aby nic nie przywarło. Duś, aż cała woda wyparuje.Przełóż do miski, lub na głęboki talerz i odstaw do ostygnięcia.
Nadzienie szpinakowe
Na tą samą patelnię dodaj masło i szalotkę i duś na małym ogniu, aż szalotka się zeszkli. Dodaj szpinak oraz czosnek i mieszaj, aż listki zwiędną, a woda odparuje. Dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dobrze i odstaw całość do lekkiego przestygnięcia.Przestygnięty szpinak wyłóż na deskę do krojenia i dość drobno posiekaj. Odstaw na później.
Zawijanie
Piekarnik rozgrzej do 220℃. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z tej ilości składników możesz zrobić jedną większą, lub dwie węższe roladki.Poniżej podaję instrukcje dla jednej, większej roladki. Jeśli będziesz robić dwie - przekrój filet wzdłuż na dwa równe kawałki. Dla każdego kawałka łososia użyj po jednym opakowaniu ciasta francuskiego i po połowie nadzienia szpinakowego i pieczarkowego.
Wyjmij jedno opakowanie ciasta francuskiego z lodówki i rozwiń od razu na blasze, na rozłożonym papierze do pieczenia. Dzięki temu nie trzeba będzie później przekładać delikatnej rolady przed pieczeniem.Wyłóż na środek nadzienie szpinakowe rozsmarowując je na kształt i wielkość odpowiadającą filetowi z łososia.
Na warstwę szpinakową wyłóż rybę. Posmaruj ją musztardą. Na wierzch wyłóż nadzienie pieczarkowe. Jeśli ciasto francuskie zbytnio wystaje z którejś strony, możesz je dociąć nożem tak, żeby zostawić dookoła brzeg na około 5cm.
Jajko roztrzep widelcem w kubeczku. Wyjmij drugi płat ciasta francuskiego z lodówki - będziesz nim przykrywać filet. Podwiń do góry brzegi dolnego kawałka ciasta, tworząc coś na kształt łódeczki. Drugim płatem ciasta przykryj całość i podwiń nieco brzegi pod spód. Możesz dolne brzegi ciasta posmarować lekko jajkiem, wtedy kawałki łatwiej się zlepią.Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i natnij nożem na krzyż, robiąc kratkę.
Przełóż na blachę do piekarnika i piecz około 30 minut aż ciast będzie ciemno- złote. Jeśli pieczesz dwie mniejsze roladki, sprawdź czy nie są gotowe po ok 20 minutach.
Daj roladzie kilka minut odpoczynku, zanim zaczniesz ją kroić.