Cofnij

Marmurkowa babka ucierana

Leciutka i delikatna babka z nutami wanilii i kakao
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty

Sprzęt

  • mikser stacjonarny z końcówką do ubijania lub mikser ręczny
  • duża miska jeśli używasz miksera ręcznego
  • miarki szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • waga kuchenna
  • sitko do mąki
  • szpatułka lub duża łyżka
  • forma na babkę z kominem

Składniki

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 170 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • masło/olej i bułka tarta do wysypania formy

Instrukcje

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki/ ogrzać jajka, masło i jogurt.
  • Formę do babki wysmaruj masłem lub olejem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 170℃.
  • Do mniejszej miski odmierz mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
  • W dużej misce, lub misce miksera utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się bardzo puszysta i prawie biała.
  • Dodawaj jajko, po jednym na raz. Po każdym, dobrze zmiksuj masę, zanim dodasz kolejne.
  • Dodaj jogurt oraz aromat waniliowy i zmiksuj całość. Nie przejmuj się, jeśli masa może się wydawać nieco zwarzona. Wszystko później ładnie się połączy.
  • Do masy przesiej mieszankę mąki i proszku. Wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników. Uważaj, żeby mieszać zbyt długo, bo ciasto wyjdzie zbite.
  • Przełóż ⅔ ciasta do foremki. Do pozostałej ⅓ masy dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż kakaową masę na jasne ciasto. Możesz przemieszać patyczkiem robiąc marmurkowe wzorki.
  • Piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Zostaw ciasto w foremce na 5 minut, po czym odwróć foremkę i wyjmij ciasto. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
  • Ciasto możesz polać lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody, lub polewą czekoladową.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasto, deser
Słowo kluczowe: babka, babka marmurkowa, ciasto ucierane, ciasto wielkanocne, Wielkanoc