Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki/ ogrzać jajka, masło i jogurt.
Formę do babki wysmaruj masłem lub olejem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 170℃.
Do mniejszej miski odmierz mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
W dużej misce, lub misce miksera utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się bardzo puszysta i prawie biała.
Dodawaj jajko, po jednym na raz. Po każdym, dobrze zmiksuj masę, zanim dodasz kolejne.
Dodaj jogurt oraz aromat waniliowy i zmiksuj całość. Nie przejmuj się, jeśli masa może się wydawać nieco zwarzona. Wszystko później ładnie się połączy.
Do masy przesiej mieszankę mąki i proszku. Wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników. Uważaj, żeby mieszać zbyt długo, bo ciasto wyjdzie zbite.
Przełóż ⅔ ciasta do foremki. Do pozostałej ⅓ masy dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
Przełóż kakaową masę na jasne ciasto. Możesz przemieszać patyczkiem robiąc marmurkowe wzorki.
Piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Zostaw ciasto w foremce na 5 minut, po czym odwróć foremkę i wyjmij ciasto. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Ciasto możesz polać lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody, lub polewą czekoladową.